Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Υποτροφίες ΙΚΥ-ΕΚΟ: Στόχος να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός ύψους 13 εκατ. ευρώ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Υποτροφίες ΙΚΥ-ΕΚΟ: Στόχος να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός ύψους 13 εκατ. ευρώ, με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης – Τι είπε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κος Β. Διγαλάκης στη Βουλή.

Υποτροφίες ΙΚΥ-ΕΚΟ

Στοιχεία που αποσαφηνίζουν τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση υποτροφιών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση”, έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020.

Ο κ. Διγαλάκης εξήγησε ότι

οι παρερμηνείες και οι λανθασμένες εντυπώσεις για τη διαδικασία ξεκίνησαν πέρυσι, με την προηγούμενη διοίκηση του ΙΚΥ, η οποία  παρά τις καλές της προθέσεις

“ερμήνευσε χωρίς κάποια στέρεα βάση ότι όσοι δεν προσκόμισαν εντός της προθεσμίας ένα ή περισσότερα δικαιολογητικά ή εκ παραδρομής δήλωσαν επιπλέον μοριοδοτούμενα κριτήρια που δεν πληρούσαν, είχαν τη δυνατότητα μέσω ενστάσεων να διορθώσουν τα ανωτέρω”.

Και συνέχισε αναφέροντας ότι

όταν κάποιοι αιτούντες παραλείπουν να υποβάλλουν κάποια δικαιολογητικά, η δημόσια διοίκηση, οι φορείς και οι υπηρεσίες της δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια αδικώντας όσους έχουν πλήρεις φακέλους. Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης όλων των υποψηφίων και της χρηστής διοίκησης”.

Αποτέλεσμα αυτής της παρερμηνείας

και των ενεργειών της προηγούμενης διοίκησης του ΙΚΥ ήταν η ταλαιπωρία 419 ενισταμένων, καθώς μετά από παρέμβαση της Διαχειριστικής Αρχής ανακλήθηκαν οι υποτροφίες.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ενημέρωση της νυν Διοίκησης του ΙΚΥ,

που επικαλέστηκε ο Υφυπουργός, στο πρόγραμμα ΙΚΥ ΕΚΟ για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 συμμετείχαν περίπου 17.000 υποψήφιοι και θα αποδοθούν τουλάχιστον 3.771 υποτροφίες με προϋπολογισμό 13,000,000 ευρώ.

Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες

για τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση του προγράμματος προκειμένου να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι πριν τον αρχικά ανακοινωθέντα χρόνο λήξης του (Δεκέμβριος 2020), και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη εξασφαλιστεί παράταση έως τον Απρίλιο 2021.

Ο κ. Διγαλάκης επισήμανε, τέλος,

ότι έχει ήδη ψηφιστεί η χορήγηση βραβείων αριστείας 1.000 ευρώ στους πτυχιούχους με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε όλα τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης και αυτό είναι μια ακόμα ένδειξη της συνέπειας που επιδεικνύει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στην υποστήριξη των φοιτητών.

Δείτε επίσης

Ψηφισθέν νομοσχέδιο Επαγγελματικής Εκπ/σης: Με διατάξεις για Υπηρ. Συμβούλια, αποφ. κολεγίων, ψηφιακή μέριμνα κ.α
 Υποτροφίες Ιδρύματος Ωνάση: Έναρξη υποβολής αιτήσεων για υποτροφίες σε Ελλάδα και εξωτερικό
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση