“Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σχολικοί Νοσηλευτές στη Γενική Εκπαίδευση: Προτάσεις για σύσταση οργανικών θέσεων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σχολικοί Νοσηλευτές στη Γενική Εκπαίδευση: Προτάσεις για σύσταση οργανικών θέσεων από τον Μάκη Λάππα, Αντιπρόεδρο του ΣΕΕΠΕΑ Ηπείρου.

Σχολικοί Νοσηλευτές στη Γενική Εκπαίδευση

Θέμα : «Σύσταση οργανικών θέσεων στη Γενική Εκπαίδευση και Προτάσεις για Σχολικούς Νοσηλευτές  του ΣΕΕΠΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ»
 Από τον Υπεύθυνο  Διεπιστημονικής Ομάδας για τους Σχολικούς Νοσηλευτές Ηπείρου Λάππα Μάκη, Αντιπροέδρου ΣΕΕΠΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ (6940715323).
  1. Όσα παιδιά χρειάζονται σχολικό νοσηλευτή και είναι στη προσχολική εκπαίδευση δηλαδή παιδιά από  2,5 χρονών  έως και  4 , (οι παιδικοί σταθμοί ανήκουν  στους δήμους ) να μπορεί ο κάθε δήμος να κάνει αίτημα στην Περιφερειακή διεύθυνση ώστε να προσλαμβάνονται άμεσα μέσα από τον πίνακα που ήδη  υπάρχει.

 

  1. Να θεσμοθετηθεί ότι ο κάθε σχολικός νοσηλευτής θα μπορεί να έχει μέχρι 2 παιδιά ( που θα έχουν αιτηθεί στο ίδιο σχολειό)   υπό την ευθύνη του, εάν υπάρχουν περισσότερα παιδιά , να προσλαμβάνεται και 2 σχολικός νοσηλευτής.

 

  1. Βλέπουμε σε πολλούς νομούς οι σχολικοί νοσηλευτές να μετακινούνται σε 2 και σε 3 διαφορετικά σχολεία , αυτό είναι απαράδεκτο γιατί τις ημέρες που λείπει ο σχολικός νοσηλευτής το παιδί που έχει είναι “ακάλυπτο”  με αποτέλεσμα είτε να πηγαίνουν οι γονείς στο σχολείο είτε να μην πηγαίνει καθόλου σχολειό το παιδί .Γι’αυτό ζητάμε ο σχολικός νοσηλευτής να μην μετακινείται σε άλλα σχολεία αλλά να είναι σε 1 σχολείο ή σε συστεγαζόμενα σχολεία.

 

  1. Να είναι υποχρεωτικό ο σχολικός νοσηλευτής στο σχολειό που θα είναι, να κάνει πρόγραμμα  πρώτων βοηθειών  και αγωγής υγείας στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς (επισύναψη αιτήματος  από τον Πανελλήνιο Ιατρικό σύλλογο ).

 

  1. Τα σχολεία όπου ο αριθμός των μαθητών ξεπερνά τους 200 μαθητές να δημιουργηθεί οργανική θέση για σχολικό νοσηλευτή  .Τα τελευταία στατιστικά μας έχουν δείξει πως 1 στα 200 παιδιά θα εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 , επιπλέων η παροχή πρώτων βοηθειών  από μόνιμο σχολικό νοσηλευτή είναι φθηνότερο  στο κράτος ,  από την απασχόληση του ΕΚΑΒ και το τμήμα επειγόντων περιστατικών από ένα νοσοκομείο.

Η πιο πρόσφατη μελέτη στον ελλαδικό χώρο είναι από την Κρήτη που όπως θα δείτε ο Σακχαρώδης Διαβήτης παρουσιάζει αύξηση κάθε χρόνο 4,4%, ενώ η επίπτωση ήταν ιδιαίτερα υψηλή στο ηλικιακό group 5-9 (επισύναψη έρευνας), ακόμα μπορούμε να δούμε και στο παρακάτω σίτε πολλές έρευνες για την αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη ( https://www.diabetesatlas.org/en/ )

Δείτε επίσης

Ολομέλεια Προέδρων ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020
Σχολικοί Νοσηλευτές Γενικών Σχολείων: Διευκρινήσεις για το καθηκοντόλογιο ζητά από το ΥΠΑΙΘ η ΠΟΣΕΕΠΕΑ
Χρήσιμο υλικό για Σχολικούς Νοσηλευτές από τον ΣΕΕΠΕΑ Αττικής
Υποτροφίες Ιδρύματος Ωνάση για μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση