Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τι είναι οι ΕΔΕΑ-Ειδικές Διαγνωστικές Επιτροπές Αξιολόγησης: Αίτηση γονέων για επαναξιολόγηση μαθητών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τι είναι οι ΕΔΕΑ-Ειδικές Διαγνωστικές Επιτροπές Αξιολόγησης: Πως γίνεται η επαναξιολόγηση των μαθητών-Πως κατατίθεται η αίτηση των γονέων – Οι ΕΔΕΑ των ΠΔΕ Αττικής-Στερεάς Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων.

Τι είναι οι ΕΔΕΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 3699/2008, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 54 του ν. 4823/2021, εάν υφίσταται διάσταση μεταξύ της αξιολογικής έκθεσης του Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. και της αντίστοιχης γνωμάτευσης Κο.Κ.ε.Ψ.Υ.ΠΕ. ή Κέντρου Ψυχικής Υγείας ή εάν υφίσταται διαφωνία των γονέων ή κηδεμόνων του μαθητή με την αξιολογική έκθεση του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής & Υποστήριξης (Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ.), οι γονείς ή κηδεμόνες δύνανται να προσφύγουν στην Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (Ε.Δ.Ε.Α.) εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήψη της αξιολογικής έκθεσης του Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ.

Μέχρι την έκδοση της αξιολογικής έκθεσης της Ε.Δ.Ε.Α., η οποία είναι οριστική, υπερισχύει η αξιολογική έκθεση του Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ.. Οι αξιολογικές εκθέσεις της Ε.Δ.Ε.Α, κοινοποιούνται με εμπιστευτική αλληλογραφία στο αρμόδιο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ, και στη σχολική μονάδα στην οποία φοιτά ο μαθητής.

Εξαιρούνται από την προθεσμία των 30 ημερών γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί πριν από την έκδοση του ν. 4823/2021, δηλαδή πριν τις 3-8-2021.

Ενδεικτικά και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας:

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά:

  1. ΑΙΤΗΣΗ προς την Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης ( Ε.Δ.Ε.Α.) με όλα τα δικαιολογητικά (βλέπε συνημμένο αρχείο)
  2. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ του ενδιαφερόμενου (βλέπε συνημμένο αρχείο)
  3. Η τελευταία – προσβαλλόμενη γνωμάτευση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. σε απλή φωτοτυπία

Περιγραφή Διαδικασίας:

  1. Υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών ταχυδρομικώς ή αυτοπροσώπως στην Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης ( Ε.Δ.Ε.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας. Στην περίπτωση:
    α) Ηλεκτρονικής υποβολής η αποστολή γίνεται στο email της υπηρεσίας μας mail@kmaked.pde.sch.gr και εφόσον γίνει το γνήσιο της υπογραφής στη συνημμένη αίτηση και υπεύθυνη δήλωση μέσω της εφαρμογής gov.gr ή σε ΚΕΠ.
    β) Ταχυδρομικής αποστολής στη διεύθυνση Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65, Κτίριο ZEDA, Τ.Κ. 57001, Θεσσαλονίκη  εφόσον γίνει το γνήσιο της υπογραφής στη συνημμένη αίτηση και υπεύθυνη δήλωση μέσω της εφαρμογής gov.gr ή σε ΚΕΠ.
    γ) Κατάθεση αυτοπροσώπως στη διεύθυνση Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65, Κτίριο ZEDA, Τ.Κ. 57001, Θεσσαλονίκη, προσκομίζοντας την αστυνομική ταυτότητα.
  2. Πραγματοποίηση αξιολόγησης μαθητή, κατόπιν ενημέρωσης από το τμήμα Ειδικής αγωγής σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας
  3. Έκδοση Αξιολογικής Έκθεσης – Γνωμάτευσης από τη Ε.Δ.Ε.Α. και παραλαβή από το γονέα ή κηδεμόνα με την αστυνομική του ταυτότητα από το τμήμα Ειδικής αγωγής

Για την κρίση της προσφυγής και την επαναξιολόγηση του μαθητή, απαιτείται:

  1. Υποβολή αίτησης των γονέων στην Περιφερειακή Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας προς Ε.Δ.Ε.Α., την οποία αποστέλλει ταχυδρομικώς ή καταθέτει αυτοπροσώπως στην υπηρεσία και στην οποία επισυνάπτεται η προσβαλλόμενη γνωμάτευση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. σε απλή φωτοτυπία.
  2. Κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης των γονέων με την οποία :
    1. Επιτρέπουν στη Ε.Δ.Ε.Α. να προβεί στην εξέταση του παιδιού και
    2. Δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν και συναινούν στη διαχείριση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του τέκνου τους από την Ε.Δ.Ε.Α. και την ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Με την ίδια υπεύθυνη δήλωση οι γονείς του/της μαθητή/τριας έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να προτείνουν ένα εμπειρογνώμονα, ο οποίος γνωμοδοτεί ενώπιον της Επιτροπής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων, το αίτημα καταθέτει ο γονέας που έχει την επιμέλεια, την οποία αποδεικνύει επισυνάπτοντας στην αίτησή του, είτε αντίγραφο δικαστικής απόφασης, είτε επικυρωμένο συμφωνητικό ρύθμισης της επιμέλειας. Επιπλέον, οι γονείς του/της μαθητή/τριας, έχουν τη δυνατότητα να επισυνάψουν στην αίτησή τους, οποιοδήποτε άλλο έγγραφο επιθυμούν, το οποίο δεν έχει ήδη συμπεριληφθεί στον ατομικό φάκελο του/της μαθητή/τριας, που διατηρείται στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ..

———————————————

Ακολουθεί το άρθρο 54 του νόμου 4823/2021

Άρθρο 54 του νόμου 4823/2021 – Διαδικασία διάγνωσης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών – Αντικατάσταση του άρθρου 5 του ν. 3699/2008

5. Σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργεί Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (Ε.Δ.Ε.Α.). Εάν υφίσταται διάσταση μεταξύ της αξιολογικής έκθεσης του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και της αντίστοιχης γνωμάτευσης Κο.Κ.ε.Ψ.Υ.ΠΕ. ή Κέντρου Ψυχικής Υγείας ή εάν υφίσταται διαφωνία των γονέων ή κηδεμόνων του μαθητή με την αξιολογική έκθεση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., οι γονείς ή κηδεμόνες δύνανται να προσφύγουν στην Ε.Δ.Ε.Α. εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήψη της αξιολογικής έκθεσης του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Μέχρι την έκδοση της αξιολογικής έκθεσης της Ε.Δ.Ε.Α., η οποία είναι οριστική, υπερισχύει η αξιολογική έκθεση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.. Οι αξιολογικές εκθέσεις της Ε.Δ.Ε.Α κοινοποιούνται με εμπιστευτική αλληλογραφία στο αρμόδιο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και τη σχολική μονάδα, στην οποία φοιτά ο μαθητής. Αν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των αξιολογικών εκθέσεων των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και των Κο.Κ.ε.Ψ.Υ..Π.Ε. ή των Κέντρων Ψυχικής Υγείας για τον ίδιο μαθητή και οι γονείς ή κηδεμόνες δεν προσφεύγουν στην Ε.Δ.Ε.Α., υπερισχύει η αξιολογική έκθεση των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ..

6. Η Ε.Δ.Ε.Α. συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και αποτελείται από: α) έναν (1) Σύμβουλο Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ως πρόεδρο, β) έναν (1) Σύμβουλο Εκπαίδευσης της βαθμίδας εκπαίδευσης, από την οποία προέρχεται ο αξιολογούμενος μαθητής, γ) έναν (1) διευθυντή Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) αυξημένων προσόντων της βαθμίδας εκπαίδευσης, από την οποία προέρχεται ο αξιολογούμενος μαθητής, δ) έναν (1) Σύμβουλο Εκπαίδευσης ΠΕ23 Ψυχολόγων και ε) έναν (1) Σύμβουλο Εκπαίδευσης ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών, με τους αναπληρωτές τους. Ως μέλη της Ε.Δ.Ε.Α. ορίζονται στελέχη εκπαίδευσης που υπηρετούν σε δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή στελέχη, των οποίων η αρμοδιότητα εκτείνεται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις συνεδριάσεις της Ε.Δ.Ε.Α. κωλύονται να μετέχουν μέλη της, τα οποία υπηρετούν στη σχολική μονάδα, όπου φοιτά ο μαθητής που επανεξετάζεται ή πρόσωπα που υπηρετούν στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., η αξιολογική έκθεση του οποίου επανεξετάζεται. Για τη λειτουργία της Ε.Δ.Ε.Α. εφαρμόζονται οι διατάξεις περί συλλογικών οργάνων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45). Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης δύναται, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, να συγκροτεί περισσότερες Ε.Δ.Ε.Α.

7. Η Ε.Δ.Ε.Α. δύναται πριν από την έκδοση της απόφασής της: α) να καλεί εκπαιδευτικούς ή μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) οποιασδήποτε ειδικότητας που υπηρετούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον η συνδρομή τους στη λήψη της απόφασης κρίνεται αναγκαία, και β) να ζητά οποιοδήποτε πρόσθετο στοιχείο κρίνει απαραίτητο σε σχέση με τον μαθητή, για την αξιολόγηση του οποίου οφείλει να αποφανθεί. Για την εφαρμογή της περ. α’ τα πρόσωπα που εμπίπτουν σε αυτήν διατίθενται στην Ε.Δ.Ε.Α. με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Οι γονείς ή κηδεμόνες του μαθητή δύνανται να επιλέξουν και έναν εμπειρογνώμονα, ο οποίος γνωμοδοτεί ενώπιον της Ε.Δ.Ε.Α., χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Κάθε λεπτομερειακό θέμα σχετικό με τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Δ.Ε.Α. ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

8. Για ζητήματα που αφορούν διαδικασίες εξετάσεων οι σχολικές μονάδες, καθώς και οι επιτροπές εξετάσεων των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις αξιολογικές εκθέσεις που συντάσσουν τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και οι Ε.Δ.Ε.Α..

———————————————

Ακολουθεί η συγκρότηση ΕΔΕΑ των ΠΔΕ Αττικής-Στερεάς Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων

1. Συγκρότηση δυο (2) Ειδικών Διαγνωστικών Επιτροπών Αξιολόγησης (Ε.Δ.Ε.Α.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Αττικής

Δείτε την Απόφαση όπως δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια εδώ

2. Συγκρότηση της Ειδικής Διαγνωστικής Επιτροπής Αξιολόγησης (Ε.Δ.Ε.Α.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας

Δείτε την Απόφαση όπως δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια εδώ

3. Συγκρότηση Ειδικής Διαγνωστικής Επιτροπής Αξιολόγησης (Ε.Δ.Ε.Α.) της Π.Δ.Ε. Πελοποννήσου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Δείτε την Απόφαση όπως δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια εδώ

4. Συγκρότηση Ειδικής Διαγνωστικής Επιτροπής Αξιολόγησης (Ε.Δ.Ε.Α.) της Π.Δ.Ε. Δυτικής Ελλάδας για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Δείτε την Απόφαση όπως δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια εδώ

5. Συγκρότηση Ειδικής Διαγνωστικής Επιτροπής Αξιολόγησης (Ε.Δ.Ε.Α.) της Π.Δ.Ε. Ιονίων Νήσων για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Δείτε την Απόφαση όπως δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια εδώ

Δείτε επίσης

Τα ΚΕΔΑΣΥ στην ΕΡΤ: Οι υπηρεσίες που προσφέρουν στους μαθητές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν 

ΕΕΠ σε ΕΔΥ-λήξη υπηρεσίας: Διευκρινίσεις από ΥΠΑΙΘ για αναπληρωτές, αποσπασμένους, οργανικά τοποθ/νους 

Διευκρινίσεις διάγνωσης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών από ΚΕΔΑΣΥ: Γνωματεύσεις ιδιωτών Παιδοψυχιάτρων 

Διευκρινίσεις εξετάσεων μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις Πανελλαδικές 

Μαθησιακές δυσκολίες-ΚΕΔΑΣΥ: Τι απάντησε το Υπ. Παιδείας περί αποκλεισμού μαθητών από προφορική εξέταση 

Διευκρινίσεις αξιολόγησης μαθητών Β΄ και Γ΄ τάξεων Λυκείου για Μαθησιακές Δυσκολίες από τα ΚΕΔΑΣΥ 

Γνωματεύσεις ΚΕΔΑΣΥ-αξιολογικές εκθέσεις: Επισημάνσεις σχετικά με την έκδοση και την ισχύ τους 

Αξιολόγηση μαθητών από ΚΕΔΑΣΥ: Διαδικασία παραπομπής | Εγγραφο 

ΚΕΔΑΣΥ: Διαδικασία παραπομπής-αξιολόγησης μαθητών | Εγγραφο 

Οδηγίες για ενδοσχολικές και προαγωγικές εξετάσεις μαθητών με αναπηρία ή και Ειδικές Eκπ/κές Aνάγκες/Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες 

Πριν φύγετε

Δωρεάν προσβάσιμο υλικό και εγχειρίδια για την ισότιμη πρόσβαση μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία από το ΙΕΠ

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply