Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τι είναι η αίτηση θεραπείας κατά των οριστικών πινάκων ΑΣΕΠ-Εως πότε μπορεί να κατατεθεί και με ποια διαδικασία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τι είναι η αίτηση θεραπείας κατά των οριστικών πινάκων ΑΣΕΠ – Εως πότε μπορεί να κατατεθεί και με ποια διαδικασία – Το νομοθετικό πλαίσιο.

Τι είναι η αίτηση θεραπείας

Μετά την έκδοση από το ΑΣΕΠ των Οριστικών αξιολογικών πινάκων κατάταξης και απορριπτέων της Προκήρυξης 3ΕΑ/2022 και σε περίπτωση που από τον αυτεπάγγελτο ή κατ’ ένσταση έλεγχο επέρχεται μεταβολή της σειράς του υποψηφίου στον πίνακα κατάταξης, είτε διότι διαγράφεται, είτε διότι τίθεται σε σειρά κατώτερη εκείνης που είχε ήδη, δύναται να ασκήσει ενώπιον του ΑΣΕΠ την προβλεπόμενη από την παράγραφο 1 του άρθρου 24 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45) αίτηση θεραπείας, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών από την επομένη της δημοσίευσης των πινάκων διοριστέων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και, στην περίπτωση των αναπληρώσεων από την επομένη της κοινοποίησης στον υποψήφιο της απόφασης διάθεσης προς διορισμό.

Ομοίως, αίτηση θεραπείας εντός της ως άνω προθεσμίας, αρχομένης από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής απόφασης, μπορεί να υποβάλει και ο υποψήφιος που θίγεται κατόπιν αποδοχής αίτησης θεραπείας άλλου υποψηφίου.

Η υποβολή της ως άνω αίτησης θεραπείας δεν αποτελεί προϋπόθεση του παραδεκτού της άσκησης ένδικου βοηθήματος.

Η διαδικασία αίτησης θεραπείας

Ως προς τη διαδικασία των αιτήσεων θεραπείας και μετά από ερωτήματα υποψηφίων οι  Γ. Μπουλμέτη και Β. Βούγιας, Αιρετοί στο ΚΥΣΕΕΠ, είχαν ενημερώσει για τα εξής:

Αίτηση θεραπείας – Απευθύνεται στη διοικητική αρχή που εξέδωσε την πράξη – Eχει ως αίτημα την ανάκληση ή την τροποποίηση της πράξης.

“Η αίτηση θεραπείας υποβάλλεται ταχυδρομικά και μόνο στο ΑΣΕΠ και είναι σημαντικό να συνοδεύεται από πρόσθετα δικαιολογητικά που θα ενισχύουν την πιθανότητα κάθε συναδέλφου να δικαιωθεί.

Επιπλέον, δεν απαιτείται η πληρωμή παράβολου ούτε υπάρχει συγκεκριμένη φόρμα αίτησης.

Από την εμπειρία μας για την έκβαση αιτήσεων θεραπείας του ΑΣΕΠ, σας ενημερώνουμε ότι οι αιτήσεις θεραπείας εξετάζονται από τριμελή επιτροπή του ΑΣΕΠ, η οποία μπορεί να αποφανθεί αρνητικά για την καταρχήν εξέταση της συγκεκριμένης αίτησης.

Συνιστούμε στους υποψηφίους να φροντίσουν να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ισχυροποίηση των επιχειρημάτων τους.

Επίσης οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με όσα έχουμε διαπιστώσει στο παρελθόν ελάχιστες αιτήσεις θεραπείας δικαιώνονται από το ΑΣΕΠ”.

Τι είναι η Αίτηση Θεραπείας

Συγκεκριμένα, τα άρθρα 24 έως 27 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999) προβλέπουν τη δυνατότητα ασκήσεως διοικητικών προσφυγών, δηλαδή προσφυγών που υποβάλλονται από τους διοικούμενους ενώπιον των διοικητικών οργάνων και όχι δικαστηρίων με αίτημα την άσκηση ελέγχου νομιμότητας ή και σκοπιμότητας διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί και τους αφορούν.

Σκοπός είναι να αποφευχθεί η προσφυγή στα δικαστήρια και να λυθεί η υπόθεση εντός της υπηρεσίας που εξέδωσε την επίμαχη διοικητική πράξη.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μορφή αυτοελέγχου της Διοίκησης με στόχο την διόρθωση των παρανομιών από την ίδια τη διοίκηση. Η διοικητική αρχή στην οποία υποβάλλεται η, κατά την προηγούμενη παράγραφο, αίτηση οφείλει να γνωστοποιήσει στον ενδιαφερόμενο την απόφασή της για την αίτηση αυτή το αργότερο μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, εκτός αν από ειδικές διατάξεις προβλέπεται διαφορετική προθεσμία.

Διάταξη για την άσκηση αίτησης θεραπείας κατά των Οριστικών Αξιολογικών Πινάκων

Στο άρθρο 115 του νόμου 4763/2020 για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση περιλαμβάνεται η διάταξη για την άσκηση αίτησης θεραπείας κατά των Οριστικών Αξιολογικών Πινάκων κατάταξης των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα

Στο άρθρο 6 του νόμου 4589/2019 προστίθεται παράγραφος 5 σύμφωνα με την οποία Αίτηση θεραπείας μπορεί να υποβάλλει και ο υποψήφιος ο οποίος θίγεται κατόπιν αποδοχής αίτησης θεραπείας άλλου υποψηφίου.

Σε περίπτωση ένστασης,

η οποία στρέφεται κατά ορισμένου προσώπου, το πρόσωπο που βλάπτεται από την αποδοχή της ένστασης, είτε επειδή διαγράφεται από τον Αξιολογικό Πίνακα κατάταξης, είτε επειδή η σειρά του μεταβάλλεται επί το δυσμενέστερο και εφόσον περί της συγκεκριμένης βλαπτικής μεταβολής δεν ειδοποιήθηκε από το ΑΣΕΠ πριν της έκδοση του τελικού Αξιολογικού Πίνακα κατάταξης, ούτε έλαβε αντιστοίχως γνώση, μπορεί να ασκήσει ενώπιον του ΑΣΕΠ αίτηση θεραπείας.

Η υποβολή της ένστασης αυτής διακόπτει την προθεσμία για την άσκηση ενδίκου βοηθήματος.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Δείτε σχετικά

Απάντηση αίτησης θεραπείας το αργότερο σε 30 ημέρες: Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη 

Οριστικοί πίνακες 3ΕΑ/2022: Κατά κλάδο και ειδικότητα, υποψηφίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ 

Εκκαθαρισμένοι Πίνακες 3ΕΑ/2022: Eχουν αφαιρεθεί όσοι εκπαιδευτικοί διορίστηκαν 

Πρόεδρος ΑΣΕΠ για πίνακες γενικής εκπ/σης και οριστικούς των προκηρύξεων 2ΕΑ/4ΕΑ/5ΕΑ 

Δείτε επίσης

Διορισμοί ειδικής αγωγής 2023: Εκπ/κοί-ΕΕΠ μαζί, μετά τους ορ. πίνακες 2ΕΑ/2022 

Προσωρινοί πίνακες 3ΕΑ/2022 

Προσωρινοί Πίνακες 2ΕΑ/2022 ΕΕΠ

Προσωρινοί Πίνακες 2ΕΑ/2022 ΕΕΠ: Εύχρηστο αρχείο με τα αποτελέσματα συγκεντρωμένα 

Οριστικός πίνακας 1ΕΑ/2022 ΑΣΕΠ: Αξιολογικός πίνακας και πίνακας απορριπτέων μελών ΕΒΠ 

Πριν φύγετε

Διορισμοί και οριστικοί πίνακες ΑΣΕΠ 3ΕΑ και 2ΕΑ/2022: Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας σε γενική και ΕΑΕ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση