Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων για προσλήψεις: H νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με 1474 ακάλυπτα κενά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων για προσλήψεις: H νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με 1474 ακάλυπτα κενά στον κλάδο των Φιλολόγων χωρίς τα κενά που θα προκόψουν από άδειες μονίμων και αναπληρωτών. 

Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων για προσλήψεις

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ) συγχαρεί θερμά όλους τους προσληφθέντες αναπληρωτές και επισημαίνει πως μετά βίας καλύφθηκε το 65% των φιλολόγων γενικής αγωγής και το 50% της ειδικής αγωγής και ως εκ τούτου, η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με 1474 ακάλυπτα κενά στον κλάδο των Φιλολόγων χωρίς τα κενά που θα προκύψουν από άδειες μονίμων και αναπληρωτών.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση του Συλλόγου Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ)

Αρτα, 02/09/2023

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ) επιθυμεί μετά την πρώτη φάση προσλήψεων εκπαιδευτικών, να συγχαρεί θερμά όλους τους προσληφθέντες συναδέλφους που κλήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στις σχολικές μονάδες της χώρας μας. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας φάνηκε να είχε την πρόθεση να μεριμνήσει για την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων εξασφαλίζοντας μια όσο το δυνατόν απρόσκοπτη και με καλούς οιωνούς έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Εντούτοις, οι πράξεις της νέας ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. αντιδιαστέλλονται άρδην με τις συνεχείς διακηρύξεις για πλήρη κάλυψη κενών από το πρώτο κιόλας κουδούνι. Οι εξελίξεις από τις χθεσινές προσλήψεις είχαν ως επακόλουθο σήμερα μια μέρα μετά να καταμετράμε αναρίθμητα κενά…

Πιο αναλυτικά, η ολοκλήρωση, χτες 01/09/2023, της διαδικασίας προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής δεν είχε θετικό απόηχο για τον κλάδο μας και δη των σημαντικών και ποικίλων διδακτικών αντικειμένων, αναγκών και αξιών που αυτός αναλαμβάνει να καλύψει στην μαθητική κοινότητα. Είναι προφανές το πλήγμα που έχει υποστεί η γενική αγωγή καθώς οι προσληφθέντες φιλόλογοι αναπληρωτές θα καλύψουν από τα 1604 πραγματικά κενά μόνο 1024. Ας υπογραμμιστεί ότι η κάλυψη αυτή δεν επαρκεί να καλύψει ούτε τα κενά που άφησαν οι 430 φετινοί διορισμοί -λιγότεροι κατά 400 σε σχέση με πέρσι.

Ειδικότερα, στην Ήπειρο προσελήφθησαν πέρυσι 52 φιλόλογοι γενικής αγωγής, ενώ φέτος μόλις 27. Στη Δυτική Ελλάδα πέρυσι προσελήφθησαν 96 φιλόλογοι ενώ φέτος μόλις 57. Στην Α’ Θεσσαλονίκης πέρυσι προσελήφθησαν 23 και φέτος 0 !!! Και όχι τα κενά αυτά δεν καλύφθηκαν με διορισμούς, επί παραδείγματι, στη Θεσσαλία πέρυσι χρειάστηκε 86 αναπληρωτές φιλολόγους ενώ φέτος μόλις 59 χωρίς να γίνει κανένας διορισμός.

Παρόμοια, είναι η εικόνα που διαμορφώνεται και στην ειδική αγωγή όπου κλήθηκαν μόνο 886 συνάδελφοι έναντι 1780 κενών που ήταν στην πραγματικότητα, γεγονός που καταδεικνύει αδυναμία να παρασχεθεί σε μαθητές με αναπηρία και ΕΕΑ η ενδεικνυόμενη διδακτική παρέμβαση στο διδακτικό αντικείμενο αλλά και η καταλληλότερη παιδαγωγική αντιμετώπιση.

Τα δεδομένα αυτά πιστοποιούν την απαξίωση του κλάδου και των μαθησιακών και εκπαιδευτικών αναγκών, αφού μετά βίας καλύφθηκε το 65% των φιλολόγων γενικής αγωγής και το 50% της ειδικής αγωγής. Τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα κάνουν αγιασμό φέτος με 600 φιλολόγους λιγότερους στην γενική αγωγή και υποδιπλάσιους φιλολόγους στις δομές της ειδικής αγωγής και την παράλληλη στήριξη.

Ως εκ τούτου, η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με 1474 ακάλυπτα κενά στον κλάδο των Φιλολόγων χωρίς τα κενά που θα προκόψουν από άδειες μονίμων και αναπληρωτών. Εκφράζουμε, λοιπόν, έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο αριθμός των προσληφθέντων φιλολόγων ειδικής και γενικής αγωγής όχι μόνο δεν ενσαρκώνει τις δηλώσεις και δεσμεύσεις των ίδιων των ιθυνόντων του Υπουργείου όπως αυτές διατυπώθηκαν σε δια ζώσης συνάντηση με το ΔΣ, αλλά έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις λειτουργικές και δη πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων όπως αυτές δηλώθηκαν από τις ΔΙΔΕ όλης της χώρας.

Ο κλάδος των Φιλολόγων, ως ένας εκ των ζωτικών κλάδων της εκπαίδευσης για την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού σχολείου αλλά και την θεμελίωση και προαγωγή αξιών και αναπτυξιακών αναγκών των μαθητών, αξίζει πιο αντιπροσωπευτικά και αντάξια ποσοστά κάλυψης. Απαιτούμε στο εξής από το Υπουργείο να ανταποκρίνεται άμεσα και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας, να υλοποιεί εμπράκτως τις δεσμεύσεις του και να μην αρκείται σε προσδοκίες. Παράλληλα, διεκδικούμε να τηρηθεί χωρίς καθυστέρηση το χρονοδιάγραμμα της επερχόμενης Β’ φάσης προσλήψεων εκπαιδευτικών κατά την οποία αιτούμαστε να καλυφθούν πλήρως και άμεσα όλα τα εναπομείναντα λειτουργικά κενά στη Γενική και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και όσα επιπλέον θα προκόψουν.

Με τιμή

Το ΔΣ του ΣΑΦ

Δείτε επίσης

Φιλόλογοι για Α Φάση προσλήψεων 2023-24: Κάθε πέρυσι και καλύτερα-65% κάλυψη κενών στη γενική-50% στην ειδική 

Α Φάση 2023-24-Προσλήψεις Δευτεροβάθμιας: 7.105 αναπληρωτές-Σύγκριση με πέρσι-Xρον/μμα πρόσληψης 

Πριν φύγετε

Οδηγός εκπαιδευτικού 2023-24: Ολα όσα αφορούν στους μόνιμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές 

Οδηγός ΕΕΠ-ΕΒΠ 2023-24: Ιστορική διαδρομή-προσλήψεις-διορισμοί-καθηκοντολόγια-νομοθεσία

Οδηγός νέου αναπληρωτή: Γενικές οδηγίες-Πριν και μετά την πρόσληψη-Προς την απόλυση 

Παράλληλη Στήριξη 2023: Για “Πρόγραμμα Εξοικονομώ” κατηγορούν εκπαιδευτικοί το Υπουργείο Παιδείας

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση