Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Υπηρεσίες συνοδείας ΑμεΑ: ΔΟΜημένη Υποστήριξη της καθημερινότητας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Υπηρεσίες συνοδείας ΑμεΑ: ΔΟΜημένη Υποστήριξη της καθημερινότητας – Mια νέα πρωτοποριακή υπηρεσία, καινοτομία της “actioncare”.

Υπηρεσίες συνοδείας ΑμεΑ: ΔΟΜημένη Υποστήριξη της καθημερινότητας

Του Στάθη Καρπενησιώτη

Κλινικού Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπευτή

Επ. υπευθύνου actioncare

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ

Χρειάστηκε αρκετή έμπνευση και σκληρή δουλειά, όμως πλέον παίρνει «σάρκα και οστά»: Ο λόγος για τη «ΔΟΜημένη Υποστήριξη της καθημερινότητας», μια νέα πρωτοποριακή υπηρεσία, καινοτομία της “actioncare”.

Η ιδέα και η εφαρμογή της

Η «ΔΟΜημένη Υποστήριξη της καθημερινότητας» γεννήθηκε από την βαθιά μας πεποίθηση ότι όλοι όσοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην καθημερινοτητά τους, δικαιούνται  να έχουν την κατάλληλη πλαισίωση  και δομημένη υποστήριξη, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτήν αποτελεσματικά. Έτσι, διαμορφώθηκε η ιδέα μιας υπηρεσίας που θα παρέχεται οργανωμένα και θα υποστηρίζει τα απλά καθημερινά «θέλω», τις επιθυμίες και τις ανάγκες.

Σχεδιάστηκε από τον κλινικό ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Καρπενησιώτη Στάθη μαζί με την ομάδα των ατομικών βοηθών, οι οποίοι εφαρμόζουν την υπηρεσία ΔΟΜ.Υ. Εφαρμόζεται από την “actioncare” και υλοποιείται από τους ειδικούς της ΔΟΜ.Υ. στο χώρο του ωφελούμενου.

Οι άνθρωποι της ΔΟΜ.Υ. και η εξειδίκευσή τους

Η ΔΟΜ.Υ. υλοποιείται από ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών, οι οποίοι εκπαιδεύονται στις αρχές και στα πρωτόκολλα παροχής της υπηρεσίας. Ανήκουν στον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών και παρακολουθούν απαραίτητα τα στάδια της εκπαιδευσης που αφορούν την μεθοδολογία παροχής της υπηρεσίας (θεωρητικό, πρωτόκολλα, προσαρμογές κ.α.). Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, επίσης, συμμετέχουν και οι συνάδελφοι που έχουν πιο διευρυμένες αρμοδιότητες (γραμματεία, οικονομικά κ.α.).

Στόχος της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί αφένος η γνώση, αφετέρου η ανάδειξη και αξιοποίηση δεξιοτήτων που διευκολύνουν την καλύτερη δυνατή παροχή της υπηρεσίας απο όλους σε όποιο πόστο κι αν είμαστε. Λειτουργούμε με ομαδο-συνεργατικό πνεύμα και διεπιστημονική πρακτική. Η εκπαίδευση των ειδικών της ΔΟΜ.Υ. συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωση των αρχικών σταδίων, καθώς προβλέπεται εποπτεία σε τακτά χρονικά διαστήματα και εκπαιδευτικές συναντήσεις για τις ανάγκες τις οποίες καλούμαστε να υποστηρίξουμε.

Η καινοτομία της ΔΟΜ.Υ.

Όταν η υποστήριξη συναντά την οργανωμένη δομή τότε δημιουργείται ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Με την ΔΟΜ.Υ. υποστηρίζουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται, ερχόμαστε όπου μας χρειάζονται, διαμορφώνουμε τις συνθήκες μιας τόσο ασφαλούς όσο και ευχάριστης  διεξαγωγής της υπηρεσίας. Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι ο τρόπος παροχής της υπηρεσίας ο οποίος βασίζεται πάνω σε ειδικά διαμορφωμένα πρωτόκολλα στα οποία εκπαιδευονται οι ειδικοί της ΔΟΜ.Υ. Στα Πρωτόκολλα  προβλέπεται κάθε πτυχή της παρεχόμενης υπηρεσίας καθώς και προσαρμογές στις ανάγκες του κάθε ατόμου. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό  πλαίσιο παροχής της υπηρεσίας μας.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία, τις οικογένειες τους, αλλά και σε οποιονδήποτε αντιμετωπίζει προκλήσεις στην καθημερινότητα του. Παρέχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις επαγγελματικής υποστήριξης όλων των πτυχών της καθημερινότητας, προάγουμε την αυτονομία βάση των δυνατοτήτων του κάθε ατόμου. Εξατομικεύουμε τις υπηρεσίες προσαρμόζοντας τες στις ανάγκες ενώ παράλληλα αναδεικνύουμε τις δεξιότητες.

Οι προοπτικές

Η ΔΟΜημένη Υποστηριξη της καθημερινότητας  έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών, που να αφορούν την καθημερινότητα ατόμων  με αναπηρία και των οικογενειών τους. Πρόκειται για ανάγκες που υπάρχουν αλλά που έως τώρα καλύπτονταν περιστασιακά και χωρίς κάποια οργάνωση οι οποίες βρίσκουν μέσα από την ΔΟΜ.Υ. μια ασφαλή και αποτελεσματική διέξοδο.

Επίσης, καλύπτεται το κενό της εκπαίδευσης των ειδικών για την παροχή της υπηρεσίας. Στην ΔΟΜ.Υ. ο ατομικός βοηθός στα πλαίσια μιας ομάδας εκπαιδεύεται ώστε να αναδείξει τις κατάλληλες  δεξιοτητες που θα διευκολύνουν την παροχή της υπηρεσίας και την καθημερινότητα του ωφελούμενου.

Την αναγκαιότητα για ΔΟΜ.Υ. την βρίσκουμε παντού. Πλέον υπάρχει και η λύση, έχει διαμορφωθεί ο τρόπος και είναι στο χέρι μας αυτόν τον τρόπο και την φιλοσοφία της ΔΟΜ.Υ. να την απλώσουμε παντού.  Εκεί όπου υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται στην καθημερινότητα τους αλλά δεν συμβιβάζονται με τον αποκλεισμό, άνθρωποι που προσπαθούν, άνθρωποι που θέλουν αλλά χρειάζονται τον τρόπο για να μπορέσουν.

Σε όλους τους τομείς  της ζωής μας μπορεί να έχει εφαρμογή: στην εκπαίδευση– στα πλαίσια ενός σχολείου για όλους, στην υγεία– υποστηρίζοντας την αποκατάσταση, σε όλη την κοινωνία -υποστηρίζοντας την ένταξη, την άρση των αποκλεισμών και τις δυσκολίες στην προσβασιμότητα.

Οι προοπτικές είναι πολλές όσες κ οι ανάγκες. Η μέθοδος υπάρχει.

Ας μην συμβιβαστούμε, ας το τολμήσουμε.

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΗΣ ΣΤΑΘΗΣ

Κλινικός ψυχολογος-ψυχοθεραπευτης

Επ. υπευθυνος actioncare

Δείτε επίσης

Βραχιολάκια και κορδόνια για ΑμεΑ στα αεροδρόμια
Ράμπες και χώροι υγιεινής ΑμεΑ σε 92 σχολεία του Δήμου Τρικκαίων
Ιαν: Το αγόρι με την εγκεφαλική παράλυση | Βραβευμένο animation
Πρόγραμμα Autism XR: Εφαρμογή για μαθητές με αυτισμό

Πριν φύγετε

Γρίπη: Oδηγίες πρόληψης κατά της διασποράς της στις Σχολικές Μονάδες
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση