“Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τζούφη για bullying: Η τοποθέτηση της στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τζούφη για bullying: Η τοποθέτηση στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σήμερα στη Βουλή – “Ναι στο διάλογο, την αποδοχή και τη συμμετοχή. Όχι στις επικοινωνιακές και αυταρχικές λύσεις”.

Τζούφη για bullying

Παραθέτουμε ακολούθως την σημερινή Τοποθέτηση στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το bullying, της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Δείτε το σχετικό video

Σύμφωνα με το κοινοποιηθέν Δελτίο Τύπου

Bullying: ναι στο διάλογο, την αποδοχή και τη συμμετοχή. Όχι στις επικοινωνιακές και αυταρχικές λύσεις

«Η ενίσχυση του δημοκρατικού σχολείου της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της συμμετοχής, αλλά και της αλληλοκατανόησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για την αντιμετώπιση του bullying»,

όπως τόνισε στη Βουλή η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

«Αν και πρόσφατα καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά σχολικής βίας και εκφοβισμού, το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο.

Ήδη από το 2014 υπάρχουν επίσημες καταγραφές περιστατικών παρενόχλησης εντός του σχολικού περιβάλλοντος, με την οικονομική κρίση, τη φτώχεια και τον αποκλεισμό να συμβάλλουν στην μεγέθυνση του προβλήματος».

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης πως «το 2016 υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για την ποινική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια μερική λύση και για το λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας μερίμνησε
  • για την πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών,
  • θεσμοθέτησε το Σύμβουλο Καθηγητή στα ΕΠΑΛ,
  • οργάνωσε σχετικές επιμορφώσεις και
  • εισήγαγε τη Θεματική Εβδομάδα στα Γυμνάσια,

με σκοπό την ενεργοποίηση των μαθητών γύρω από ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, έμφυλων ταυτοτήτων και πρόληψης του εθισμού και των εξαρτήσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε ερώτημα προς την αρμόδια υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη για τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με τη συνέχιση ή μη του επιτυχημένου αυτού προγράμματος, καθώς μια σειρά από δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την κατάργηση ή τη διαφοροποίηση των συγκεκριμένων θεματικών.

Ειδική αναφορά έκανε στην εκπαίδευση προσφύγων και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, οι οποίες αποθαρρύνουν την ένταξη των συγκεκριμένων μαθητών και ενισχύουν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά.

«Το προηγούμενο σχολικό έτος είχαν ενταχθεί 13.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών εντός των δημόσιων σχολείων.

Σήμερα, ο αριθμός αυτός είναι ασαφής παρά το γεγονός ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (ΟΗΕ, UNICEF, ΔΟΜ) ζητούν τα επίσημα στοιχεία».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η πρόσφατη απομάκρυνση των 8 προσφυγόπουλων από το νηπιαγωγείο στα Βρασνά είναι λαθεμένη, βαραίνει την κυβέρνηση και δε βοηθά στην απαραίτητη διαδικασία της συμπερίληψης.

Κλείνοντας, επεσήμανε πως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με αυταρχικές λύσεις, αλλά με αλλαγή του σχολικού κλίματος, διάλογο και συνεννόηση, αποδοχή και συμπερίληψη, ενώ παρουσίασε το θετικό παράδειγμα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, όπου τα επίπεδα σχολικού εκφοβισμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά, καθώς οι μαθητές καλούνται να συνεργαστούν και να συντονιστούν, παραμερίζοντας τις όποιες συγκρουσιακές συμπεριφορές.

Δείτε σχετικά

Μέτρα για bullying: Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας
Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι: Αύξηση θέσεων στις ΕΔΕΑΥ και στα ΚΕΣΥ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ για σχολική βία: Γιατί δεν ενισχύει η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τη στελέχωση των κλάδων ΕΕΠ ;
Ζαχαράκη στην ΕΡΤ: Θα ενισχύσουμε την παρουσία των Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων στα σχολεία
Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί σε ρόλο δυνάμεων καταστολής;

Πριν φύγετε

Καθηγητής Τσιόδρας: Τα 14 σχολεία είχαν επαφή με κρούσμα – τα άλλα 14 εκδρομές στην Ιταλία
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση