Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τροπολογία για το ποσοστό πρόσβασης αποφοίτων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τροπολογία για τη ρύθμιση του ποσοστού πρόσβασης αποφοίτων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, ανακοίνωσε η Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην ΕΜΥ για το Πολυνομοσχέδιο.

Ομιλία Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Εκτενή και εξαντλητικό χαρακτήρισε τον διάλογο για το νομοσχέδιο του ΥΠΠΕΘ η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, κατά την ομιλία της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μιλώντας για το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», η κ. Τζούφη αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις του χαρτοφυλακίου της και συγκεκριμένα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό.

ΓΑΚ: Στην εποχή των Fake News θωρακίζουμε τον επιστημονικό και κοινωνικό έλεγχο

Προλογίζοντας τις αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ΓΑΚ, η κ. Τζούφη τόνισε ότι στην εποχή που όλοι και όλες κατακλυζόμαστε από διασπορά ψεύτικων ειδήσεων, οι φήμες αναπτύσσονται και εξαπλώνονται, γενόμενες εργαλείο προπαγάνδας όταν δεν υπάρχει επιστημονικός και κοινωνικός έλεγχος.

Tα ΓΑΚ μπορούν να παίξουν καίριο ρόλο στην αντιστροφή της κατάστασης, αναδεικνύοντας και αναλύοντας τα ιστορικά δεδομένα. Παράλληλα, η πρόσβαση όλων στον αρχειακό πλούτο έχει τις προϋποθέσεις να εξαλείψει πάθη δεκαετιών, διαμορφώνοντας νέα κουλτούρα συνεννόησης και αλληλοσεβασμού.

Επιπλέον, η Υφυπουργός ανέφερε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, επιδιώκεται η ενίσχυση της δυναμικής του εθνικού αρχειακού φορέα, μέσω του εξορθολογισμού της διοικητικής δομής, της αναβάθμισης με στελεχιακό δυναμικό και την αύξηση της εξωστρέφειας.

ΕΠΑΛ: Ρύθμιση του ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν στα Επαγγελματικά Λύκεια, αποδεικνύοντας πως η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα, όπως καταγράφεται και στο σύνολο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί από το 2016 και έπειτα.

Επιπλέον, η Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί τροπολογία για τη ρύθμιση του ποσοστού πρόσβασης αποφοίτων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια.

Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό: Παράταση επιμισθίου

Μιλώντας για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό, η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η υποστήριξή της αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση, με κύριο στόχο τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και την παιδαγωγική υποστήριξη των μαθητών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο άρθρο 221 του σχεδίου νόμου, το οποίο προβλέπει την παράταση της καταβολής του επιμισθίου, του επιδόματος εξωτερικού, για ένα έτος, δηλαδή το επιμίσθιο θα καταβάλλεται για 4 έτη, ρύθμιση που θα έχει ισχύ από την επόμενη σχολική χρονιά.

Δείτε επίσης

Γαβρόγλου: Η ομιλία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση