Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Θεραπείες Ειδικής Αγωγής: Δυσλειτουργίες του συστήματος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Θεραπείες Ειδικής Αγωγής: Βλέπουμε σε δημοσίευμα της Καθημερινής να περιγράφονται δυσλειτουργίες του συστήματος, ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων αλλαγών στις σχετικές διαδικασίες που έχει θέσει σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους ο ΕΟΠΥΥ.

Θεραπείες Ειδικής Αγωγής

Στον «αέρα» η ειδική αγωγή

Κατάσταση χάους επικρατεί στον χώρο της ειδικής αγωγής της χώρας μας, ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων αλλαγών στις σχετικές διαδικασίες που έχει θέσει σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους ο ΕΟΠΥΥ.

Χιλιάδες θεραπείες ειδικής αγωγής βρίσκονται στον «αέρα», λόγω καθυστερήσεων στην έγκριση των σχετικών ηλεκτρονικών γνωματεύσεων από την ειδική επιτροπή του οργανισμού –μια διαδικασία που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2019–, ενώ άλλες γνωματεύσεις απορρίπτονται από την επιτροπή χωρίς καν να εξετάζονται τα παιδιά.

Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, εάν δεν έχει λάβει έγκριση μια γνωμάτευση από την επιτροπή, η εκτέλεσή της δεν αποζημιώνεται αναδρομικά από τον ΕΟΠΥΥ, οι γονείς έχουν πλέον δύο επιλογές:

είτε να πληρώσουν από την τσέπη τους χωρίς να περιμένουν να τους επιστραφεί το ποσό από τον οργανισμό είτε να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών του παιδιού τους.

Δείτε επίσης:

Γνωματεύσεις Ειδικής Αγωγής ΕΟΠΥΥ: Εκσυγχρονίζεται ο Φάκελος Ασφάλισης Υγείας για προστατευόμενα μέλη

Την ίδια στιγμή, καθυστερήσεις μηνών σημειώνονται και στην αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των γονέων για δαπάνες θεραπειών ειδικής αγωγής.

Είναι ενδεικτικό ότι οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, κυρίως των αστικών κέντρων, δεν έχουν εκκαθαρίσει αποδείξεις ασφαλισμένων από θεραπείες ειδικής αγωγής από τον προηγούμενο Δεκέμβριο ή ακόμα και από τον Νοέμβριο.

Εικόνα αβεβαιότητας

Την εικόνα αβεβαιότητας σε ότι αφορά την ειδική αγωγή αυτή περιγράφουν οι θεραπευτές (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.ά) που κατηγορούν τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας για μεθοδεύσεις οι οποίες αποσκοπούν στην περικοπή του προϋπολογισμού του Οργανισμού για τις θεραπείες ειδικής αγωγής των ασφαλισμένων.

Οπως σημειώνουν, από τα 105 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ το 2015 για θεραπείες ειδικής αγωγής σε ασφαλισμένους -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης-, ο προϋπολογισμός για το 2019 έχει προσδιορισθεί σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα σε 65 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει περικοπή της δαπάνης κατά 40%.

Θεραπευτές

Και σύμφωνα με τους θεραπευτές πρόκειται για μία «μείωση αυθαίρετη για την οποία δεν έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για την καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού».

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής κ. Παναγιώτης Μπούρος, ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας προκαλούν χάος με στόχο να μειωθεί η δαπάνη με κάθε τρόπο μία κατάσταση που τελικά έχει θύματα τους ασφαλισμένους.

Ο ίδιος αναφέρει στην «Κ» περίπτωση γονέα, ο οποίος αναμένει από τα τέλη Φεβρουαρίου, έγκριση από την Επιτροπή για θεραπεία στην οποία πρέπει να υποβληθεί το παιδί του.

Η προηγούμενη γνωμάτευση -χειρόγραφη- έληξε τον Απρίλιο, που σημαίνει ότι εάν δεν εγκριθεί άμεσα η νέα γνωμάτευση, τέλος Mαΐου θα αναγκαστεί να πληρώσει ο ίδιος τον θεραπευτή χωρίς να δικαιούται επιστροφή των ποσών από τον ΕΟΠΥΥ.

«Και αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές παρόμοιες περιπτώσεις που ζούμε καθημερινά», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρο, εκτός από την καθυστέρηση σε εγκρίσεις, έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις μαζικών απορρίψεων γνωματεύσεων από την Επιτροπή –«κόψιμο μπροστά από έναν υπολογιστή και χωρίς εξέταση του παιδιού», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά–, ακόμα και εάν αυτές έχουν εκδοθεί από γιατρούς των κρατικών δομών.

Οι θεραπευτές αντιδρούν και στην τελευταία εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ με την οποία ζητεί την πιστοποίηση των θεραπευτών σε μία πλατφόρμα που αφορά τους συμβεβλημένους με τον οργανισμό παρόχους.

Οι εκπρόσωποι των θεραπευτών ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθούν θετικά «σε κινήσεις που επιτείνουν το χάος στον κλάδο της ειδικής αγωγής».

www.kathimerini.gr

Δείτε επίσης

Επίδομα στέγασης: Εξαίρεση προνοιακών επιδομάτων από το κρίσιμο εισόδημα

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση