Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του ΙΜΕΓΕΕ με τον Γεν. Γραμματέα Ι. Κατσαρό και τον Δ/ντή ΕΑΕ του ΥΠΑΙΘΑ Ι. Μπουσδούνη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του ΙΜΕΓΕΕ με τον Γενικό Γραμματέα Ι. Κατσαρό και τον Δ/ντή ΕΑΕ του ΥΠΑΙΘΑ Ι. Μπουσδούνη, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024.
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του ΙΜΕΓΕΕ με τον Γ. Γ. Ι. Κατσαρό και τον Δ/ντή ΕΑΕ του ΥΠΑΙΘΑ Ι. Μπουσδούνη
Για την Συνάντηση Εργασίας του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (ΙΜΕΓΕΕ), επιστημονικού οργάνου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΙΘΑ κο Ιωάννη Κατσαρό και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) του ΥΠΑΙΘΑ κο Ιωάννη Μπουσδούνη, την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 ενημερώνει το επιστημονικό συμβούλιο του ΙΜΕΓΕΕ.

Ακολουθεί η ενημέρωση από το ΙΜΕΓΕΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΜΕΓΕΕ ΜΕ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΑΙΘΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΑΕ

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12-2-2024, στο Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, συνάντηση εργασίας του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου κ. Ι. Κατσαρό και τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κ. Ι. Μπουσδούνη. Επίσης, στη συνάντηση παρευρέθηκαν η Σύμβουλος Α’ Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) κα Μ. Γελαστοπούλου καθώς επίσης συνεργάτες του Υπουργού Παιδείας και του Γ. Γραμματέα. Από το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε παρευρέθηκαν η πρόεδρος κα Λ. Τσιακπίνη, η αντιπρόεδρος κα Ε. Τραγάκη, τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου κος Ν.-Θ. Τσαρουχάς, κα Γ. Μπουλμέτη, κα Δ. Χατζηδρόσου και κα Χ. Πασαλή.
Στόχος της συνάντησης από πλευράς Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε υπήρξε η διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, σε μια σειρά σημαντικών επιστημονικών ζητημάτων, η ανάπτυξη διαύλου επικοινωνίας και συνεισφοράς του Ινστιτούτου σε φλέγοντα θέματα, τα οποία απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς επίσης η επίσημη συμμετοχή εκπροσώπων του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. σε εξωτερικές επιτροπές και η συμπερίληψη του φορέα στις πολυεπίπεδες επιμορφωτικές δράσεις του ΙΕΠ.
Οι εκπρόσωποι του ΙΜΕΓΕΕ κατέθεσαν αναλυτικό υπόμνημα που περιελάμβανε συνοπτική παρουσίαση του προφίλ και του έργου του φορέα, καθώς και μια σειρά κρίσιμων εκπαιδευτικών θεμάτων, στα οποία μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά.
Τα θέματα αυτά αφορούσαν τα εξής:
  • Διεπιστημονικότητα στη Γενική Εκπαίδευση
  • Πρώιμη Παρέμβαση
  • Αντιμετώπιση σχολικής βίας και εκφοβισμού
  • Διαπολιτισμική εκπαίδευση και πολιτισμική ετερότητα
Κατά τη συνάντηση, η πρόεδρος του ΙΜΕΓΕΕ κα Λ. Τσιακπίνη, παρουσίασε το έργο και τις δράσεις του φορέα, τονίζοντας ότι Γενική και Ειδική Εκπαίδευση συνδέονται άρρηκτα και εξαίροντας την αξία της διεπιστημονικότητας. Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΕΑΕ κ. Ι. Μπουσδούνης, τόνισε τη στενή συνεργασία της Διεύθυνσης με το ΙΜΕΓΕΕ σε όλα τα επίπεδα: διεπιστημονικότητα, πρώιμη παρέμβαση, σχολική βία και διαπολιτισμική εκπαίδευση.
Επίσης, η κα Γελαστοπούλου εκ μέρους του ΙΕΠ, ενημέρωσε για νέα επιμόρφωση στην ενταξιακή εκπαίδευση και την έκδοση επιμορφωτικού υλικού, με εκτεταμένη αναφορά στην πλατφόρμα «προσβάσιμο» και στην ανάπτυξη υλικού σχετικά με το ρόλο και τα καθήκοντα του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.
Επιπλέον, το ΙΜΕΓΕΕ ενημερώθηκε για τις προτεραιότητες του Υπουργείου, οι οποίες περιλαμβάνουν:
  • Το ανοικτό, συμπεριληπτικό σχολείο.
  • Την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
  • Προσλήψεις και αύξηση του αριθμού του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
  • Ορισμός κοινού πλαισίου δράσης όλων των εκπαιδευτικών λειτουργών.
  • Την έμφαση στην πρώιμη παρέμβαση και υποστήριξη.
  • Την προαγωγή της εφαρμογής της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας στο Γενικό Σχολείο.
  • Τη συναισθηματική αγωγή.
Από την πλευρά του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε, προτάθηκε η συμμετοχή του σε εξωτερικές επιτροπές, όπως αυτή της Πρώιμης/΄Έγκαιρης Παρέμβασης. Ενώ, ο κος Κατσαρός ζήτησε τη γνώμη των εκπροσώπων του ΙΜΕΓΕΕ για θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία των Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ με στόχο το άνοιγμά τους στη σχολική κοινότητα και πρότεινε την κατάθεση θέσεών του για σημειακές παρεμβάσεις στα Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ.
Παράλληλα, ο κος Μπουσδούνης τόνισε τη σημασία της παρουσίας σταθερού ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού μέσα στα σχολεία, την ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών εντός του σχολείου με έμφαση στον υποστηρικτικό ρόλο των Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. Στη συνέχεια υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εξατομίκευσης της ανίχνευσης και υποστήριξης των Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών παιδιών/εφήβων που προέρχονται από άλλα γλωσσικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Επιπρόσθετα, συζητήθηκε το πρόβλημα της σχολικής βίας και εκφοβισμού για το οποίο ο κος Μπουσδούνης ανέδειξε την αναγκαιότητα ειδικής μέριμνας για τους/τις μαθητές/τριες με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ ο κος Κατσαρός υπογράμμισε την ανάγκη πρωτοκόλλων στην αντιμετώπιση τους και αντιμετώπισης της παραβατικότητας σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Εσωτερικών). Γενικότερα, από όλες τις πλευρές αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της πρόληψης του φαινομένου διεπιστημονικά.
Στο τέλος της συζήτησης, η οποία υπήρξε μακρά και διεξήχθη σε θετικό κλίμα, η πρόεδρος κα Λ. Τσιακπίνη προσκάλεσε τους συμμετέχοντες στις επικείμενες δράσεις του φορέα, όπως τα σεμινάρια (συν)εμψύχωσης, τα οποία προάγουν τη διεπιστημονικότητα μέσα από την προσωπική ενδυνάμωση του ΕΕΠ ΕΒΠ και των εκπαιδευτικών, και την παρουσίαση για την τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση. Τέλος, δώρισε στο Υπουργείο το επιστημονικό εγχειρίδιο για τη συμπερίληψη που εκπονήθηκε με τη συμμετοχή του ΙΜΕΓΕΕ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Ι_ΑΜ: “Inclusive education using Animation and Multimedia”.
Με εκτίμηση,
Το επιστημονικό συμβούλιο του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
Δείτε επίσης
Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply