Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τσιόδρας για σχολεία: Η καταλληλότερη στιγμή επιστροφής των παιδιών είναι τώρα-5 λόγοι για το ναι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τσιόδρας για σχολεία: Η καταλληλότερη στιγμή να επιστρέψουν τα παιδιά στην κανονικότητα είναι τώρα-Τα οφέλη θα είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Τσιόδρας για σχολεία

Στην επαναλειτουργία των Δημοτικών σχολείων αναφέρθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών υγείας, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κος Καθηγητής ανέφερε πέντε λόγους για τους οποίους εκτιμά πως η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα περισσότερα παιδιά, υπό προϋποθέσεις, στην κανονικότητα που στερήθηκαν.

Επίσης δήλωσε πως κατά τη γνώμη του τα οφέλη είναι περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους.

Οι πέντε λόγοι
Πρώτον

Υπάρχει κρυφή ανισότητα στη μάθηση και εκπαίδευση για παιδιά που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα, η οποία ενισχύεται σε περιόδους παύσης λειτουργίας των σχολείων και συνδέεται με τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν τα παιδιά αυτά ένα περιβάλλον στο σπίτι που να ευνοεί την εκπαιδευτική διαδικασία.

Δεύτερον

Υπάρχει κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική γνώση και εκπαιδευτική διαδικασία. Σε μελέτες του εξωτερικού πολλά παιδιά δεν παρακολουθούσαν πλήρως τα διαδικτυακά μαθήματα.

Τρίτον

Αναγνωρίζονται περισσότερες επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Με εμφάνιση άγχους, εθισμού στο διαδίκτυο. Ας μην υποτιμάμε την επιρροή του σχολείου στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Τέταρτον

Υπάρχουν οικονομικοί λόγοι. Αφορούν στους γονείς και στην κοινωνία. Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι πάντα υψηλότερο για ένα παιδί που έχει λιγότερες ευκαιρίες πρόσβασης στη μάθηση και ζει σε ένα περιβάλλον με προβλήματα.

Τέλος

Είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει και παίζει στη γειτονιά και στις πλατείες, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να λαμβάνονται σ αυτή τη φάση.

Και κατέληξε ο κος Τσίοδρας

“Το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί.

Από την άλλη η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα περισσότερα παιδιά, υπό προϋποθέσεις, στην κανονικότητα που τους στερήσαμε.

Κατά τη γνώμη μου τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Κι όσο περνά ο καιρός, το κοινωνικό κόστος του να κρατά κανείς σχολεία κλειστά θα μεγενθύνεται.

Μπορούν να επιστρέψουν στα δημοτικά τα παιδιά μας με κανόνες υγιεινής. Με απόσταση, προσαρμοσμένα στην λειτουργία του σχολείου. Στην ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού”.

 Δείτε το σχετικό video

 Δείτε επίσης

Σοφία Ζαχαράκη: Αν τα Δημοτικά ανοίξουν 1η Ιουνίου θα κλείσουν τέλη Ιουνίου-Μετά τις 25.05 η απόφαση

Πριν φύγετε

Νέα σχολική χρονιά: Πρόθεση να ξεκινήσει αρχές Σεπτεμβρίου-Νωρίτερα οι αναπληρωτές στα σχολεία
Αδειες εκπαιδευτικών-ομάδες αυξημένου κινδύνου: Νέο ενημερωτικό έγγραφο από το ΥΠΑΙΘ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση