Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τζούφη για διορισμούς: Ασαφείς και ευθυνόφοβες οι απαντήσεις της Yπουργού Παιδείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τζούφη για διορισμούς: Ασαφείς και ευθυνόφοβες οι απαντήσεις της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως για τις προσλήψεις στην Ειδική και Γενική εκπαίδευση

Τζούφη για διορισμούς

Τοποθετήθηκε η Αναπλ. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κα Μερόπη Τζούφη για τη συζήτηση της Δευτέρας 2/12/2019 στη Βουλή αναφορικά με την κατανομή και το χρονοδιάγραμμα των διορισμών καθώς και το ζήτημα του παραβόλου των Προκηρύξεων ΑΣΕΠ. 

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξεδόθη θεωρούνται, από την κα Τζούφη, ασαφείς και ευθυνόφοβες οι απαντήσεις της Υπουργού Παιδείας κας Ν. Κεραμέως για τις προσλήψεις στην Ειδική και Γενική εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα η Αναπλ. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η κα Υπουργός:
 • Ενώ δήλωνε πως οι προσλήψεις θα γίνουν ως το τέλος του 2019, στη συζήτηση στη Βουλή για πρώτη φορά, ανακοίνωσε πως μόνο ένα μέρος των προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους, αυτό που αφορά στη μικρότερη κατηγορία υποψηφίων της προκήρυξης 1ΕΑ/2019 (ΕΒΠ).
 • Προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της, τονίζοντας πως το ΑΣΕΠ είναι ανεξάρτητη αρχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών, παραβλέποντας πως η κυβέρνηση της χώρας είναι μία και φέρει τη συνολική ευθύνη.
 • Απέφυγε να δεσμευτεί για οποιαδήποτε ρύθμιση σχετικά με τους αποκλεισμένους υποψήφιους λόγω τη μη-καταβολής του παράβολου των 3 ευρώ.
 • Με εσκεμμένη ασάφεια απάντησε για τις καθυστερήσεις στην κατανομή του προσωπικού κατά κλάδο και κατά ειδικότητα.

Επίσης:

 • Απέφυγε να απαντήσει για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση στελέχωσης των τμημάτων ένταξης που αποκλείει εκπαιδευτικούς των θετικών επιστημών.
 • Ανέφερε πως το Υπουργείο θα προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στη Γενική εκπαίδευση εντός του 2020, δίχως να προσδιορίσει τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του 2020, δεν προβλέπει δαπάνες για μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση.

Τέλος:

Δείτε αναλυτικά την Ανακοίνωση της κας Τζούφη και το σχετικό video της συζήτησης στη Βουλή

Ασαφείς και ευθυνόφοβες οι απαντήσεις της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως για τις προσλήψεις στην ειδική και γενική εκπαίδευση

Σε αναδίπλωση για το χρονοδιάγραμμα των 4.500 μόνιμων προσλήψεων της ειδικής αγωγής προχώρησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε ερώτηση της αναπλ. τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη, η οποία κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Η υπουργός Παιδείας δήλωνε πως οι προσλήψεις θα γίνουν ως το τέλος του 2019.

Εχθές και για πρώτη φορά, ανακοίνωσε πως μόνο ένα μέρος των προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους, θα αφορά στη μικρότερη κατηγορία υποψηφίων της προκήρυξης 1ΕΑ/2019 και όχι στη μεγάλη ομάδα των εκπαιδευτικών.

Η κα Κεραμέως επέρριψε την ευθύνη των καθυστερήσεων στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι βρίσκεται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εδώ και 5 μήνες.

Επίσης προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της, τονίζοντας πως ο ΑΣΕΠ είναι ανεξάρτητη αρχή υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών, παραβλέποντας πως η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας είναι πάντα μία και φέρει τη συνολική ευθύνη.

Ωστόσο, η κα Τζούφη παρουσίασε το ακριβές χρονικό των ενεργειών της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας, στοιχειοθετώντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συντόνισε τις απαραίτητες ενέργειες σε διάστημα μικρότερο (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2019) από αυτό που είχε στη διάθεσή της η νέα ηγεσία μέχρι σήμερα, ώστε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).

Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας απέφυγε να δεσμευτεί για οποιαδήποτε ρύθμιση σχετικά με τους αποκλεισμένους υποψήφιους λόγω τη μη-καταβολής του παράβολου των 3 ευρώ, οι οποίοι όχι μόνον θα αποκλειστούν από τους μόνιμους διορισμούς, αλλά θα χάσουν και τη δυνατότητα να προσληφθούν ως αναπληρωτές την επόμενη τριετία.

Εσκεμμένα ασαφής ήταν και η απάντηση στην ερώτηση της κας Τζούφη για τις καθυστερήσεις στην κατανομή του προσωπικού κατά κλάδο και κατά ειδικότητα, η οποία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσλήψεων.

Επίσης απέφυγε να απαντήσει για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση στελέχωσης των τμημάτων ένταξης που αποκλείει εκπαιδευτικούς των θετικών επιστημών.

Τέλος, η κα Κεραμέως ανέφερε πως το υπουργείο θα προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση εντός του 2020, δίχως να προσδιορίσει τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα.

Η κα Τζούφη επεσήμανε πως ο προϋπολογισμός για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν προβλέπει δαπάνες για μόνιμους διορισμούς προσωπικού στη γενική εκπαίδευση.

Επίσης, η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις της γενικής γραμματέως Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κας Γκίκα, πως διορισμοί στη γενική εκπαίδευση δεν πρόκειται να δρομολογηθούν νωρίτερα από το 2021.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των διορισμών που κατέθεσε η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ:
 • Στις 29 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο Ν.4589/2019 για το νέο Σύστημα Διορισμών.
 • Στις 12 Μαρτίου δημοσιεύτηκε διευκρινιστική ΚΥΑ Γαβρόγλου-Ξενογιαννακοπούλου.
 • Στις 26 Μαρτίου δημοσιεύτηκε Τροπολογία για Θέματα Επιλογής Προσωπικού της ΕΑΕ.
 • Στις 2 Απριλίου καθορίστηκαν τα μοριοδοτούμενα προσόντα επιλογής εκπαιδευτικών ΤΕ & ΔΕ.
 • Στις 6 Απριλίου καθορίστηκαν τα κριτήρια συνάφειας διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων με αντικείμενο την ΕΑΕ.
 • Στις 24 Απριλίου εκδόθηκαν οι σχετικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.
 • Στις 8 Μαΐου ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και έληξε στις 24 Μαΐου.
 • Η προκήρυξη των Εθνικών Εκλογών του Ιουλίου σταμάτησε τη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων από τον ΑΣΕΠ.
 • Το υπουργείο Παιδείας, με αίτημα του στο ΣτΕ, ζήτησε την συνέχιση της διαδικασίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το αίτημα έγινε δεκτό.

Δείτε επίσης

Απαντήσεις στη Βουλή: Διορισμοί Γενικής το 2020, επίκειται ΚΥΑ κατανομής, το παράβολο θέμα ΑΣΕΠ
Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας: Δεκέμβριο διορισμοί – Στο ΑΣΕΠ οι της Γενικής – Αλλαγές στις Δομές
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση