Tηλεργασία στον δημόσιο τομέα: Το Προεδρικό Διάταγμα για την Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα – Οροι και προϋποθέσεις – ΦΕΚ Α 19/13-2-2025.
Tηλεργασία στον δημόσιο τομέα
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 19/13-2-2025 το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 13, με θέμα την Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα.
Δείτε το ΦΕΚ Α 19/13-2-2025
Συγκεκριμένα με το παρόν Διάταγμα θεσπίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα κατά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4807/2021 (Α΄ 96), εξειδικεύονται τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφάλειας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των τηλεργαζόμενων και τρίτων φυσικών προσώπων, καθορίζονται οι υποχρεώσεις των Φορέων ως υπευθύνων επεξεργασίας και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά την εκτέλεση της τηλεργασίας, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (εφεξής «ΓΚΠΔ») και τον ν. 4624/2019 (Α΄ 137).
Αντικείμενο της ρύθμισης
Αντικείμενο ρύθμισης του παρόντος αποτελεί η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των φυσικών προσώπων που παρέχουν την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα, τόσο σε κανονικές όσο και σε έκτακτες συνθήκες, μέσω της αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
Επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα λαμβάνει χώρα για τον σκοπό της υλοποίησης της τηλεργασίας στον δημόσιο τομέα κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4807/2021. Οι κατηγορίες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τυγχάνουν επεξεργασίας προσδιορίζονται στο άρθρο 4 του παρόντος. Ο εκάστοτε Φορέας, ως Υπεύθυνος Επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, υποχρεούται να προβεί στην εκπόνηση μελέτης εκτίμησης αντικτύπου πριν από την έναρξη της τηλεργασίας, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 4807/2021.
Κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
Κατά την τηλεργασία, η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ενδέχεται να περιλαμβάνει τις παρακάτω κατηγορίες δεδομένων:
α) Δεδομένα ταυτότητας, όπως ονοματεπώνυμο, όνο μα χρήστη.
β) Δεδομένα επικοινωνίας, όπως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
γ) Τεχνικά δεδομένα, όπως διεύθυνση πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP).
δ) Σε περίπτωση διενέργειας τηλεδιασκέψεων, επεξεργασία / καταγραφή δεδομένων ήχου ή/και εικόνας, σύμφωνα με τους ειδικότερους ορισμούς του παρόντος άρθρου.
ε) Oποιοδήποτε άλλο προσωπικό δεδομένο σχετίζεται με τα καθήκοντα του Φορέα και είναι απαραίτητο για την άσκηση αυτών, σύμφωνα με την αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων, κατά τα οριζόμενα στην περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 5 του ΓΚΠΔ, καθώς και τις λοιπές αρχές που διέπουν την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.
Δείτε επίσης
Νέα Τράπεζα Θεμάτων Skills4Life: Ενημέρωση για την έναρξη λειτουργίας της
Ανιση μεταχείριση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ειδικών κατηγοριών – Ερώτηση στη Βουλή
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/tilergasia-ston-dimosio-tomea-to-proedriko-diatagma-gia-tin-prostasia-dedomenon-prosopikou-charaktira/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.