Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τροπολογία για Εσπερινά: Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τροπολογία για Εσπερινά: Για ενιαία μεταχείριση των μαθητών της ίδια τάξης – Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Τροπολογία για Εσπερινά

Τροπολογία κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή στο νομοσχέδιο “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος…” για τα Εσπερινά Λύκεια.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Εκθεση με την προτεινόμενη ρύθμιση επέρχεται ενιαία μεταχείριση των μαθητών της ίδια τάξης , ώστε να εξαλειφθεί το νομικό και λογικό παράδοξο που δημιούργησε η τελευταία μεταβατική διάταξη.

Δείτε την Αιτιολογική Εκθεση

Με τις διατάξεις του άρθρου 105 του νόμου 4547/2018 τα Εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια μετετράπησαν από σχολεία τετραετούς φοίτησης σε σχολεία τριετούς ενώ προβλέφθηκε ότι δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα Εσπερινά Λύκεια αποκτούν μόνον όσοι μαθητές συμπληρώσουν τρία πλήρη σχολικά έτη φοίτησης στο τριετές Εσπερινό Λύκειο.

Ακολούθως με το άρθρο 218 του νόμου 4610/2029 προβλέφθηκε, μεταβατικώς, εξαίρεση στον κανόνα της υποχρεωτικής τριετούς φοίτησης υπέρ των μαθητών οι οποίοι κατά την έναρξη των σχολικών ετών 2017-2018 και 2028-2019 δεν είχαν συμπληρώσει το 15 έτος της ηλικίας τους.

Η τελευταία ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα μαθητές οι οποίοι φοιτούν στην ίδια τάξη να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης καθώς κρίσιμος χρόνος για την απόκτηση ενός δικαιώματος ορίσθηκε η ημερομηνία της γέννησης ενός μαθητή και όχι το έτος γέννησης, κάτι το οποίο αποτελεί τον κανόνα για τον χώρο της Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επέρχεται ενιαία μεταχείριση των μαθητών της ίδια τάξης , ώστε να εξαλειφθεί το νομικό και λογικό παράδοξο που δημιούργησε η τελευταία μεταβατική διάταξη.

Δείτε τη διάταξη

Προτεινόμενη διάταξη

Η περίπτωση δ της παραγράφου 3 του άρθρου 105 του ν.4547/2028, όπως η περίπτωση αυτή προστέθηκε με το άρθρο 218 του του ν.4610/2019 αντικαθίσταται ως εξής:

“δ) Μαθητές που κατά τα σχολικά έτη 2017-2018 και 2028-2019 φοίτησαν στη σχολική τάξη Ημερήσιου Λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα Εσπερινά Λύκεια, εφόσον φοιτούν, τα δύο επόμενα πλήρη σχολικά έτη στις Β και Γ Τάξεις Εσπερινού Λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ).”

Δείτε την Τροπολογία σε μορφή pdf

Δείτε επίσης

Σχολικές καθαρίστριες: Ερώτηση 38 Bουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
Σχολικά Γεύματα στη Βουλή: Ερώτηση 25 Bουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΟΕ για πολιτική ηγεσία Υπουργείου Παιδείας: Δίγλωσση και αναξιόπιστη
Απαντήσεις Υπουργείου Παιδείας στα ζητήματα που έθεσε το ΔΣ της ΔΟΕ
Τοποθετήσεις Κεραμέως στα θέματα που έθεσε το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Δείτε ακόμη

Αξιολόγηση: Οι φάσεις υλοποίησης σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας
Μαθητές με Σακχαρώδη Διαβήτη: Eγκρίθηκε το Εντυπο παρακολούθησης από το ΥΠΑΙΘ
Αύξηση μισθών από 1-1-2020: Για ποιους λόγους συμβαίνει
Σεξουαλική αγωγή στα σχολεία: Η εισαγωγή της στα σχολεία έχει ήδη δρομολογηθεί – Δήλωση Κεραμέως
Διορισμοί ΑμεΑ: Συζήτηση στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Ι.Π.Ε.Μ. - Δ.Ο.Ε.). Διετέλεσε Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας και Σύμβουλος Α΄ Ειδικής Αγωγής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Γράψτε μία απάντηση