Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τέλος τα Δώρα: Η κατάργησή τους συμβατή με το Σύνταγμα και επιβεβλημένη – Απόφαση του ΣτΕ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τέλος τα Δώρα: Η κατάργησή τους συμβατή με το Σύνταγμα και επιβεβλημένη – Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά πλειοψηφία.

Τέλος τα Δώρα: Η κατάργησή τους συμβατή με το Σύνταγμα και επιβεβλημένη – Απόφαση του ΣτΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και της Θερινής αδείας στους Δημοσίους Υπαλλήλους, δεν έχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας.

Συμβατή με το Σύνταγμα η περικοπή

Αντιθέτως είναι συμβατή με το Σύνταγμα και επιβεβλημένη.

Υπενθυμίζουμε πως η επταμελής σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012 και η κατάργησή τους αντίκειται στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Ζουν αξιοπρεπώς οι Δημόσιοι Υπάλληλοι

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε οι Δημόσιοι Υπάλληλοι έχουν βασικό μισθό που ακόμα και με την  κατάργηση των τριών επιδομάτων, εξασφαλίζει «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας, όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».

Γνώριζε ο νομοθέτης

Επιπροσθέτως το ΣτΕ, έκρινε πως ο νομοθέτης γνώριζε όταν λάμβανε τα μέτρα των περικοπών το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού της χώρας και φυσικά το επίπεδο διαβίωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων και αυτό φαίνεται:

  • Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το όριο κινδύνου φτώχειας ανά άτομο.
  • Από το νέο Ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων.
  • Από τον νέο κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο.

Επίσης επισημαίνεται ότι το ίδιο μέτρο αφορά όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ διαφορετικό είναι το ζήτημα της χορήγησης των επιδομάτων εορτών και αδείας στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αποτελούν διαφορετική κατηγορία, στην οποία έχουν επιβληθεί “άλλα οικονομικής φύσεως μέτρα”.

Στην πλειοψηφική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ μειοψήφησαν 2 Αντιπρόεδροι και 4 Σύμβουλοι Επικρατείας.

Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμη:

Κεραμέως στον ΑΝΤ1: Μέλημα μας η ολοκλήρωση της Προκήρυξης ΕΑΕ, σας διαβεβαιώ πως δεν είναι εύκολο

4.500 Μόνιμοι διορισμοί: Τα καλά και τα κακά νέα

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Ι.Π.Ε.Μ. - Δ.Ο.Ε.). Διετέλεσε Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας και Σύμβουλος Α΄ Ειδικής Αγωγής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Γράψτε μία απάντηση