Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τι είπε για την άδεια ειδικού σκοπού ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Τι είπε για την άδεια ειδικού σκοπού ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη σημερινή ενημέρωση για την επαναλειτουργία σχολείων και παιδικών και βρεφικών σταθμών.
Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στις 13:00, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, όπου συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος με σκοπό την περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των:
  • Εκπαιδευτικών δομών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία).
  • Εκπαιδευτικών μονάδων Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων.
  • Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε μεταξύ άλλων και για τη λειτουργία του Δημοσίου και τις άδειες ειδικού σκοπού
Αναφορικά με τις διαδικασίες του Δημοσίου είπε:

“Βρισκόμαστε στη φάση της πλήρους επιστροφής όλων των εργαζομένων του Δημοσίου τομέα στις θέσεις τους.

Από την επόμενη Δευτέρα (1η Ιουνίου) συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία του Δημοσίου.

Οι μόνοι που εξαιρούνται είναι όσοι έχουν πάρει ειδική άδεια γιατί υπάγονται στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου. Πρόκειται για 5 συγκεκριμένες ομάδες ευάλωτες εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα, με βάση τις οδηγίες που έχουμε από την επιτροπή των ειδικών.

Αυτοί οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο σπίτι τους όπου εργάζονται με τηλεεργασία μέχρι να πάρει απόφαση διαφορετική η επιτροπή”.

Τι είπε για άδεια ειδικού σκοπού:

“Οσον αφορά στην άδεια ειδικού σκοπού την οποία απολαμβάνουν εργαζόμενοι γονείς στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά έως 15 ετών, η χορήγησή της θα συνεχιστεί μόνον εφόσον τα παιδιά αυτών των εργαζομένων του δημοσίου τομέα με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας της σχολικής τους τάξηςδεν υποχρεώνονται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο και αυστηρά μόνον γι αυτές τις ημέρες.

Μπορούν δηλαδή εφόσον έχουμε δώσει τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού διακεκομμένα, να την χρησιμοποιήσουν μέχρι να κλείσουν τα σχολεία μόνο για τις ημέρες κατά τις οποίες τα παιδιά τους έχουν την υποχρέωση να βρίσκονται στο σχολείο”.

Ερώτηση δημοσιογράφου

Eπιπροσθέτως σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς θα διαμορφωθούν οι άδειες ειδικού σκοπού, αν οι μαθητές πηγαίνουν εκ περιτροπής στο σχολείο απάντησε:

Απάντηση κου Θεοδωρικάκου

“Σε ό,τι αφορά τις άδειες ειδικού σκοπού, ήμουν σαφής από την αρχική μου τοποθέτηση. Την επαναλαμβάνω, προκειμένου να διευκρινιστεί πλήρως.

Πρώτα απ’ όλα, δεν χρειάζεται να νομοθετήσουμε, ούτε να στείλουμε εγκύκλιο γύρω από αυτό το θέμα, γιατί, από την αρχική ρύθμιση που έχουμε κάνει, δώσαμε το δικαίωμα στους δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν διακεκομμένη χρήση του δικαιώματος αυτού της άδειας ειδικού σκοπού.

Επομένως, τα πάντα έχουν προβλεφθεί από την πρώτη ημέρα των ρυθμίσεων που κάναμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι εργαζόμενοι μπορούν και τώρα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την άδεια ειδικού σκοπού μόνο, προφανώς, για τις ημέρες που τα παιδιά τους είναι υποχρεωμένα να μη βρίσκονται στο σχολείο.

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ένα παιδί να βρίσκεται στο σχολείο και να χρειάζεται άδεια ειδικού σκοπού ο γονέας.

Όταν βρίσκεται στο σπίτι το παιδί, τότε χρειάζεται την άδεια την άδεια ειδικού σκοπού ο γονέας.

Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα, νομίζω ότι έχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, τη δυνατότητα να συνεχίζουν να κάνουν χρήση αυτής της άδειας, μέχρι να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά στις 26 Ιουνίου για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων”.

Δείτε ολόκληρη την Ενημέρωση Πέτσα-Κεραμέως-Θεοδωρικάκου

Δείτε σχετικά

Ερωτήσεις-απαντήσεις για επαναλειτουργία σχολείων και άδεια ειδικού σκοπού
Πως θα επαναλειτουργήσουν Δημοτικά-Νηπιαγωγεία-Σχολεία Ειδικής Αγωγής-Παιδικοί και Βρεφικοί Σταθμοί
Επαναλειτουργία ειδικών: Από 01.06 έως 12.06 για Β/θμια-έως 26.06 για Α/θμια-Αναμένονται οδηγίες ΕΟΔΥ

Δείτε επίσης

Αδειες εκπαιδευτικών-ομάδες αυξημένου κινδύνου: Νέο ενημερωτικό έγγραφο από το ΥΠΑΙΘ
Εγκύκλιος Υπουργείου Εσωτερικών για άδειες και μέτρα και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κορονοϊού
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση