Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σχολικοί Νοσηλευτές-προσλήψεις: Δεν βρίσκονται υποψήφιοι-Τι είπε η Υφ. Παιδείας στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σχολικοί Νοσηλευτές-προσλήψεις: Δεν βρίσκονται υποψήφιοι προς πρόσληψη-Τι είπε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή στη Βουλή.

Σχολικοί Νοσηλευτές-προσλήψεις

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Λαμπρούλη με θέμα: «Άμεση κάλυψη των αναγκών σε σχολικούς νοσηλευτές», η Υφυπουργός ΠΑΙΘ κα Ζ. Μακρή αναφέρθηκε στο τι έχει γίνει έως σήμερα με τις προσλήψεις Σχολικών Νοσηλευτών (ΠΕ25) και στις ελλείψεις υποψηφίων ΠΕ25 και ΕΒΠ, με τη σημαντικότερη έλλειψη να παρουσιάζεται στον κλάδο ΠΕ25 των Σχολικών Νοσηλευτών.

Για να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα

ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία  παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης ως προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης που είναι ενταγμένοι στον αξιολογικό πίνακα κατάταξης Α΄ του ΑΣΕΠ του κλάδου ΠΕ8702 της Νοσηλευτικής.

Επίσης ψηφίστηκε τροπολογία

στον νόμο 4876/2021, στην οποία προβλέπεται ότι ειδικά για το σχολικό έτος 2021-2022 στις περιπτώσεις μη κάλυψης των λειτουργικών αναγκών για θέσεις ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, λόγω εξάντλησης των υποψηφίων από τους πίνακες του ΑΣΕΠ, οι οικείοι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης μπορούν να εκδίδουν τοπική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ή μειωμένου ωραρίου.

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση της Υφυπουργού ΠΑΙΘ κας Ζ. Μακρή

Μέχρι και τις 4.10.2021 έχουν προσληφθεί συνολικά 2.018 αναπληρωτές κλάδου ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, με ποσοστό κάλυψης 79% για τους πρώτους και 68% για τους δεύτερους.

Με δεδομένο ότι

36 αναπληρωτές δεν ανέλαβαν υπηρεσία, σύμφωνα με τα στοιχεία από το ΟΠΣΥΔ, απασχολούνται 1.179 αναπληρωτές ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών ενεργά σε σχολεία της χώρας. Άρα τα κενά που απέμεναν τότε ήταν 330.

Στη συνέχεια στις 8/11/2021

μέσω ειδικής πρόσκλησης καλύφθηκαν 76 κενά σχολικών νοσηλευτών και στις 22/11/2021 καλύφθηκαν ακόμη 45.

Στις 8/12/2021

εκδόθηκε μία ακόμη ειδική πρόσκληση για την κάλυψη λειτουργικών κενών μελών ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από τα 153 κενά των σχολικών νοσηλευτών που δόθηκαν προς κάλυψη τελικά καλύφθηκαν τα 49.

Πρέπει να τονίσω ότι ήδη από την πρώτη φάση πρόσληψης

των μελών ειδικού βοηθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού παρατηρήθηκαν ελλείψεις υποψηφίων, με τη σημαντικότερη έλλειψη να παρουσιάζεται στον κλάδο ΠΕ25 των Σχολικών Νοσηλευτών.

Ενδεικτικά, στην πρώτη φάση των προσλήψεων

υπήρχαν 92 επιπλέον κενά του κλάδου ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και δεν βρέθηκαν, κύριε συνάδελφε, υποψήφιοι. Ομοίως και στη δεύτερη φάση πρόσληψης υπήρξαν 35 κενά και πάλι δεν βρέθηκαν υποψήφιοι.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα,

τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου του 2021 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας με την οποία εφεξής παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης ως προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης που είναι ενταγμένοι στον αξιολογικό πίνακα κατάταξης Α΄ του ΑΣΕΠ του κλάδου ΠΕ8702 της Νοσηλευτικής, εφόσον οι λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολικούς νοσηλευτές αυτού του κλάδου δεν μπορούν να καλυφθούν από τα μέλη που είναι ενταγμένα στον αξιολογικό πίνακα Γ1 του ΑΣΕΠ του οικείου κλάδου.

Επίσης επανακαθορίζεται

η διαδικασία κάλυψης των κενών θέσεων σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και για τα ΚΕΔΑΣΥ, μέσω ειδικής πρόσκλησης πρόσληψης, εφόσον διαπιστώνεται αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών αναγκών.

Τέλος, με τροπολογία

που περιλάβαμε στον νόμο 4876/2021, που δημοσιεύθηκε στις 23/12/2021, προβλέπεται ότι ειδικά για το σχολικό έτος 2021-2022 στις περιπτώσεις μη κάλυψης των λειτουργικών αναγκών για θέσεις ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω εξάντλησης των υποψηφίων από τους πίνακες του ΑΣΕΠ, οι οικείοι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης μπορούν να εκδίδουν τοπική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ή μειωμένου ωραρίου, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Για να καλυφθούν τα κενά

στις σχολικές μονάδες φέτος κάναμε 16.184 μόνιμους διορισμούς και σ’ αυτούς περιλαμβάνουμε και τους 4.500 διορισμούς που έγιναν πέρσι στην ειδική αγωγή -για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά- σ’ ό,τι αφορά τους άλλους διορισμούς μετά από πάρα πολλές δεκαετίες.

Δείτε σχετικά
Δείτε επίσης
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση