Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σχολεία Β Πειραιά: Οικονομικός στραγγαλισμός εξαιτίας της ακρίβειας-Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σχολεία Β Πειραιά: Οικονομικός στραγγαλισμός εξαιτίας της ακρίβειας-Ερώτηση στη Βουλή 25 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σχολεία Β Πειραιά

Ερώτηση με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν εχθές Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, 25 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και Οικονομικών, αναφορικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, οι οποίες σύμφωνα με την Ερώτηση αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες αυξήσεις του ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, αλλά και στο σύνολο των σχολικών ειδών, με ορατό τον κίνδυνο υπερχρέωσης και αδυναμίας ομαλής λειτουργίας, με άμεσο αντίκτυπο στην παρεχόμενη ποιότητα της εκπαίδευσης.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται η μηδενική αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, σε αντίθεση με τις τεράστιες επιβαρύνσεις επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις μεγάλες σχολικές μονάδες οι μηνιαίες αυξήσεις άνω των 1.000€ στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και στις δαπάνες θέρμανσης (φυσικό αέριο-πετρέλαιο), απορροφούν σχεδόν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης και δε μένει τίποτα για την καθαριότητα, τη γραφική ύλη, τις μικροσυντηρήσεις, κλπ, με κίνδυνο η αδυναμία πληρωμών να επηρεάσει την ποιότητα των σπουδών σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους.

Ακολουθεί η Ερώτηση
ΕΡΩΤΗΣΗ

 Αθήνα, 11 Ιουλίου  2022

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

1.      Εσωτερικών

2.      Περιβάλλοντος και Ενέργειας

3.      Οικονομικών

Θέμα: «Σε οικονομικό στραγγαλισμό τα Σχολεία και οι Σχολικές Επιτροπές της Β΄ Πειραιά, εξαιτίας της ακρίβειας στην ενέργεια και της κυβερνητικής πολιτικής».

Το τσουνάμι της ακρίβειας, πλήττει καθημερινά τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μικρή και τη μεσαία επιχείρηση.  Οι αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής, στα καύσιμα, στη ΔΕΗ, στο φυσικό αέριο, κλπ φέρνουν σε απόγνωση τους πολίτες και ακραία φτώχεια για τους πιο αδύναμους. Τα αρπακτικά της «ελεύθερης αγοράς», τα καρτέλ που έχουν στηθεί σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και η ασύδοτη κερδοσκοπία απομυζούν τις όποιες οικονομίες του κάθε νοικοκυριού. Κι αν εν μέρει ευθύνονται τα διεθνή ολιγοπώλια, η κατάσταση γίνεται δραματική με την ανοχή, αν όχι με την υποστήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Απόδειξη, ότι είμαστε «πρωταγωνιστές» στην ακρίβεια του ρεύματος, των καυσίμων κι όχι μόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επισημαίνουμε, ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν ούτε ένα(1) ευρώ, δίνοντας ανάσα στα νοικοκυριά και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αντιθέτως, μειώθηκε ο ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%, που “εξανεμίστηκε” για μεγάλη μερίδα των καταναλωτών εξαιτίας των αυξήσεων Χατζηδάκη στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, οι αυξήσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, φέρνοντας την τιμή της μεγαβατώρας (MWh) στις ακριβότερες στην Ευρώπη. Η αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ στο τέλος του 2019 κατά 15-20%, η σύνδεση της ηλεκτροπαραγωγής κατά κύριο λόγο με το φυσικό αέριο, η ανοχή της κυβέρνησης στην αισχροκέρδεια των ιδιωτών προμηθευτών, η αδιαφορία για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, η αδράνεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και τέλος οι αιφνίδιες αυξήσεις έως και 80% στα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ το Δεκέμβριο του 2021 συνέθεσαν ένα εκρηκτικό μίγμα αυξήσεων στους καταναλωτές, με παράπλευρες αυξήσεις στις τιμές και των άλλων αγαθών και των υπηρεσιών, πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πλέον, η ενεργειακή φτώχεια χτυπά την πόρτα ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών, ολοένα και περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο της έκρηξης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο γίνεται ακόμα πιο ζοφερό από τις αυξήσεις του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται για θέρμανση,  εντάσσονται και οι σχολικές μονάδες  της Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας Πειραιά, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο υπερχρέωσης. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα του λογαριασμού ρεύματος από σχολεία της Β΄ Πειραιά:

– Μηνιαίοι λογαριασμοί ρεύματος ενός Γενικού Λυκείου 1.541€ και 1.413€, εκ των οποίων τα 818,94€ και 808,92€ αντίστοιχα αφορούν στη ρήτρα αναπροσαρμογής.  Ένα χρόνο πριν(2021) για την ίδια κατανάλωση η χρέωση κυμαίνονταν από 500-700€. Αύξηση περίπου 800€.

– Μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου 1.165€, όταν ο αντίστοιχος περσινός λογαριασμός ήταν 459,0€. Αύξηση περίπου 900€.

– Μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος 11/θέσιου Δημοτικού Σχολείου 1.271€, όταν ο αντίστοιχος περσινός λογαριασμός ήταν 612,0€. Αύξηση περίπου 650€.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου. Σε 9/θέσιο Λύκειο ο μηνιαίος λογαριασμός του φυσικού αερίου του Φεβρουαρίου 2020 ήταν 220,40 €, ενώ του Φεβρουαρίου του 2022 είναι σχεδόν υπερδιπλάσιος, στα 401, 38 €! Αύξηση περίπου 180€.

Από αυτά τα παραδείγματα και μόνο, είναι φανερό, ότι αν ο μέσος μηνιαίος λογαριασμός της ΔΕΗ-Φυσικό Αέριο κινηθεί μεταξύ 1.500€ και 2.000€, σχεδόν το σύνολο της ετήσιας επιχορήγησης του Υπουργείου Εσωτερικών για κάθε σχολική μονάδα, που ανέρχεται σε 10-15.000 €,  θα δαπανάται για την εξόφληση των λογαριασμών αυτών.

Με βάση τα παραπάνω,  η δημόσια εκπαίδευση και οι Σχολικές Επιτροπές οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε έναν πρωτοφανή οικονομικό στραγγαλισμό με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, στις συνθήκες λειτουργίας των σχολικών μονάδων κι εν τέλει σε βάρος των μαθητών του ελληνικού λαού. Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα πιο εφιαλτική, αν συνυπολογίσουμε τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες και το επιπλέον κόστος υγειονομικής προστασίας λόγω της πανδημίας (καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά, κλπ), καθώς και την αύξηση των τιμών στα αναλώσιμα σχολικά είδη.

Η απάντηση της κυβέρνησης ότι έδωσε έκτακτη επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές για την αντιμετώπιση της ακρίβειας των καυσίμων και του ρεύματος, συνακόλουθα με την έκπτωση της ΔΕΗ στους λογαριασμούς, μόνο «χάντρες και καθρεφτάκια» για ιθαγενείς θυμίζει. Η έκτακτη επιχορήγηση αντιστοιχεί περίπου σε 500-1.000€ ανάλογα με το μέγεθος της σχολικής μονάδας (στα Νηπιαγωγεία και στα Ολιγοθέσια είναι ακόμα μικρότερη), η δε έκπτωση της ΔΕΗ (120€/Mwh) είναι ελάχιστη μπροστά στη συνολική αύξησή της(1.000€). Τουτέστιν, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός ενός μεγάλου σχολείου επιβαρύνεται με τουλάχιστον 1.000€ το μήνα κι άνω των 10.000€ ετήσια, μόνο για το ρεύμα και τη θέρμανση, οι κυβερνητικές εξαγγελίες προκαλούν θυμηδία. Το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεσμεύεται να μην κόψει τις συνδέσεις των σχολείων, δεν τα απαλλάσσει από τα υπέρογκα χρέη που συσσωρεύονται, με επιπτώσεις στη συνολική τους λειτουργία και στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Επειδή, στο δημόσιο σχολείο φοιτούν κυρίως τα παιδιά των εργατικών και των λαϊκών στρωμάτων.

Επειδή, η αύξηση των δαπανών ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης και αναλώσιμων ειδών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό στραγγαλισμό των σχολικών μονάδων με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Επειδή, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα τόσο αναχαίτισης των υπέρογκων αυξήσεων, όσο και ανακούφισης κατά προτεραιότητα των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.

Επειδή, οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών δεν αναμένεται να μειωθούν στο προσεχές διάστημα.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1.      Προτίθεστε να επιχορηγήσετε με επιπρόσθετα κονδύλια τις Σχολικές Επιτροπές, ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και στα συσσωρευμένα χρέη με βάση τις πραγματικές αυξήσεις σε ρεύμα-θέρμανση;

2.      Θα αποδεχθείτε, επιτέλους,  την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα;

3.      Προτίθεστε να καταργήσετε ή έστω να αναστείλετε το ΦΠΑ στους λογαριασμούς των σχολικών μονάδων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δείτε επίσης

Χάνουν ξανά διορισμό λόγω παραβόλου ΑΣΕΠ: Αναφορά 37 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωση εκπαιδευτικών 

Δημοτικά ΚΔΑΠ: Απαντήσεις για τη συρρίκνωση και τη χρηματοδοτική καθίζηση τους ζητά η Μερόπη Τζούφη 

Διαθεσιμότητα-9 χρόνια μετά: Ανακοίνωση ΟΛΤΕΕ-Να επιστραφούν οι παρακρατηθείσες αποδοχές

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση