“Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Μερόπη Τζούφη: Η Υπουργός Παιδείας διαστρεβλώνει συστηματικά την πραγματικότητα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μερόπη Τζούφη: Η Υπουργός Παιδείας διαστρεβλώνει συστηματικά την πραγματικότητα – Η υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης προϋποθέτει ειλικρίνεια, αληθή και τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Μερόπη Τζούφη

Με ανακοίνωση της η Μερόπη Τζούφη, Αναπλ. Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ,  αναφέρεται στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως λέγοντας πως επιδίδεται σε κοινοβουλευτικούς εντυπωσιασμούς αναφορικά με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2020 για την Παιδεία.

Συγκεκριμένα κατά την κα Τζούφη η κα Κεραμέως:
 • Επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση στη σημερινή αντιπολίτευση.
 • Εχει ξανακάνει λάθος με τους αριθμούς. Ελαβε τεκμηριωμένες απαντήσεις και σιώπησε, δίχως καμία δημόσια παραδοχή του λάθους.
 • Εκανε λάθος με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των 4.500 μόνιμων προσλήψεων, με αποτέλεσμα οι δεσμευμένες πιστώσεις των 22 εκατ. ευρώ να κατευθυνθούν στα πανεπιστήμια ώστε να μη χαθούν.
 • Κάνει λάθος και με τους 5.200 μόνιμους διορισμούς για τη γενική εκπαίδευση και τα ποσά που εγγράφονται στον προϋπολογισμό δεν επαρκούν για προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών.

Δείτε αναλυτικά την Ανακοίνωση

Σε κοινοβουλευτικούς εντυπωσιασμούς επιδόθηκε εχθές η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας.

Αντί να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα και τις στοχεύσεις της δικής της κυβέρνησης, επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση στη σημερινή αντιπολίτευση.

Η αγωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προκύπτει από το γεγονός πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να:

 • αυξήσει τη χρηματοδότηση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος,
 • εξασφαλίσει το έγκαιρο άνοιγμα των σχολείων,
 • αναβαθμίσει την ειδική αγωγή,
 • θεμελιώσει την αναγέννηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης,
 • στελεχώσει έγκαιρα τα σχολεία του εξωτερικού,
 • δρομολογήσει 000 μόνιμες προσλήψεις,
 • θεσμοθετήσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή,
 • αναδιαμορφώσει τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης,
 • να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Και όλα αυτά εν μέσω μνημονιακού προγράμματος, διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και άδειων ταμείων που παρέδωσε το 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά.

Η αμηχανία λοιπόν είναι κατανοητή, ειδικά αν εξετάσει κανείς τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για την Παιδεία, οι οποίες είναι ποσοστιαία χαμηλότερες σε σχέση με αυτές των προηγούμενων ετών και παρά τη διεύρυνση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.

Όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:

Η κα Κεραμέως έχει ξανακάνει λάθος με τους αριθμούς. Πρόσφατα μας κατηγόρησε πως σχεδιάζαμε μείωση των δαπανών για την Παιδεία. Έλαβε τεκμηριωμένες απαντήσεις και σιώπησε, δίχως καμία δημόσια παραδοχή του λάθους.

Επίσης έκανε λάθος με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των 4.500 μόνιμων προσλήψεων.

Δεν ολοκληρώθηκαν εντός του 2019 με αποτέλεσμα οι δεσμευμένες πιστώσεις των 22 εκατ. ευρώ να κατευθυνθούν στα πανεπιστήμια ώστε να μη χαθούν.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε το 2019 σε έκτακτη επιχορήγηση των πανεπιστημίων με 40 εκατομμύρια.

Η κα Κεραμέως για το 2020 προχώρησε πρόσφατα σε επιχορήγηση της τάξης των 9 εκατ. ευρώ. Ακόμα και με τα 22 εκατ. που ανακατευθύνθηκαν από την ειδική στην ανώτατη εκπαίδευση, δεν ξεπερνά τα 31 εκατ. ευρώ.

Οι πιστώσεις στο σχέδιο του προϋπολογισμού μαρτυρούν πως κάνει λάθος και με τους 5.200 μόνιμους διορισμούς για τη γενική εκπαίδευση.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υλοποίηση της εξαγγελίας της κυβέρνησης μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τους θεσμούς και έλαβε σχετική απόφαση υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο, παρά τη θετική εξαγγελία, τα ποσά που εγγράφονται στον προϋπολογισμό δεν επαρκούν για προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών. Για το λόγο αυτό, της προτείνουμε να συμβουλευτεί τον κο Σταϊκούρα.

Η υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης προϋποθέτει ειλικρίνεια, αληθή και τεκμηριωμένα επιχειρήματα, όραμα και στοχοθεσία υπέρ της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας.

Απαιτεί την υποστήριξη του δημόσιου, ποιοτικού σχολείου, των ανοιχτών πανεπιστημίων, δίχως αποκλεισμούς και διακρίσεις, δίχως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ταξικούς φραγμούς.

Για το λόγο αυτό, θα αντισταθούμε στο να μετατρέψετε τη δημόσια παιδεία «σε αγρό του κεραμέως»*.

* Κατά Ματθαίο 27/κζ/3-8

 Δείτε σχετικά

Απάντηση Κεραμέως για Προϋπολογισμό: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει 113 εκατομ. ευρώ και 10.000 διορισμούς
Προϋπολογισμός Παιδείας 2020: Πιστώσεις 4.500 διορισμών ΕΑΕ και 5.250 Γενικής | Ομιλία Κεραμέως
Τζούφη για προϋπολογισμό: Για 2 μήνες επαρκούν τα χρήματα για τους 4.500 διορισμούς;
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση