Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών: Ενημερωτικό του αιρετού ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών: Ενημερωτικό σημείωμα του αιρετού  στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) Νεκτάριου Κορδή.

Τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών

Ορισμένες χρηστικές παρατηρήσεις, αλλά και την αντίθεσή του με τις προσλήψεις αναπληρωτών για κάλυψη κενών λόγω της πανδημίας κορονοϊού, με τρίμηνες συμβάσεις, παραθέτει με ενημερωτικό του σημείωμα ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριος Κορδής.

Αναλυτικά το Ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Ν. Κορδή
Θέμα: «Τρίμηνες» συμβάσεις αναπληρωτών – Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων συνεχίζεται με άθλιο τρόπο!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Δημοσιεύτηκε στις 22/9 η πρόσκληση για την υποβολή αίτησης-δήλωσης για πρόσληψη αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν! Πρόκειται για μια ακόμη –βίαιη- παρέμβαση της Κυβέρνησης της ΝΔ στα εργασιακά δικαιώματα με στόχο την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων!

 Οι ακραίες συνθήκες της Πανδημίας

χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να νομοθετήσει σε κάθε πεδίο της δημόσιας διαχείρισης την παρέκκλιση ως κανόνα! Μείωση των μισθών, καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας, απελευθέρωση των απολύσεων, νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών!

Παράλληλα

έχουμε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με τη «φάμπρικα» των συνεχόμενων απευθείας αναθέσεων σε «ημετέρους», την ίδια στιγμή που η αύξηση του κατώτερου μισθού ή η επανόρθωση των μισθολογικών αδικιών στο Δημόσιο μεταφέρονται σε ακαθόριστο μελλοντικό χρόνο! Τελευταίο παράδειγμα η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που δεν αφορά το δημόσιο τομέα αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα του ιδιωτικού!

Μέσα στο σκηνικό αυτό η θεσμοθέτηση των τρίμηνων συμβάσεων με πρόσχημα τον COVID-19 αποτελεί μια απόλυτα συνειδητή επιλογή του «επιτελικού κράτους των αρίστων»!

Είχε προηγηθεί το καλοκαίρι η ψήφιση του ν. 4713/2020 που κουρελιάζει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και άνοιξε το δρόμο για ανάλογες ρυθμίσεις και στη δημόσια εκπαίδευση! Μεταξύ άλλων απελευθερώνει τις απολύσεις, και μάλιστα χωρίς αιτιολόγηση, και έλεγχο από ανεξάρτητη επιτροπή (όπως γίνεται μέχρι σήμερα στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη) και ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις, αφήνοντας τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς έρμαια στους εργασιακούς εκβιασμούς των σχολαρχών.

Επισημοποιείται

η αδήλωτη και «εθελοντική» εργασία απογεύματα, Σαββατοκύριακα, αργίες και διακοπές και νομιμοποιείται ακόμη και η εξαναγκασμένη παραίτηση (με την απειλή της απόλυσης) από μέρος του ωραρίου του ιδιωτικού εκπαιδευτικού, ίσως η πλέον απροσχημάτιστη και χυδαία ρύθμιση που έχει επιβληθεί από κυβέρνηση για εργαζόμενους στην περίοδο της Μεταπολίτευσης!

Την ώρα

που οι ειδικοί δηλώνουν ότι η Πανδημία θα είναι σε έξαρση τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2021, το Υπουργείο προχωρά στην πρόσκληση για τις τρίμηνες συμβάσεις, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών!

Είναι προφανές

ότι τα λειτουργικά κενά λόγω covid θα μπορούσαν να καλυφθούν έγκαιρα με προσλήψεις αναπληρωτών με κανονικές συμβάσεις μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους!

Απλά οι «τρίμηνες» συμβάσεις

ήρθαν για να μείνουν και να χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον διαλύοντας τις ζωές δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων εκπαιδευτικών! Πάγιο αίτημα μας είναι η κάλυψη των διδακτικών κενών με μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών!

 Είναι σαφές

ότι η ανεργία και το αβέβαιο μέλλον θα ωθήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση για τις τρίμηνες συμβάσεις πλήρους ή και μειωμένου ωραρίου! Πολλοί/ες θα προτιμήσουν να πάνε να καλύψουν λειτουργικό κενό σε μια περιοχή της χώρας με όλα τα ανάλογα έξοδα για ένα τρίμηνο με την προοπτική πιθανής ανανέωσης για ισόχρονη διάρκεια!

   Σας επισημαίνω ορισμένες χρηστικές παρατηρήσεις σχετικά με την πρόσκληση:
  • Η προθεσμία υποβολής αίτησης-δήλωσης λήγει τη Δευτέρα 28/9/2020 και ώρα 12:00
  • Η αίτηση γίνεται για την κάλυψη λειτουργικών κενών πλήρους και μειωμένου ωραρίου στη Γενική Εκπαίδευση και όχι στην ΕΑΕ. Δηλαδή εκπαιδευτικός θα κληθεί να εργαστεί από 9-15 ώρες με ελάχιστο μισθό σε ένα ακριτικό νησί με την «ελπίδα» της ισόχρονης ανανέωσης της σύμβασης μετά τη λήξη της!
  • Μια ρύθμιση που παραβιάζει ευθέως τα προσωπικά δεδομένα αλλά και κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η δήλωση των υποψηφίων ότι δεν ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για covid-19! Δυστυχώς η ρύθμιση αυτή διαμορφώνει ένα απάνθρωπο και σκοτεινό εργασιακό τοπίο! Μια αναπληρώτρια που κυοφορεί  και ένας εκπαιδευτικός με υψηλό δείκτη μάζας και με αρτηριακή υπέρταση δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση! Τόσο απλά, τόσο κυνικά, τόσο επιτελικά!!!
  • Εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., οι οποίοι προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές και για οποιονδήποτε λόγο δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην ανακοίνωση της πρόσληψης ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και στη συνέχεια παραιτούνται, αποκλείονται από τις μεταγενέστερες προσλήψεις που διενεργούνται!
  • Υποψήφιος εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π. ή Ε.Β.Π. που προσλαμβάνεται ως προσωρινός αναπληρωτής, παραμένει εγγεγραμμένος στους οικείους τελικούς αξιολογικούς πίνακες και δύναται να διοριστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-2021. Εάν κληθεί να διορισθεί σε κενή οργανική θέση κατά τη διάρκεια της οικείας σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, υποχρεούται να παραμείνει στη θέση στην οποία είναι τοποθετημένος ως προσωρινός αναπληρωτής έως τη λήξη της. Υποψήφιος εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π. ή Ε.Β.Π. που προσλαμβάνεται ως προσωρινός αναπληρωτής, δεν είναι διαθέσιμος για πρόσληψη, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις, κατά τη διάρκεια ισχύος της οικείας σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου. Αν δηλαδή κληθεί να εργαστεί ως αναπληρωτής πλήρους ωραρίου στην επόμενη φάση προσλήψεων δεν μπορεί να παραιτηθεί από την τρίμηνη σύμβαση με τις όποιες επιπτώσεις έχει ο αποκλεισμός αυτός!
  • Ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός που προσλαμβάνεται με τη σύμβαση αυτή, διατίθεται, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, σε κενή θέση της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, εφόσον κατά τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας του ο εκπαιδευτικός, τον οποίο αναπληρώνει, επιστρέψει στη θέση, στην οποία έχει τοποθετηθεί ή πάψει να ισχύει το ειδικό μέτρο ως προς τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Σχετικά με την τωρινή κατάσταση

που έχει διαμορφώσει η πανδημία, τα προβλήματα αναφορικά με την ασφαλή λειτουργία των σχολείων παραμένουν άλυτα:

συνωστισμός ακόμα και 27 μαθητών στις σχολικές αίθουσες, που συχνά είναι μικρές και ελλιπώς αεριζόμενες, ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας,

ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό (πάνω από 8.000 κενά σε Α/θμια και Β/θμια),

αδυναμία τήρησης των μέτρων ασφάλειας λόγω κτηριακών προβλημάτων.

Ευτυχώς δηλαδή που είχαμε και «ομαλό» άνοιγμα των σχολείων! Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι εδώ και δίνει καθημερινά τον αγώνα για το υπέρτατο αγαθό της Υγείας!

Αθήνα 23/9/2020

Δείτε επίσης

Πρόσκληση αναπληρωτών τρίμηνης (κατ΄ελάχιστον) διάρκειας για πρόσληψη λόγω COVID-19, σε σχολεία Γενικής εκπ/σης
Κενά και Προσλήψεις Αναπληρωτών ΕΑΕ Β/θμιας-B΄ΦΑΣΗ στην Κεντρική Μακεδονία
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση