Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τοποθετήσεις σε Ειδικά Σχολεία πρώτα και μετά σε Τμήματα Ενταξης | Διάταξη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τοποθετήσεις σε Ειδικά Σχολεία πρώτα και μετά σε Τμήματα Ενταξης: Λόγω αυξημένων απαιτήσεων και αναγκών | Διάταξη στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ.

Τοποθετήσεις σε Ειδικά Σχολεία πρώτα

Στο υπό Διαβούλευση έως 6 Μαΐου 2020 σχέδιο νόμου “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις”, εμπεριέχεται στο άρθρο 47 διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε θέσεις των Τμημάτων Ενταξης πραγματοποιούνται μετά την κάλυψη όλων των κενών στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ).

Σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση αποσκοπεί στην κάλυψη κατά προτεραιότητα τωνκενών στις ΣΜΕΑΕ, οι οποίες έχουν αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες, έναντι των Τμημάτων Ενταξης, κατά τις διαδικασίες των διορισμών, προσλήψεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων.

Επιπροσθέτως το ΥΠΑΙΘ τονίζει στην Αιτιολογική Εκθεση του σχεδίου νόμου πως κάθε χρόνο καθίσταται αδύνατο, λόγω έλλειψης συγκεκριμένων πιστώσεων ή και έλλειψης εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., να καλύπτονται όλα τα κενά.

Δείτε το άρθρο 47
Θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.).

Στο άρθρο 16 του ν. 3699/2008 (Α΄ 199), ύστερα από την παρ. 3 προστίθεται παρ. 3Α ως εξής:

«3Α. Οι τοποθετήσεις σε θέσεις των Τμημάτων Ένταξης πραγματοποιούνται μετά την κάλυψη όλων των κενών στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) της οικείας περιοχής μετάθεσης.

Αν οι εκπαιδευτικοί δεν υποβάλλουν αίτηση προτίμησης για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε., κατατάσσονται σε σειρά με βάση τις λιγότερες μονάδες μετάθεσης. Οι Σ.Μ.Ε.Α.Ε., στις οποίες υπάρχουν κενά, κατατάσσονται σε σειρά με βάση τις περισσότερες μονάδες συνθηκών διαβίωσης.

Κατόπιν αυτού τοποθετούνται υποχρεωτικά οι εκπαιδευτικοί που έχουν τις λιγότερες μονάδες μετάθεσης στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. με τις περισσότερες μονάδες συνθηκών διαβίωσης. Στη συνέχεια εξετάζονται οι προτιμήσεις για τοποθέτηση σε θέσεις των Τμημάτων Ένταξης.

Τα ανωτέρω ισχύουν για τοποθετήσεις μετά από μετάθεση, διορισμό ή απόσπαση.

Ειδικά οι προσλαμβανόμενοι προσωρινοί αναπληρωτές τοποθετούνται κατά τα ανωτέρω υπό τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο  63 του ν. 4589/2019 (Α΄ 13).»

Δείτε

Διαβούλευση νομοσχεδίου “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις” έως Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Δείτε σχετικά

Πρόβλεψη 5.800 προσλήψεων εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Μοριοδότηση εκπαιδευτικής υπηρεσίας ανά κλάδο και διπλή για δυσπρόσιτα | Ανάλυση
Διετής Ισχύς Πινάκων ΑΣΕΠ από τριετής: Το σκεπτικό του Υπουργείου Παιδείας
Διατάξεις θεμάτων διορισμού-πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ στο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘ

Δείτε επίσης

Αύξηση μαθητών ανά τμήμα: Ρύθμιση προς αντιμετώπιση πλασματικών κενών κατά το ΥΠΑΙΘ
 Εισαγωγή θεσμού Εκπαιδευτικού Εμπιστοσύνης: Για ποιους λόγους κρίνεται αναγκαίος από το Υπουργείο Παιδείας
Εγγραφές στα ΕΠΑΛ: Το Υπουργείο καθορίζει μέγιστο ηλικιακό όριο λόγω ενδοσχολικής βίας
Χαρακτηρισμός διαγωγής στους τίτλους σπουδών: Aμιγώς παιδαγωγικό μέτρο κατά το Υπουργείο
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

2 Σχόλια

  1. αποστολης κρετσης σε

    Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες διευκρινισεις κύριε Βούγια? Ας πούμε οτι διορίζομαι σε έναν νομό με 10 θέσεις σε τμήματα ένταξης και 10 θέσεις σε ειδικά σχολεία. Η σειρά μου είναι 9ος (σύμφωνα με την μοριοδότηση των συνθηκών διαβίωσης,γαμο ,παιδια, κλπ) και δηλώνω μόνο τα τμήματα ένταξης . Υπάρχει περίπτωση να με τοποθετησουν σε ειδικο σχολειο?

    • Βασίλης Βούγιας σε

      Υπάρχει υπό προϋποθέσεις, αλλά καλύτερα να περιμένουμε την τελική μορφή της διάταξης μετά την Διαβούλευση.

Γράψτε μία απάντηση