Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τμήματα Ενταξης: Eπιτακτική η ανάγκη ίδρυσης τους-Οι 395 αποφάσεις Δήμων για τη λειτουργία τους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τμήματα Ενταξης: Eπιτακτική η ανάγκη ίδρυσης τους-Δείτε 395 αποφάσεις Δήμων για τη λειτουργία τους-Αναδρομή στις διαδικασίες που έχουν προηγηθεί.

Τμήματα Ενταξης: Eπιτακτική η ανάγκη ίδρυσης τους

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση παρατηρείται στην ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρά το γεγονός πως αυτά κρίνονται πολύ σημαντικά για τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τη στιγμή μάλιστα που οι ιθύνοντες αναφέρονται συχνά στο πόσο σημαντικοί είναι οι πραγματοποιηθέντες 4.500 μόνιμοι διορισμοί για την ΕΑΕ.

Δεδομένου μάλιστα ότι πλησιάζουν και οι Μεταθέσεις των εκπαιδευτικών κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της ίδρυσής τους.

Η καθυστέρηση αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα αν γίνει μια αναδρομή στις διαδικασίες που έχουν προηγηθεί και τις ημερομηνίες τους από τις οποίες προκύπτει ότι οι Δήμοι έχουν εγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις για τη λειτουργία τους από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αναδρομή από το especial.gr στις προηγηθείσες διαδικασίες
Πιο αναλυτικά:

Η διαδικασία ξεκίνησε τον  Απρίλιο του 2021 με την έκδοση της εγκυκλίου 48132 / Δ3/ 27-04-2021 με θέμα: «Υποβολή προτάσεων για ίδρυση Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) σε δημόσιες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γενικής και Επαγγελματικής Κατεύθυνσης.»

Η εν λόγω εγκύκλιος προσκαλούσε τους/τις Διευθυντές/ντριες Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους/τις Περιφερειακούς/ές Διευθυντές/ντριες Εκπαίδευσης, να συντάξουν και να απευθύνουν προτάσεις/εισηγήσεις για την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης (T.E.) σε δημόσιες σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Γενικής και Επαγγελματικής Κατεύθυνσης με στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών μαθητών/τριών της Α/θμιας και της Β/θμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Για την ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης

πέραν των απαιτούμενων προϋποθέσεων για τον ελάχιστο αριθμό μαθητών είναι αναγκαία και η γνωμοδότηση των Δημοτικών Συμβουλίων, με την οποία βεβαιώνεται η δέσμευση οικονομικών πιστώσεων, και η ανάληψη της δαπάνης για τη λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης.

Στη βεβαίωση θα αναφέρεται το απαιτούμενο ποσό από 01.09.2021 έως και 31.12.2021 και το απαιτούμενο (κατά προσέγγιση) ετήσιο ποσό για κάθε επόμενο έτος, καθώς και ότι υπάρχει δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων.

Καταληκτική ημερομηνία των γνωμοδοτήσεων των Δήμων ήταν η 23η.07.2021, ενώ σύμφωνα με την Εγκύκλιο η κατάθεση των προτάσεων για την ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης ήταν η 26η Ιουλίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Εγκύκλιο οι Περιφερειακοί/ές Διευθυντές/ντριες Εκπαίδευσης την Δευτέρα 26.07.2021 στις 5:00 μ.μ. “κλειδώνουν” τις προτάσεις, ώστε να θεωρούνται οριστικοποιημένες.

Το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας όπως αναφέρει και σε ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου των εγκριτικών αποφάσεων.

Χαρακτηριστικά ο ΠΑΣΑΔ αναφέρει:

“Τα νέα τμήματα ένταξης που βρίσκονται προς ίδρυση είναι 580-600 (για α/θμια και β/θμια συνολικά). Η διαδικασία ίδρυσής τους σε ο,τι αφορά τις αρμοδιότητες του τμήματος ειδικής αγωγής του υπουργείου έχει ολοκληρωθεί και, πλέον, είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας το πότε αυτά θα δοθούν ως κενά”.

Καλείται λοιπόν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για την Ειδική Αγωγή με την ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης, ενόψει και των Μεταθέσεων των εκπαιδευτικών.

Τμήματα Ενταξης: Eπιτακτική η ανάγκη ίδρυσης
Παρατίθενται, από το especial.gr, ενδεικτικά αποφάσεις από τους Δήμους

για τη λειτουργία των ΤΕ από το σχολικό έτος 2021-22 που στην πλειοψηφία τους είναι ομόφωνα θετικές, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο και την ευαισθησία των αρμόδιων Δημοτικών αρχών:

Δείτε τις 395 Αποφάσεις Δήμων για λειτουργία Τμημάτων Ενταξης

Δείτε σχετικά

ΠΑΣΑΔ: Σοβαρές προσπάθειες από το Υπουργείο για νέους διορισμούς στην ειδική αγωγή-Τμήματα Ενταξης προς ίδρυση 

Ζέτα Μακρή-Τμήματα Ενταξης: Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ίδρυσης νέων-Ολα όσα είπε στη Βουλή 

Iδρυση νέων τμημάτων ένταξης: Ερώτηση στη Βουλή 29 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ 

Δείτε επίσης

ΦΕΚ διορισμού 41 ΕΕΠ-Ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από Πέμπτη 10 έως και Τετάρτη 16.02.2022 

ΦΕΚ διορισμού 20 εκπαιδευτικών σε σχολεία ειδικής αγωγής-Ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας εντός 5 ημερών από το ΦΕΚ 

Ποιο το χρονοδιάγραμμα κατάρτισης νέων Πινάκων Ειδικής Αγωγής; Ερώτηση στη Βουλή

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

3 Σχόλια

 1. Σωτήρης σε

  Πολύ ενδιαφέρον, αλλά πρόσεξα και κάτι άλλο: οι ΚΥΑ στα ΦΕΚ ίδρυσης τψν νέων ΤΕ μνημονεύουν μεταγενέστερες της προθεσμίας αποφάσεις οικονομικών επιτροπών δήμων, αυτές είναι ανεξάρτητες; Είναι ας πούμε ένα δεύτερο βήμα που πρέπει να γίνει και αυτό πριν το ΦΕΚ; Κάτι ετοιμάζω και θα ήθελα τα φώτα σας πριν ακουστεί δημόσια.

   • Σωτήρης σε

    Επί παραδείγματι αντιγράφω από το ΦΕΚ Δεκεμβρίου:
    (208/2021 + 19-07-2021 (εντός ( ; ) ) + 1078/9-9-2022 – εκτός χρονικού ορίου; )
    Νομίζω ότι δεν απαιτούνται όλες οι αποφάσεις αν και δεν μπήκα στον κόπο να διαβάσω τη νομοθεσία
    1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας: την
    υπ’ αρ. 208/2021 (ΑΔΑ: 6ΟΔΓΩ96-Ο9Ψ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλου, το υπ’ αρ. 55683/
    19-07-2021 έγγραφο δέσμευσης πίστωσης της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου και το
    υπ’ αρ. 1078/9-9-2022 έγγραφο της Σχολ. Επιτροπής
    Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου

Γράψτε μία απάντηση