Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τεχνητή Νοημοσύνη στα σχολεία: Το Πρόγραμμα «Experience AI» εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τεχνητή Νοημοσύνη στα σχολεία: Το Πρόγραμμα «Experience AI» εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός – Σε συνεργασία με την Google – Μια από τις πρώτες χώρες που υιοθετεί ένα τέτοιο πρόγραμμα η Ελλάδα.

Τεχνητή Νοημοσύνη στα σχολεία

Με το πρόγραμμα «Experience AI» το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Google εισάγει την Τεχνητή Νοημοσύνη στα σχολεία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτική ανασκόπησή του, σχετικά με το κυβερνητικό έργο.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που υιοθετεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο είναι ένα καινοτόμο εργαλείο που θα βοηθήσει αφενός μεν τους εκπαιδευτικούς να εξοικειωθούν με την τεχνητή νοημοσύνη και να την ενσωματώσουν στη διδασκαλία τους, εμπλουτίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου δε τους μαθητές στους οποίους θα δώσει την ευκαιρία να κατανοήσουν και να μάθουν να αλληλεπιδρούν υπεύθυνα με την τεχνολογία που θα καθορίσει τον κόσμο τους.

Επιπροσθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιλογή της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μια εκ των 7 χωρών της ΕΕ για τη δημιουργία των πρώτων «εργοστασίων» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη. Μάλιστα το εν λόγω «εργοστάσιο», το οποίο ονομάστηκε «Pharos» θα αποτελέσει κόμβο έρευνας και γνώσης για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε τεχνολογικό πόλο.

Ακολουθεί το κείμενο του Πρωθυπουργού

“Θεωρώ μεγάλη κατάκτηση για την πατρίδα μας το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε την Ελλάδα ως μια εκ των 7 χωρών της ΕΕ για τη δημιουργία των πρώτων «εργοστασίων» τεχνητής νοημοσύνης στην ήπειρό μας, με χρηματοδότηση κοινοτική και εθνική. Ο «Pharos» όπως το ονομάσαμε, είναι ένα από τα εμβληματικά έργα που πρότεινε η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο προσφάτως δημοσιευμένο «Σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης». Δούλεψαν πολλοί γι’ αυτήν την επιτυχία και τους αξίζουν πολλά μπράβο. Οι υπηρεσίες του θα αξιοποιηθούν στους τομείς της υγείας, της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της γλώσσας -τομείς που συνδέονται άρρηκτα με τις προτεραιότητες της εθνική μας στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη. Με την υποστήριξη του υπερυπολογιστή «DAEDALUS», το Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης «Pharos» θα αποτελέσει κόμβο έρευνας και γνώσης για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε τεχνολογικό πόλο. Τα οφέλη του έργου θα τα καρπωθεί πρώτα η ελληνική κοινωνία, με μοχλό το εκπαιδευτικό μας σύστημα -στο οποίο θα αναφερθώ στη συνέχεια.

Το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με την Google, «βάζει» την τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία με το πρόγραμμα «Experience AI». Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο που θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να εξοικειωθούν με την τεχνητή νοημοσύνη και να την ενσωματώσουν στη διδασκαλία τους, εμπλουτίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Ταυτόχρονα όμως, θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν και να μάθουν να αλληλεπιδρούν υπεύθυνα με την τεχνολογία που θα καθορίσει τον κόσμο τους. Να τα θωρακίσει με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο. Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που υιοθετεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα σχολεία της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά”.

Δείτε σχετικά

ΑΙ factories: Mία εκ των 7 χωρών της ΕΕ η Ελλάδα, που επιλέχθηκαν για τη δημιουργία «εργοστασίων» Τεχνητής Νοημοσύνης 

Δείτε επίσης

Πρωθυπουργός για Διεθνές Απολυτήριο: Γίνεται πλέον προσβάσιμο και στα δημόσια σχολεία 

ΕΠ-Ρομανί: Ανασυγκρότηση ομάδας έργου για το ρόλο της γλώσσας Ρομανί στην εκπαιδευτική ένταξη παιδιών και νέων Ρομά 

Χριστουγεννιάτικο Τραγούδι στη Νοηματική: Μαθητές από Θεσσαλονίκη και Κρήτη Ενώνουν Δυνάμεις | Video

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply