Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τοπικά συμβούλια επιλογής Διευθυντών: Συγκροτούνται με το “ζόρι” και με αποφάσεις υποχρεωτικής τοποθέτησης λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Τοπικά συμβούλια επιλογής Διευθυντών: Συγκροτούνται με το “ζόρι” και με αποφάσεις υποχρεωτικής τοποθέτησης λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-Ερώτηση στη Βουλή.
Τοπικά συμβούλια επιλογής Διευθυντών
Για την αναγκαστική συμμετοχή εκπαιδευτικών στα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής, χωρίς να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, καθώς και την τοποθέτηση Διευθυντών/ντριών και Προϊσταμένων σχολικών μονάδων μεσούσης της σχολικής χρονιάς κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή 44 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Παιδείας κου Νίκου Φίλη και της αναπλ. Τομεάρχη κας Μερόπης Τζούφη.
Οι Βουλευτές καταγγέλλουν την Υπουργό για έλλειψη σχεδιασμού σχετικά με την έγκαιρη επιλογή και τοποθέτηση των Διευθυντών/ντριών και Προϊσταμένων σχολικών μονάδων, δεδομένου ότι η θητεία τους έληγε 31η-7-2020, καθώς και ότι οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων ολοκληρώνονται επί δεκαετίες τον Αύγουστο.
Ωστόσο, αναφέρουν οι Βουλευτές,  η Υπουργός αποφάσισε να ξεπαγώσει τις διαδικασίες με δυο χρόνια καθυστέρηση επιβάλλοντας τον “με το ζόρι” ορισμό μελών στα τοπικά συμβούλια επιλογής και ενδεχομένως την υποχρεωτική τοποθέτηση Διευθυντών/ντριών και Προϊσταμένων σχολικών μονάδων μεσούσης της σχολικής χρονιάς που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη  λειτουργία των σχολείων.
Ακολουθεί η Ερώτηση

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 Θέμα: Με το “ζόρι” συγκρότηση των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής και με αποφάσεις υποχρεωτικής τοποθέτησης Διευθυντών/ντριών  και Προϊσταμένων σχολικών μονάδων μεσούσης της σχολικής χρονιάς διασαλεύεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων

             Η επιτελική ανικανότητα – σκοπιμότητα της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά τις διαδικασίες επιλογής στελεχών, έχει καταγγελθεί πολλάκις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την αντιπολίτευση εν γένει, την εκπαιδευτική κοινότητα. Όσον αφορά τις διαδικασίες επιλογής των Διευθυντών/τριών σχολικών μονάδων, η υπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων, “πάγωσε” τις σχετικές διαδικασίες μη προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη επιλογή και τοποθέτηση τους, δεδομένου ότι στις 31 Ιουλίου του 2020 έληγε η θητεία τους. Αφού παρήλθαν δύο χρόνια, αποφάσισε την “επιτάχυνση” των διαδικασιών για την επιλογή και τοποθέτηση Διευθυντών/ντριών σε 13.000 σχολικές μονάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μεταξύ άλλων, την 30η.7.2022 προέβη σε μια ακόμα κακή νομοθέτηση, καθώς νομοθέτησε την αναγκαστική συμμετοχή μελών στα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής, ήτοι τον ορισμό στα συμβούλια αυτά εκπαιδευτικών με εικοσιπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία χωρίς να υποβάλλεται αίτηση συμμετοχής. Η υπουργός αιτιολόγησε τη νομοθετική της επιλογή προβάλλοντας “την εύρυθμη ολοκλήρωση των διαδικασιών”. Μια κατ’  όνομα “εύρυθμη ολοκλήρωση” που διασαλεύει την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, καθώς η τοποθέτηση των Διευθυντών/ντριών μεσούσης της σχολικής χρονιάς θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

Απόρροια των ανωτέρω, και η αριθ. Πρωτ. 7787/31-10-2022 απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου με θέμα «Συγκρότηση των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Π.Δ.Ε. Πελοποννήσου», με την οποία ορίστηκαν ως αντιπρόεδροι και αναπληρωματικά μέλη στα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί, οι οποίοι όμως δεν υπέβαλαν αίτηση. Το πρωτοφανές αυτό γεγονός, δηλαδή με το “ζόρι” ορισμός μελών στα οικεία συμβούλια επιλογής, αποτελεί έκφανση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ που βάλλει το δημόσιο και δημοκρατικό σχολείο υπενθυμίζοντας στην εκπαιδευτική κοινότητα τον προ διετίας “αυθαίρετο” διορισμό αιρετών. Ακόμα, αποκαλύπτει την απουσία σοβαρού εκπαιδευτικού σχεδιασμού για τη διεξαγωγή των διαδικασιών επιλογής στελεχών εκπαίδευσης και εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την επιλογή διευθυντικού προσωπικού που έχει αποδεχτεί το ρόλο του μάνατζερ – αξιολογητή ή με τη δημιουργία προσδοκιών και ομηριών μέσω της συγκρότησης των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής.

Πρόσφατα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απηύθυναν την αριθ. 408/20-10-2022 ερώτηση στην υπουργό Παιδείας σχετικά με την ενδεχόμενη αλλαγή των Διευθυντών/ντριών στη μέση της σχολικής χρονιάς, πολιτική επιλογή που αν υλοποιηθεί θα τινάξει στον αέρα τις υφιστάμενες τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών δημιουργώντας χιλιάδες μετακινήσεις νεοεπιλεγέντων Διευθυντών/τριών και θα προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στα σχολεία. Η ερώτηση δεν έχει ακόμα απαντηθεί από την υπουργό.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

  1. Υπήρξε σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα για την έγκαιρη επιλογή και τοποθέτηση των Διευθυντών/ντριών και Προϊσταμένων σχολικών μονάδων και σε σχέση με τη λήξη της θητείας τους την 31η-7-2020; Αν ναι, ποιος ήταν ο σχεδιασμός και πιο το χρονοδιάγραμμα;
  1. Πως δικαιολογεί το γεγονός ότι δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες για την επιλογή Διευθυντών/ντριών σχολικών μονάδων μέχρι τον Αύγουστο του 2020;
  2. Γιατί επέλεξε να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες τόσο καθυστερημένα, όταν μάλιστα οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώνονται επί δεκαετίες τον Αύγουστο προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων;

 Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Δείτε επίσης

Το χρονοδιάγραμμα επιλογής Διευθυντών σχολείων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από το Υπουργείο Παιδείας 

Ενωση Διευθυντών σχολείων: Όχι στην αλλαγή Διευθυντών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 

Επιμορφωτικές τηλεδιασκέψεις Δ/ντών σχολείων-Μεντόρων-Ενδοσχολικών Συντονιστών-Υπευθύνων Εκπ/κών Ομίλων

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση