Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Θεοδωρίδου-εμβολιασμοί παιδιών: H αποδοχή και εφαρμογή του εμβολιασμού θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ προσοχή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Θεοδωρίδου-εμβολιασμοί παιδιών: H αποδοχή και εφαρμογή του εμβολιασμού θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ προσοχή-O εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες.

Θεοδωρίδου-εμβολιασμοί παιδιών

“Η προσέγγιση για τον εμβολιασμό των παιδιών θα εξαρτηθεί και από το πώς θα είναι η κατάσταση από πλευράς επιδημίας και από ότι νεότερο έχουμε σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.

Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός όπως δεν είναι και υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στα παιδιά, παρά μόνο αυτοί της εισαγωγής στα νηπιαγωγεία”.

Τα παραπάνω ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα

κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών covid, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τη φοβίζει που ένα νέο εμβόλιο θα χορηγηθεί σε ανήλικα παιδιά.

Η δημοσιογράφος επικαλέστηκε πως

ο Υπουργός Υγείας σήμερα το πρωί δήλωσε ότι αν εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τις ηλικίες 12-15, η νέα σχολική χρονιά θα μας βρει με τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε τα παιδιά αυτών των ηλικιών.

Οι γονείς, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο,

από εκείνη τη στιγμή δεν έπαψαν να ρωτούν αν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αφού μάλιστα τα παιδιά, όπως έχει διαπιστωθεί, αφενός δεν νοσούν βαριά αφετέρου θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το φθινόπωρο το μεγαλύτερο μέρος των ενηλίκων.

____________

Θεοδωρίδου-εμβολιασμοί παιδιών
Λίγο νωρίτερα στην εισήγησή της η κα Θεοδωρίδου σχετικά με τον ενδεχόμενο εμβολιασμό παιδιών ανέφερε ότι:

“Ολες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τον εμβολιασμό των παιδιών. Μέχρι τώρα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Pfizer αρχίζει από την ηλικία των 16 ετών ενώ από τις άλλες εταιρίες, που έχουμε και στη χώρα μας, από την ηλικία των 18 ετών.

Υπάρχουν μελέτες της Pfizer, οι οποίες αναμένουν την έγκρισή τους την επόμενη εβδομάδα για παιδιά ηλικίας από 12 με 15 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και μελέτες για μικρότερες ηλικίες.

Μελέτες ανάλογες γίνονται και από τις άλλες εταιρίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη συγκέντρωση ατόμων, παιδιών δηλαδή, προς εμβολιασμό”.

Μικρός ο κίνδυνος covid για τα παιδιά

“Τώρα, έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά είναι μικρός.

Επομένως, ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε. Αυτός που γνωρίζουμε είναι ότι κάνουμε ένα εμβόλιο για να προστατεύσουμε ένα παιδί από ένα λοιμώδες νόσημα.

Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις σοβαρής νόσησης από COVID”.

Στόχος να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά

“Επομένως το εμβόλιο για τα παιδιά έχει ως στόχο, πρώτον, ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και δεύτερον, ότι ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες.

Τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει πολύ καλή αποτελεσματικότητα όπως και ανοσογονικότητα. Μάλιστα, σήμερα στον Καναδά, στην πόλη με το υψηλότερο ιικό φορτίο, αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 με 15 ετών”.

Προσεκτική η προσέγγιση εμβολιασμού των παιδιών

“Όμως πάντα θα πρέπει η προσέγγισή μας για τον εμβολιασμό των παιδιών να γίνεται πολύ προσεκτικά.

Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών”.

Η αποδοχή και η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ προσοχή

“Επομένως θα έλεγα ότι, ναι μεν, θα υπάρχει η δυνατότητα και σύντομα εμβολιασμού και των παιδιών, αλλά η αποδοχή και η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει και ο εμβολιασμός στα παιδιά”.

Για το “τείχους προστασίας” το μεγαλύτερο βάρος το έχουν οι ενήλικες

“Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι το κύριο βάρος για την δημιουργία του «τείχους προστασίας» είναι κυρίως οι ενήλικες. Επομένως, ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων και μάλιστα των υπερηλίκων. Ας το λάβουμε σοβαρά αυτό υπ’ όψιν”.

Δείτε σχετικά

Κικίλιας: Εμβολιασμοί παιδιών 12-15 ετών από την επόμενη σχολική χρονιά
Κικίλιας-εμβολιασμοί μαθητών: Εφόσον εγκριθεί το αίτημα της Pfizer τάχιστα θα κάνουμε τον προγραμματισμό μας

Δείτε επίσης

Ποσοστό προστασίας ανά δόση εμβολίου Pfizer/BioNTech-Astra Zeneca-Moderna-Johnson & Johnson
Δημόσιο: Προθεσμία δήλωσης self test έως 16 Μαΐου: Τροποποίηση ΚΥΑ
Φαρμακεία-διάθεση self test: Από 10 έως 12.05 στην εκπαιδευτική κοινότητα-Από 13 έως 19.05 λοιποί δικαιούχοι
Σχολεία-θετικά self test: Προσεγγίζουν τις 3.000
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση