Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος: Εξεπλάγην από την ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων για το σ/ν για τα ΑΕΙ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος: Εξεπλάγην από την ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων για το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια και την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος

Στην εκπομπή “ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ” μίλησε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος επί θεμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κος Αγγελος Συρίγος.

Ο κος Συρίγος ανέφερε πως εξεπλάγην από το περιεχόμενο της απόφασης της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, με τίτλο “Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις”.

Η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων

Στην ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων διαφαίνεται η αντίθεσή της με το σύνολο σχεδόν του νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘ καθότι:

Α. Το παρόν αλλά και το προτεινόμενο εξεταστικό σύστημα δεν καλύπτει τις ακαδημαϊκές ανάγκες και τις γνωστικές προϋποθέσεις των Πανεπιστημιακών Τμημάτων

Β. Το νέο σύστημα και ιδιαίτερα η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής συνεπάγεται σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των μαθητών/τριών που εισάγονται στα ΑΕΙ.

Γ. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις ως προς τον αριθμό των εισακτέων τους από το νέο σύστημα εισαγωγής «για λόγους που δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές τους επιδόσεις, αλλά με την γεωγραφική και τη δημογραφική ενδοχώρα τους.

Δ. Η διαγραφή φοιτητών/φοιτητριών δεν μπορεί να είναι μια οριζόντια διοικητική πράξη, καθώς η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο (π.χ. εξειδίκευση διατάξεων για εργαζόμενους φοιτητές, μερική φοίτηση, εκτίμηση περιπτώσεων παράτασης)”.

Ε. Ζητήματα πειθαρχικού κανονιστικού πλαισίου αφορούν το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Ως προς τα ζητήματα φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος Πρυτάνεων αναφέρθηκε σε προηγούμενες σχετικές συζητήσεις της και αποδέχτηκε τις αποφάσεις Συγκλήτων των Πανεπιστημίων.

Ο λόγος της έκπληξης

Ο κος Συρίγος ανέφερε πως εξεπλάγην από την ανακοίνωση γιατί κατά τη διάρκεια της διάσκεψης δεν διεφάνη μια τέτοια συνολική αντίθεση σχετικά με το νομοσχέδιο και έδωσε το παράδειγμα πως τα Πανεπιστήμια ζητούν εδώ και καιρό μείωση του αριθμού των εισακτέων σ αυτά.

Επίσης ανέφερε πως τα ίδια τα Πανεπιστήμια έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους να εισέρχονται σε αυτά υποψήφιοι με πολύ χαμηλούς βαθμούς, διότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ουσιαστική διδασκαλία  σ αυτά, λόγω χαμηλού επιπέδου.

Τέλος ο κος Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε πως θα ληφθούν υπόψη στα πλαίσια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου οι προτάσεις της Συνόδου, πλην όμως το νομοσχέδιο θα προχωρήσει για ψήφιση.

Για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων

Για το θέμα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων είπε πως η αστυνομία θα παρεμβαίνει επί ποινικών αδικημάτων που τυχόν θα διαπράττονται εντός του χώρου τους.

Το θέμα της πρακτικής άσκησης των φοιτητών

Τέλος για το θέμα της πρακτικής άσκησης των φοιτητών δήλωσε πως αναμένεται η απόφαση των ειδικών περί τον κορονοϊό για την δια ζώσης πραγματοποίησή της.

Δείτε επίσης

Νομοσχέδιο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια-Προστασίας ΑΕΙ
Υπουργείο Παιδείας-Ερωτήσεις και Απαντήσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ-ασφάλεια Πανεπιστημίων
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Τι απάντησε για το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων και το σχ. νόμου για τα Πανεπιστήμια
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση