Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τη μεταστέγαση των Δ/νσεων Π.Ε. & Δ.Ε. και του 1ου ΚΕΔΑΣΥ της Δ΄ Αθήνας ζητά η ΕΝΕΡΥΠ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τη μεταστέγαση των Δ/νσεων Π.Ε. & Δ.Ε. και του 1ου ΚΕΔΑΣΥ της Δ΄ Αθήνας ζητά η Ενωση Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας (ΕΝΕΡΥΠ).

Τη μεταστέγαση των Δ/νσεων Π.Ε. & Δ.Ε. και του 1ου ΚΕΔΑΣΥ της Δ΄ Αθήνας ζητά η ΕΝΕΡΥΠ

Την άμεση μεταστέγαση των Δ/νσεων Π.Ε. & Δ.Ε. και του 1ου ΚΕΔΑΣΥ της Δ΄ Αθήνας ζητά με επιστολή της στον Υπουργό Παιδείας, στον Περιφερειάρχη Αττικής, στον Διοικητή ΜΤΠΥ και στον Διοικητή Επιθεώρησης Εργασίας, η Ενωση Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας (ΕΝΕΡΥΠ), τονίζοντας για άλλη μια φορά τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και προειδοποιώντας ότι  η ημέρα που θα υπάρξει σοβαρό εργατικό ατύχημα δεν αργεί.

Ακολουθεί η επιστολή

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ –  ΕΝ.ΕΡ.Υ.Π

Ανδρέα Παπανδρέου 37 , 15180– Μαρούσι  – email:eneryp2023@gmail.com – τ.6934919217

Μαρούσι  11 Μαρτίου 2024

Αρ. Πρωτ.: 09

ΠΡΟΣ:     Υπουργό Παιδείας, κ. Κ. Πιερρακάκη

Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ν. Χαρδαλιά

Διοικητή ΜΤΠΥ, κ. Ε. Ατσαβέ

Διοικητή Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Γ. Τζιλιβάκη

ΚΟΙΝ.:     Υφυπουργό Παιδείας, κ. Ζ. Μακρή

Γ. Γραμματέα ΥΠΑΙΘΑ, κ. Ι. Κατσαρό

ΠΟΣΥΠ – Μέλη μας

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

κ. Υπουργέ, κ. Περιφερειάρχη, κ. Διοικητές,

Με το παρόν έγγραφο μας στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων – εργαζομένων στις Δ/νσεις Π.Ε. & Δ.Ε. και 1ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. της Δ΄ Αθήνας και καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας, την εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων Υπηρεσιών και των Προϊσταμένων τους. Τονίζουμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Προειδοποιούμε ότι  η ημέρα που θα έχουμε σοβαρό εργατικό ατύχημα δεν αργεί. Κάθε ώρα που περνάει χωρίς να λαμβάνετε μέτρα για όσα κατά καιρούς σας έχουν αναφερθεί ως ελλείψεις, επικίνδυνες φθορές κλπ θέτει τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των συναδέλφων μας σε μεγάλο κίνδυνο.

Η αδιαφορία, η αδράνεια, η αναβλητικότητα, η αναποφασιστικότητα, η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η επίκληση αναρμοδιότητας  και ότι άλλο μπορεί να καταλογιστεί στην κάθε Υπηρεσία ή στον Προϊστάμενο της χωριστά, δεν σας απαλλάσσει από το μερίδιο ευθύνης σας, που είναι εκ των πραγμάτων τεράστιο.

Εργαζόμαστε σε ένα κτήριο επί της οδού Λ. Συγγρού 165 στη Ν. Σμύρνη,  όπου στεγάζονται οι Υπηρεσίες των ΔΔΕ, ΔΠΕ και του 1ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. της Δ΄ Αθήνας, με 200 υπαλλήλους και μεγάλη προσέλευση κοινού, μαθητών και ΑΜΕΑ.

Ακατάλληλο και παλαιό, με προβλήματα στην ηλεκτρική εγκατάσταση, με απουσία εξόδου κινδύνου, σε κατάσταση διάλυσης με τα κουφώματα να αποκολλώνται και να γίνονται επικίνδυνα, με συχνές βλάβες στους ανελκυστήρες, με ανεπαρκή και κοστοβόρα εγκατάσταση ψύξης / θέρμανσης. Όσο για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο. Και μόνο η μη εφαρμογή και η τεράστια απόκλιση από τα όσα ορίζονται στη με αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/99709/796 (ΦΕΚ 5045Β/1-11-2021) με θέμα: «Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας» καθιστά το κτήριο ακατάλληλο και την έως σήμερα λειτουργία του παράνομη και παράτυπη.

Για όλα τα παραπάνω έγινε παράσταση – διαμαρτυρία στις Δ/νσεις ΔΔΕ, ΔΠΕ και του 1ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Δ΄ Αθήνας και σωρεία εγγράφων.

Στις 5/3/2024 ένα παράθυρο βάρους άνω των 50 κιλών έπεσε στο γραφείο μιας συναδέλφου, η οποία από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε, αφού λίγα λεπτά πριν είχε αποχωρήσει λόγω λήξης ωραρίου.

Για ακόμη μία φορά κινδύνευσε η σωματική ακεραιότητα εργαζομένου. Περιστατικά σαν και αυτό, τα οποία άπτονται της καταλληλόλητας – επικινδυνότητας του μισθωμένου από την Περιφέρεια Αττικής κτηρίου, ιδιοκτησίας ΜΤΠΥ, συμβαίνουν τακτικά. Υπενθυμίζουμε το ατύχημα στις 21/10/2022, στο οποίο η συνάδελφος μας παρασύρθηκε στο κλιμακοστάσιο από πτώση του παραθύρου μέχρι τον κάτω όροφο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι κακώσεις που υπέστη την κράτησαν για τουλάχιστον 3 μήνες εκτός εργασίας και ακινητοποιημένη στο κρεβάτι της.

Η παρέμβαση και ο νέος έλεγχος των αρμόδιων Υπηρεσιών, Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας, Πυροσβεστικής, Υ.ΠΑΙ.Θ.Α καθίσταται όχι απλά αναγκαία αλλά επιβεβλημένη και η οποιαδήποτε καθυστέρηση αποτελεί για εμάς προσπάθεια συγκάλυψης και συνενοχής.

Για άλλη μία φορά επισημαίνουμε τα κάτωθι:

 1. Σε όλο το κτήριο υπάρχουν ετοιμόρροπα παράθυρα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή υπαλλήλων λόγω απειλούμενης αποκόλλησής τους.
 2. Τα διαχωριστικά panels (βάρους τουλάχιστον 8 κιλών) δεν είναι ασφαλή ενώ από πτώση τους έχουν ήδη τραυματιστεί δύο υπάλληλοι.
 3. Δεν υπάρχει δεύτερη κλίμακα για να χρησιμοποιηθεί ως Έξοδος Διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου.
 4. Υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας λόγω λιμναζόντων βρόχινων υδάτων στον υπόγειο χώρο όπου βρίσκονται ο καυστήρας, η δεξαμενή πετρελαίου και εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια.
 5. Το κεντρικό σύστημα κλιματισμού είναι πεπαλαιωμένο και δεν λειτουργεί επαρκώς σε όλους τους χώρους εργασίας. Οι υπάλληλοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν άλλου είδους μέσα θέρμανσης – ψύξης με αποτέλεσμα να καίγονται ασφάλειες, τροφοδοτικά Η/Υ κλπ.
 6. Οι ανελκυστήρες παρουσιάζουν συχνές βλάβες και σημειώνονται εγκλωβισμοί. Επισημαίνουμε ότι οι ανελκυστήρες χρησιμοποιούνται και από εργαζόμενους με κινητικά προβλήματα, αλλά και από μαθητές ΑΜΕΑ δεδομένου ότι το ΚΕΔΑΣΥ στεγάζεται στον 5ο όροφο του κτηρίου.
 7. Ειδικά για τα ΑΜΕΑ (επισκέπτες, μαθητές, εργαζομένους) χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις με διαμόρφωση εξωτερικού χώρου (θέσεις πάρκινγκ), επιδιόρθωση ράμπας, δημιουργία οδηγού τυφλών στο πλακόστρωτο, αλλαγή φοράς ανοίγματος πόρτας εισόδου, δημιουργία τουαλετών ΑΜΕΑ, ειδικές παρεμβάσεις σε ασανσέρ (γραφή brailleσε πλήκτρα), διαδρόμους για τυφλούς κλπ.
 8. Οι υπηρεσίες μας συστεγάζονται στο ίδιο κτήριο με νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, με τους θαμώνες του οποίου καλημερίζονται το πρωί οι εργαζόμενοι.

Η ΕΝ.ΕΡ.Υ.Π. και οι εργαζόμενοι στις προαναφερθείσες Υπηρεσίες που στεγάζονται στο εν λόγω κτήριο απαιτούμε:

 • ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΕΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΗ!
 • ΤΗ ΜΗ ΑΝΑΝΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ Μ.Τ.Π.Υ.!
 • ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΤΠΥ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!

Σας καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι συμβεί!

Κοινοποιούμε το παρόν έγγραφο σε Πολεοδομία, Πυροσβεστική, ΜΜΕ, ΑΔΕΔΥ, καθώς και στην Εισαγγελία στην οποία προσφεύγουμε με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ            ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Δείτε σχετικά

Στη Βουλή οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων στη Δ΄ Αθήνας (Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης και 1ο ΚΕΔΑΣΥ) 

Κτηριολογικά προβλήματα Δ΄ Αθήνας, των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας και του 1ου ΚΕΔΑΣΥ – Επιστολή ΕΝΕΡΥΠ 

Εργατικό ατύχημα στο κτίριο του 1ου ΚΕΔΑΣΥ Δ’ Αθήνας και της ΔΙΔΕ Δ’ Αθήνας-Διαμαρτυρία εργαζομένων 

Δείτε επίσης

Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ: Γιατί απαιτούν χρόνο; Διορθώνεται το πρόβλημα; Απαντά ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ Αθ. Παπαϊωάννου

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση