Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Θεσμικό πλαίσιο σχολικών εκδρομών: Μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Θεσμικό πλαίσιο σχολικών εκδρομών: Μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει – Ανακοίνωση με επισημάνσεις της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (ΠΕΚ). 

Θεσμικό πλαίσιο σχολικών εκδρομών

Να διασφαλιστεί η νομική κάλυψη και η θεσμική θωράκιση των συνοδών εκπαιδευτικών στις σχολικές εκδρομές ζητά η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ), με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με τη σύλληψη συνοδού εκπαιδευτικού κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής.

Η ΠΕΚ επιπροσθέτως ζητά  να θεσπιστεί  πρόβλεψη αποζημίωσης για τις πολυήμερες εκδρομές με σαφή προσδιορισμό στο επίπεδο των προβλέψεων που υπάρχουν στη εργατική νομοθεσία (υπερωρίες, σαββατοκύριακα, εκτός έδρας μετακινήσεις).

Ακολουθεί η σχετική Ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (ΠΕΚ) 

Σχολικές εκδρομές και αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών.

Μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει.

Το πρόσφατο περιστατικό με τη σύλληψη συναδέλφισσας κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής έρχεται να προστεθεί σε μια πληθώρα αντίστοιχων περιστατικών. Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως οι  εκπαιδευτικοί -τόσο νομικά όσο και θεσμικά- δεν απολαμβάνουν κανένα πλέγμα προστασίας και παραμένουν εκτεθειμένοι τόσο σε προσωπικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Στα μάτια της Πολιτείας ο εκπαιδευτικός έχει το ρόλο του αποκλειστικά υπεύθυνου…

Είναι πια  εξαιρετικά  κρίσιμο να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα. Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν εκδρομές αναλαμβάνουν ένα τεράστιο φορτίο. Έχει μεγάλη σημασία να διασφαλιστεί η νομική κάλυψη και η θεσμική  θωράκιση των συνοδών εκπαιδευτικών. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την επικαιροποίηση  και αναδιαμόρφωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου υλοποίησης των σχολικών εκδρομών. Η νομική πραγματικότητα, η πολιτική θεώρηση και η αντίληψη της κοινωνίας ότι ο εκπαιδευτικός είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για κάθε τι που θα συμβεί πρέπει να αλλάξει.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό  να θεσπιστεί  πρόβλεψη αποζημίωσης για τις πολυήμερες εκδρομές με σαφή προσδιορισμό στο επίπεδο των προβλέψεων που υπάρχουν στη εργατική νομοθεσία (υπερωρίες, σαββατοκύριακα, εκτός έδρας μετακινήσεις).

Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Όλοι και όλες.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Δείτε επίσης

Σχολικές εκδρομές-έλεγχος ΕΑΔ: Τι διαπίστωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τι επισημαίνει στο Υπ. Παιδείας 

Σχολικές εκδρομές-τι ισχύει: Νομοθετικό πλαίσιο-δηλώσεις γονέων-ποια η ευθύνη των εκπαιδευτικών 

Εκδρομές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης | ΦΕΚ 

Εκδρομές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης | ΦΕΚ

Για τις εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολείων – Αρθρο 49 του νόμου 4653/2020 

Πριν φύγετε

Προωθητές Erasmus+ ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για την περίοδο 2021-2027

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση