Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΣΥΡΙΖΑ-ελληνική pisa: Στόχος τα λίγα καλά σχολεία για λίγους και τα πολλά υποβαθμισμένα σχολεία για τους πολλούς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΣΥΡΙΖΑ-ελληνική pisa: Στόχος τα λίγα καλά σχολεία για τους λίγους και τα πολλά υποβαθμισμένα σχολεία για τους πολλούς – Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας.

ΣΥΡΙΖΑ-ελληνική pisa

Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με την κατατεθείσα αγωγή, από την Υπουργό ΠΑΙΘ κα Ν. Κεραμέως, κατά της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ για την απεργία που προκήρυξαν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων της ”Ελληνικής PISA”.

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει αυτή την πρακτική και καλεί την Υπουργό ΠΑΙΘ να την εγκαταλείψει αμέσως, επισημαίνοντας πως η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ “αρνείται πεισματικά να ακούσει την τεκμηριωμένη παιδαγωγικά επιχειρηματολογία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, που υποστηρίζεται και από την πλειονότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας”.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στόχος της “ελληνικής ΠΙΖΑ” της ΝΔ, τα λίγα καλά σχολεία για τους λίγους και τα πολλά υποβαθμισμένα σχολεία για τους πολλούς

Για πολλοστή φορά η υπουργός Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως, εμμονική με τις πρακτικές του αυταρχισμού και της χειραγώγησης, σέρνει στα δικαστήρια παραμονές εκλογών την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, γιατί ο εκπαιδευτικός κόσμος σύσσωμος τόλμησε να αντιδράσει στην πραγματοποίηση των εγχώριων εξετάσεων αξιολόγησης και κατάταξης τύπου PISA, τη λεγόμενη “ελληνική ΠΙΖΑ”.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την απαράδεκτη πρακτική και καλούμε την κ. Κεραμέως να την εγκαταλείψει πάραυτα. Η ηγεσία του υπ. Παιδείας αρνείται πεισματικά να ακούσει την τεκμηριωμένη παιδαγωγικά επιχειρηματολογία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, που υποστηρίζεται και από την πλειονότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αρνείται να συζητήσει μαζί τους και να αναζητήσει τους τρόπους εκείνους ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας που προάγουν τη μάθηση όλων των παιδιών, χωρίς να κατατάσσουν και να κατηγοριοποιούν τα σχολεία, τους μαθητές και τις μαθήτριες, το σύνολο των εκπαιδευτικών. Επιμένει ότι δήθεν η “ελληνική ΠΙΖΑ” δεν αποσκοπεί ούτε στην ατομική αξιολόγηση μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών ούτε στην αξιολόγηση και κατάταξη των σχολείων σε “καλά” και “προβληματικά”, συνεπώς, ότι δεν θα υπάρξουν τιμωρητικές συνέπειες για κανέναν.

Ο μόνος στόχος του διαγωνισμού, όπως ισχυρίζεται, είναι η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη βελτίωση της εκπαίδευσης. Η ίδια η πραγματικότητα όμως διαψεύδει οικτρά την καθ’ έξιν και κατά συρροήν ψευδόμενη υπουργό Παιδείας. Μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Και μαζί με αυτό αποσαφηνίστηκε η πρόθεση της απερχόμενης κυβέρνησης να προχωρήσει στην – αποτυχημένη διεθνώς – πρακτική της επιλογής σχολείου από τους γονείς.

Με αυτή την εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώνεται ο φαύλος κύκλος στον οποίο επιχειρεί να εμπλέξει την ελληνική εκπαίδευση: ο διαγωνισμός τύπου ΠΙΖΑ θα οδηγεί στην κατάταξη των δημόσιων σχολείων σε “επιτυχημένα” και “αποτυχημένα”· στη συνέχεια οι γονείς θα καλούνται να επιλέξουν ένα “καλό” σχολείο για τα παιδιά τους· μέσω της επιλογής σχολείου από τους γονείς και με τη παρεμβολή σχετικών εισαγωγικών εξετάσεων, εφόσον η ζήτηση θα είναι μεγάλη, θα χωρίζονται τα “πρόβατα” από τα “ερίφια”.

Το αποτέλεσμα θα είναι αναπόφευκτο: Λίγα καλά σχολεία για μια ολιγάριθμη ελίτ από τη μία πλευρά, μαζί και τα πρότυπα και πειραματικά, και πληθώρα υποβαθμισμένων και “αποτυχημένων” σχολείων των πολλών από την άλλη. Και σε κάθε περίπτωση που θα γίνεται λόγος για την ευθύνη αυτής της αποτυχίας, η κυβέρνηση θα στρέφει το δάκτυλο προς τους εκπαιδευτικούς. Η «ελληνική ΠΙΖΑ» της Νέας Δημοκρατίας συνδέεται αναπόσπαστα με τη συνολική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Μια πολιτική που οδηγεί σε έναν αφόρητο ανταγωνισμό στο εσωτερικό της εκπαιδευτικής κοινότητας, διευρύνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες σε βάρος των πιο φτωχών στρωμάτων, κατηγοριοποιεί τα σχολεία και το εκπαιδευτικό προσωπικό, επικαλούμενη μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για την αριστεία, δημιουργεί ολοένα και πιο αδιαπέραστα εξεταστικά πλέγματα από βαθμίδα σε βαθμίδα της εκπαίδευσης, προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την προσφυγή στα φροντιστήρια, ευνοεί την επιφανειακή, στεγνή εκγύμναση των μαθητών/τριών για τα ζητούμενα στις εξετάσεις και προσαρμόζει το σχολείο στις απαιτήσεις του επιχειρηματικού κόσμου. Και βέβαια, έχει ως αναγκαία επακολουθήματά της τον αυταρχισμό και την αστυνόμευση, ώστε να καταστέλλεται, κυριολεκτικά διά ροπάλου, κάθε αντίσταση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το σύνολο της πολιτικής της αυτής της τετραετίας, έδειξε με ενάργεια ποιες είναι οι στοχεύσεις και οι προτεραιότητές της. Αγνόησε προκλητικά τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, που οξύνθηκαν υπέρμετρα την περίοδο της πανδημίας, όπως είναι η επαρκής και ασφαλής στέγαση των σχολείων, ο μικρός αριθμός των μαθητών/τριών ανά τάξη, τα κατάλληλα προγράμματα σπουδών, η πρόσληψη επαρκούς και κατάλληλα προετοιμασμένου προσωπικού, η υποστήριξη όλων των παιδιών και κυρίως των “ευάλωτων” στον αγώνα τους για κατάκτηση της γνώσης.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής εντάσσεται η δική μας προοπτική. Ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε και θα ολοκληρώσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που είχαμε ξεκινήσει την περίοδο 2015-1019, με στόχο ένα δημόσιο ποιοτικό και συμπεριληπτικό σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα όλα τα παιδιά. Κεντρικό σημείο της πολιτικής μας είναι η συστηματική και αποτελεσματική υποστήριξη όλων των παιδιών στον αγώνα τους για μόρφωση, με ξεχωριστή μέριμνα για τα παιδιά που συναντούν μεγαλύτερες δυσκολίες.

Με τα πρώτα, άμεσα μέτρα, που έχουμε ήδη ανακοινώσει σκοπεύουμε να σταματήσουμε αυτή την καταστροφική πορεία και να θέσουμε τα θεμέλια για μια συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Δείτε επίσης

ΟΛΜΕ-Εξετάσεις ελληνικής pisa: Πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας στις 10 Μαΐου 2023 

ΔΟΕ-ελληνική PISA: Πανελλαδική 4ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για ακύρωση των εξετάσεων 

Οδηγίες εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα έτους 2023-Ελληνική PISA | Εγγραφο 

Εξετάσεις Ελληνικής Pisa 2023: Τετάρτη 10.05 με συμμετοχή 300 Δημοτικών και 300 Γυμνασίων | Απόφαση 

Δείτε επίσης

Αιτήσεις για μακροχρόνιες άδειες εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ έως την 31η Μαΐου 2023

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση