Σχετικά με τις δηλώσεις προτίμησης υποψηφίων στελεχών εκπαίδευσης πριν την ολοκλήρωση της συνέντευξης-Τοποθέτηση του Προεδρεύοντα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Μπράτη.
Σχετικά με τις δηλώσεις προτίμησης υποψηφίων στελεχών
Σύμφωνα με ανάρτηση του Προεδρεύοντα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Μπράτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταργείται, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ, η διάταξη του άρθρου 18 του ν.3848/10, που προέβλεπε ότι τα υποψήφια στελέχη καταθέτουν δηλώσεις προτίμησης μετά και την ολοκλήρωση της συνέντευξης.
Η διάταξη αυτή
είχε συμπεριληφθεί στον νόμο ύστερα από αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπ/κών, προκειμένου να μην γνωρίζουν τα μέλη των συμβουλίων επιλογής τις δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων και βαθμολογούν αναλόγως κατά τη διαδικασία της συνέντευξης.
Προφανής ο λόγος της κατάργησης
Κατά τον Προεδρεύοντα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ ο λόγος της κατάργησης προφανής καθότι “μέσω, των διορισμένων (και τα πέντε μέλη διορισμένα) μελών των συμβουλίων επιλογής θα επιλέγονται οι κομματικά αρεστοί, μέσω της διαδικασίας της συνέντευξης.
_____________
Δείτε την τοποθέτηση του Προεδρεύοντα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Μπράτη
Η αναβίωση του πελατειακού-κομματικού κράτους στην εκπαίδευση
Σύμφωνα με την παρ.4, του νομοσχεδίου, που κατέθεσε στη βουλή η κ.Κεραμέως, οι υποψήφιοι για τις θέσεις στελεχών εκπαίδευσης (Σύμβουλοι, Δ/ντές Εκπαίδευσης, Δ/ντές σχολικών μονάδων κλπ) υποβάλουν δήλωση προτίμησης, για τη θέση που επιθυμούν, από την αρχή, κατά την υποβολή της αίτησης κι όχι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και της συνέντευξης, όπως ίσχυε από το 2010 και μετά.
Η υπουργός παιδείας
καταργεί έτσι, συνειδητά, τη θετική διάταξη του άρθρου 18 του Ν 3848/10, που προέβλεπε ότι τα υποψήφια στελέχη καταθέτουν δηλώσεις προτίμησης μετά και την ολοκλήρωση της συνέντευξης.
Η διάταξη αυτή είχε συμπεριληφθεί στον νόμο
ύστερα από αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπ/κών, προκειμένου να μην γνωρίζουν τα μέλη των συμβουλίων επιλογής τις δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων και βαθμολογούν αναλόγως κατά τη διαδικασία της συνέντευξης.
Πριν την ψήφιση της διάταξης του ν. 3848
είχαμε το φαινόμενο των “σφαγιασμών” κατά τη διαδικασία της συνέντευξης, προκειμένου να επιλεγούν οι αρεστοί κι οι ημέτεροι.
Η διάταξη αυτή (του ν. 3848) ίσχυσε και κατά τις επιλογές που έγιναν με τον ν.4327/2015 και τον ν. 4547/2018.
Κανείς υπουργός παιδείας δεν διανοήθηκε να την καταργήσσει.
Την καταργεί,τώρα,
η κ.Κεραμέως που καθημερινά αναφέρεται στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια στην αντικειμενικότητα κλπ.
Ο λόγος της κατάργησης προφανής.Θέλει, μέσω,των διορισμένων (και τα πέντε μέλη διορισμένα) μελών των συμβουλίων επιλογής να επιλέξει τους κομματικά αρεστούς, μέσω της διαδικασίας της συνέντευξης.
Έτσι το κομματικό-πελατειακό κράτος αναβιώνει!
Δείτε επίσης
Το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα-Συνέχιση της κόντρας Φίλη-Κεραμέως στη σημερινή 2η Ανάγνωση
Μπόνους επίτευξης στόχων στους Συμβούλους ΙΕΠ-Τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή
Τροπολογίες για αναπληρωτές στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ-Συμβάσεις-προσκόμιση δικαιολογητικών-αναζήτηση αποδοχών
Αιτήσεις για μόνιμο διορισμό κλάδων ΠΕ01, 02, 03, 04.01, 04.02, 04.04, 04.05, 05, 06, 08, 33, 60, 70, 78 και ΠΕ79.01
Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό στη γενική: Ποιοι διορισθέντες στην Ειδική Αγωγή έχουν δικαίωμα αίτησης και ποιοι όχι
Πριν φύγετε
Αιτήσεις ΠΕΣΥΠ-ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ 2021-22: Από Δευτέρα 12.07 έως Τετάρτη 25.08.2021
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/sxetika-me-tis-dilwseis-protimisis-upopsifiwn-stelexwn-ekpaidefsis-prin-th-sunentef3i/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.