Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Θεοδωρίδου-εμβόλια: Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Θεοδωρίδου-εμβόλια: Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Θεοδωρίδου-εμβόλια

“Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία, μια πραγματικότητα την οποία οι γονείς έχουν ζήσει την προηγούμενη χρονιά, και αυτό το γεγονός εμποδίζει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και τις άλλες απαραίτητες δραστηριότητες της ηλικίας της παιδικής.

Και κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων”.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων

η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19.

Εξ αυτού του λόγου η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως

η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών με στόχο:

Πρώτον,

την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών. Ιδιαίτερα επισημαίνει την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών με χρόνια υποκείμενα προβλήματα.

Δεύτερον,

την διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών.

Τρίτον,

την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

______________

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κας Θεοδωρίδου

Από την αρχή της επιδημίας έχει διαπιστωθεί ότι η νόσος στα παιδιά διαδράμει ήπια ή και ασυμπτωματικά. Εντούτοις, και στις άλλες χώρες, όπως και στις δικές μας, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευτεί, παρά την ήπια συμπτωματολογία, στα νοσοκομεία.

Τα δεδομένα ως προς την κλινική έκφραση της λοίμωξης Covid από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία αλλά και την Ολλανδία επιβεβαιώνουν τη σπανιότητα μίας σοβαρής νόσου ενός σπάνιου συνδρόμου που σχετίζεται με την Covid, το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Και είναι σημαντικό ότι

το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναζήτηση και στη διευκρίνιση της συχνότητας των συμπτωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν μετά από μία λοίμωξη με Covid στα παιδιά, εβδομάδες μετά από τη νόσηση, το λεγόμενο Post Covid ή Long Covid σύνδρομο το οποίο συμβαίνει ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξης και η συμπτωματολογία έχει συμπτώματα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.

Γίνονται μελέτες διότι,

λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας, τα ποσοστά της συχνότητας ποικίλουν ευρέως. Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τη λοίμωξη από την Covid.

Αυξημένος αριθμός παιδιών με χρόνια προβλήματα

έχει καταγραφεί στις χώρες που ήδη ο εμβολιασμός για τα παιδιά έχει προχωρήσει. Όμως υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις μας σχετικά με τον κίνδυνο ανά κατηγορία νοσήματος.

Ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα,

τι ξέρουμε σχετικά με τα παιδιά. Από την επίσημη καταγραφή από τον ΕΟΔΥ, στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικία την παιδική και την εφηβική.

Τα παιδιά και οι έφηβοι, ως γνωστόν,

αποτελούν μία πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα άτομα στο περιβάλλον που είναι ευάλωτα είτε διότι είναι ανεμβολίαστα, είτε διότι λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος έχουν μειωμένη ανοσοανταπόκριση στους εμβολιασμούς που πιθανώς έχουν κάνει.

Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού

είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία, μια πραγματικότητα την οποία οι γονείς έχουν ζήσει την προηγούμενη χρονιά, και αυτό το γεγονός εμποδίζει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και τις άλλες απαραίτητες δραστηριότητες της ηλικίας της παιδικής.

Και κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι

οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Έχουμε πει ότι κάθε ανεμβολίαστος είναι ένα «εργαστήριο παραγωγής» νέων μεταλλάξεων.

Οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης

όπως είναι το FDA και ο ΕΜΑ- ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων- ενέκριναν με αδειοδότηση, υπό προϋποθέσεις, από τον Μάιο, καταρχάς το εμβόλιο της Pfizer για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών.

Ενώ πριν 3 μέρες, μόλις την Παρασκευή, ο ΕΜΑ ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna με το όνομα Spikevax και για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Η έγκριση και για τα δυο αυτά εμβόλια

δόθηκε με βάση τις κλινικές μελέτες, στη Pfizer 2.260 παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και της Moderna 3.732 παιδιών. Δηλαδή, συνολικά 6.000 παιδιά πήραν μέρος σε αυτές τις μελέτες των εταιριών Pfizer και Moderna.

Από τις μελέτες προέκυψε ότι

τα εμβόλια πρώτον είναι ανοσογόνα- στους όρους έχετε πλέον εξοικειωθεί- σημαίνει ότι είναι ικανά να παράγουν αντισώματα. Και μάλιστα αντισώματα ανάλογα με αυτά που παράγονται από τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Είναι αποτελεσματικά- δηλαδή όταν εκτεθεί ένα παιδί στη λοίμωξη προστατεύεται, δεν νοσεί-

και ασφαλή, παρουσιάζοντας, βέβαια, τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως και οι ενήλικες, που ίσως αυτές οι αντιδράσεις είναι πιο κοντά στα παιδιά μια και είναι στην ηλικία που υφίστανται και άλλους εμβολιασμούς.

Βέβαια, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι

λόγω του σχετικά μικρού αριθμού των παιδιών, δεν μπορούν να καταγραφούν, και αυτό είναι κατανοητό, σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως της περικαρδίτιδος-μυοκαρδίτιδος, που σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχει εφαρμοστεί ήδη από τον Μάιο, η συχνότητα είναι 18 περιπτώσεις σε 1.000.000 εμβολιασθέντων.

Αυτή η σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια να τονίσουμε ότι είναι μια ήπια κατάσταση, αυτοπεριοριζόμενη και με καλή έκβαση.

Και σε όλα τα εμβόλια,

και το επαναλαμβάνουμε, η επιτήρηση συνεχίζεται και μετά από την έναρξη των εμβολιασμών υπό συνθήκες πραγματικές.

Μετά τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι ευρωπαϊκές χώρες, λοιπόν, εντάσσουν ανάλογα με την επιδημιολογία τους και την εμβολιαστική τους κάλυψη, τα εμβόλια Covid και στην παιδική ηλικία.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας

και την αυξανόμενη συνεχώς διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα», λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την διαθεσιμότητα βεβαίως εμβολίων, που όπως προαναφέραμε είναι ασφαλή, ανοσογόνα και αποτελεσματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών με στόχο:

Πρώτον,

την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών. Ιδιαίτερα επισημαίνει την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών με χρόνια υποκείμενα προβλήματα.

Δεύτερον,

την διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών.

Τρίτον,

την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Η Επιτροπή κρίνει ότι,

υπό τις παρούσες συνθήκες, τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν της πιθανότητας σπανίων ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων.

Η σύσταση εμβολιασμού θα επικαιροποιείται ανάλογα και με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Η επιδημία με την μετάλλαξη «Δέλτα» προσθέτει άλλο ένα εμβόλιο στο ήδη φορτωμένο χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών παιδιών και εφήβων.

Η διάρκεια και το σχήμα της εφαρμογής του εμβολιασμού θα καθοριστεί από την εξέλιξη της επιδημίας που συνεχώς μας εκθέτει σε νέες προκλήσεις. Ευχαριστώ.

Δείτε επίσης

Εμβόλια-ηλικιακή ομάδα 12-15: Ανοίγει η πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες
Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού εκπαιδευτικών: Για ποιο λόγο θα εξαντληθεί πρώτα η πειθώ
Παπαευαγγέλου-μαθητές: Συζήτηση για πρωτόκολλα στα σχολεία και self test τις επόμενες εβδομάδες
Υποχρεωτικός εμβολιασμός-Τροπολογία: Αναστολή εργασίας σε ανεμβολίαστους-3μηνες συμβάσεις για αναπλήρωση μη εμβολιασμένων
Εμβόλια: Γονείς ενδιαφέρονται για το “τείχος ανοσίας” των εκπαιδευτικών
Πέτσας για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς εκπαιδευτικών: Οποιοσδήποτε σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία έθεσε το ζήτημα αυτό
Κεραμέως για υποχρεωτικό εμβολιασμό στα ΑΕΙ: Ολα συζητούνται-Απόλυτη προτεραιότητα η δια ζώσης εκπαίδευση

Δείτε ακόμη

Γώγος: Δεν μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς εμβολιασμένους
Κεραμέως για λειτουργία εκπαιδευτικών δομών από Σεπτέμβριο και για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού εκπαιδευτικών
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση