Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Θέμα ισότιμης μεταχείρισης στα νέα Κριτήρια Συνάφειας Μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Θέμα ισότιμης μεταχείρισης στα νέα Κριτήρια Συνάφειας Μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή, θέτει η περίπτωση εκπαιδευτικών που ξεκίνησαν μεταπτυχιακό πριν τις 10/03/2016.

Ζήτημα ισότιμης μεταχείρισης

Ζήτημα ισότιμης μεταχείρισης για πολλούς εκπαιδευτικούς δημιουργείται μετά την δημοσιοποίηση των Κριτηρίων συνάφειας διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) και της Σχολικής Ψυχολογίας, της νέας Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής της παρ. β του άρθρου 65 του ν. 4589/2019 (Α’, 13).

Η ημερομηνία 10 Μαρτίου 2016

Κι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν ξεκινήσει το Μεταπτυχιακό τους στην Ειδική Αγωγή σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού(π.χ. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) πριν τις 10 Μαρτίου 2016, πριν δηλαδή ορισθούν κριτήρια για υποχρεωτική πρακτική άσκηση από την τότε Επιτροπή ΙΕΠ.

Τι έλεγε η Επιτροπή του ΙΕΠ

Μάλιστα η τότε Επιτροπή του ΙΕΠ στις Ερωτήσεις – Απαντήσεις που είχε κοινοποιήσει έγραφε:

 1. Όλοι οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι υπάγονται στα κριτήρια;

“Όχι, μόνο οι νέοι. Στα κριτήρια υπάρχουν ημερομηνίες και όροι, μελετήστε τα. Τα παλαιότερα μεταπτυχιακά, όταν χρειάζεται να κριθούν (τα περισσότερα έχουν ήδη κριθεί) ακολουθούν παλαιοτέρα κριτήρια βασισμένα στην γενική αρχή του 50%+ (δηλαδή χρειάζεται το ποσοστό των μαθημάτων που είναι σχετικά με την Ειδική Αγωγή να ξεπερνά το 50% του συνόλου).”

 Οι εκπαιδευτικοί αυτοί περάτωσαν το μεταπτυχιακό τους το 2018 αλλά δεν πρόλαβαν να το καταθέσουν στην Δευτεροβάθμια ή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς ανέμεναν την αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ, την οποία έλαβαν μετά το κλείσιμο του πληροφοριακού συστήματος ΟΠΣΥΔ.

Περίμεναν δε φέτος να το καταθέσουν.

Η νέα Ειδική Επιστημονική Επιτροπή

Ομως αυτή τη στιγμή η νέα Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας ορίζει την Πρακτική Ασκηση υποχρεωτική, χωρίς όπως να υπάρχει πρόβλεψη για τους εκπαιδευτικούς αυτούς, οι οποίοι ξεκίνησαν το μεταπτυχιακό τους πριν τις 10 Μαρτίου 2016, χωρίς να είναι υποχρεωτική η Πρακτική Ασκηση, καλυπτόμενοι από τις τότε ρυθμίσεις.

Από τα παραπάνω τίθεται σαφώς θέμα μη ισότιμης μεταχείρισης, αν αναλογισθεί κανείς πως οι εκπαιδευτικοί αυτοί κινήθηκαν με βάση τις τότε νομοθετικές προβλέψεις, συνέχισαν και περάτωσαν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους και αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μια νέα κατάσταση, στην οποία δεν έχει ληφθεί υπόψη η ημερομηνία 10 Μαρτίου 2016, βάση της οποίας κινήθηκαν νομίμως.

Ετσι για το ίδιο ακριβώς μεταπτυχιακό άλλοι θα έχουν συνάφεια με την ΕΑΕ και αυτοί όχι.

Και μ άλλα λόγια, αυτοί οι εκπαιδευτικοί, ουσιαστικά τίθενται εκτός διαδικασίας .

Η θέση του Υπουργείου

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει επακριβώς το θέμα αυτής της άδικης μεταχείρισης, πλην όμως αδυνατεί να βρει λύση έως σήμερα.

Ενσταση στο ΑΣΕΠ

Γεγονός είναι πάντως πως αν δεν βρεθεί μια αξιόπιστη λύση από πλευράς Υπουργείου, οι ενστάσεις των αδικούμενων υποψηφίων εκπαιδευτικών προς το ΑΣΕΠ, όταν με το καλό εκδοθεί η Προκήρυξη αποτελούν μονόδρομο.

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

20 Σχόλια

 1. Γιώργος σε

  Μπράβο που αναδείξατε αυτή την αδικία Κ. Βούγια . Είστε η μοναδική σελίδα, από εδώ φαίνεται η ποιότητα μιας σελίδας και ο επαγγελματισμός των ανθρώπων που την απαρτίζουν.

  Ελπίζω να εισακουστείτε στο υπουργείο .

  • Όντως, το θέμα αφορά πολλούς εκπαιδευτικούς και ο κύριος Βούγιας είναι ο μόνος που το ανέδειξε δημοσιοποιώντας τις ανησυχίες πολλών εκπαιδευτικών.
   Ας ελπίσουμε το υπουργείο να αντιληφθεί το αίσθημα αδικίας που δημιουργεί με τα νέα κριτήρια του ιεπ.

 2. Βασίλης Βούγιας σε

  Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια, θεωρούμε το αίτημα δίκαιο και πιστεύουμε στην δικαίωσή σας.

  • Γιώργος σε

   Πρακτικά κύριε Βούγια στην περίπτωση μου εγώ έχω αυτό το μεταπτυχιακό :

   ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
   ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
   ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΠΡΟΣ

   Χρειάζεται ή όχι να έχω κάνει πρακτική ?

   Συγγνώμη έχω μπερδευτεί και αγωνιώ συγχρόνως.

    • Γιώργος σε

     Βεβαίως και την είδα αλλά δεν είμαι σίγουρος, θα μπορούσατε απο την εμπειρία σας να μου απαντήσετε σας παρακαλώ ?

     Το μεταπτυχιακό μου ειναι στην πρώτη λίστα των μεταπτυχιακών της ΕΑΕ .
     Επίσης η εγγραφή μου στο πανεπιστήμιο λευκωσίας ήταν φεβρουάριος του 2016.

     • Γιώργος σε

      και ένα τρίτο στοιχείο το πρόγραμμα του μεταπτυχιακού μου δεν είχε πρακτική.

     • Βασίλης Βούγιας σε

      Απότι βλέπω η πρώτη λίστα δεν ζητά πρακτική.

  • Ζήσης σε

   Για να καταλάβω…εγώ έχω μτπχ ειδικής αγωγής από την Βουλγαρία όπου συμφοιτητές μου δουλεύουν εδώ και 2- 3χρονιές ως Αναπληρωτές ειδικής αγωγής όπου σημαίνει ότι το ΙΕΠ τους το έχει αναγνωρίσει… Με την νέα λίστα το Πανεπιστήμιο δεν περιλαμβάνεται..Ερωτώ: εγώ αυτά τα χρόνια που είχα το πτυχίο στα χέρια μου αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ αλλά ωστόσο για προσωπικούς λόγους δεν είχα υποβάλλει τα χαρτιά μου ως αναπληρωτής…Δεν θα πάρω συνάφεια??? Καταλαβαίνω καλά?? Ας με βοηθήσει κάποιος??

    • Βασίλης Βούγιας σε

     Οπως πολλάκις έχω επισημάνει εδώ και καιρό, αν το μεταπτυχιακό έχει πάρει συνάφεια έως τώρα, θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη λίστα που κοινοποίησε το Υπουργείο. Αν δεν περιλαμβάνεται δεν παίρνει συνάφεια, ας έχουν πάρει στο παρελθόν άλλοι με το ίδιο μεταπτυχιακό. Αδικο σαφώς. Αυτό θίγω εδώ και καιρό. Το υπουργείο το ξέρει το πρόβλημα. Να δούμε τι θα κάνει. Προς το παρόν μπορείτε να υποβάλετε ένσταση.

     • Ζήσης σε

      Οι ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν και από τώρα ή όταν τρέξει η προκήρυξη??

     • Βασίλης Βούγιας σε

      Επιχειρήστε από τώρα.

 3. Γιώργος σε

  Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας, αυτό μπορώ να καταλάβω και εγώ , ελπίζω να ισχύει όντως αυτό και επίσημα. Καλό σας βράδυ.

 4. Άννα Μ. σε

  Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!! Μετά από πολύ δικό μου διάβασμα καταλήγω στα συμπεράσματα που πού ωραία παραθέσατε στο άρθρο σας. Ανάμεσα στα σχόλιά σας, είδα μία προτροπή για ενστάσεις από τώρα. Θα μπορούσατε, παρακαλώ, να μου πείτε σε ποιον πρέπει να απευθύνονται οι ενστάσεις αυτές; Είμαι και εγώ ένα από τα θύματα (?) των ιδιωτικών κολεγίων.

Γράψτε μία απάντηση