Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Video ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Κεραμέως

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Video ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Κεραμέως: “Το όραμα της ΝΔ για την Παιδεία συνοψίζεται στη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης”.

Video ΣΥΡΙΖΑ

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει τη σημερινή – 28/01/2020 – συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου με το παρακάτω video.

To video

Ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας, έπειτα από 180 ημέρες συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης και της απαξίωσης των πανεπιστημίων.

Έπειτα από 6 μήνες διακυβέρνησης αποτυπώνεται πως η ΝΔ δε διαθέτει όραμα για την Παιδεία. Αντίθετα, η πολιτική της συνοψίζεται στην κατάργηση και την αναστολή. Στο διάστημα αυτό, το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στα ΑΕΙ και του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ έχει αναστείλει τη λειτουργία των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων και των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικών Σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός του 2020 για την Παιδεία είναι αναιμικός, αποτελώντας δημοσιονομική υποχώρηση ακόμα και σε σχέση με τους προϋπολογισμούς της εποχής των μνημονίων.

Στο πλαίσιο αυτό, μεθοδεύεται η μείωση των δαπανών των Πανεπιστημίων κατά 20%, ενώ η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων συνδέεται με τιμωρητικά και ανταποδοτικά κριτήρια, ναρκοθετώντας το μέλλον των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, χιλιάδων φοιτητών και νέων ερευνητών.

Καλύτερη χρηματοδότηση εξασφάλισε η Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, η οποία έπειτα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, θα λάβει 4 εκατ. ευρώ και στο εξής 2 εκατ. ευρώ ανά έτος. Η Σχολή, που ελέγχεται για οικονομικές ατασθαλίες από τις αμερικάνικες αρχές, εκπαιδεύει περίπου 150 κληρικούς ανά έτος. Η δαπάνη αντιστοιχεί με τα λειτουργικά έξοδα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στα οποία φοιτούν περισσότεροι από 20.000 φοιτητές.

Ιδιαίτερη θέρμη επέδειξε η Νέα Δημοκρατία ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των κολεγιαρχών, αναγνωρίζοντας ως ισότιμους τους τίτλους σπουδών των κολεγίων με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στη βιασύνη της να «τακτοποιήσει το ζήτημα», επικαλέστηκε το Ενωσιακό Δίκαιο, απέκρυψε αδιαβάθμητη αλληλογραφία και παραπλάνησε τη Βουλή. Δεν παραπλάνησε όμως την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία στέκεται απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για την εκπαίδευση.

Επιπρόσθετα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέδειξε χαρακτηριστική διαχειριστική ανεπάρκεια ώστε να ανοίξει εγκαίρως τα σχολεία.

Ακόμα και σήμερα καταγράφονται σημαντικά κενά και ελλείψεις. Επίσης, καθυστέρησε χαρακτηριστικά να υλοποιήσει τους προγραμματισμένους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 4.500 μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή και να δρομολογήσει τους αντίστοιχους 5.250 στη γενική εκπαίδευση.

Κατά τις 180 ημέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η δημόσια Παιδεία μίκρυνε και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που συνάντησαν την ευρύτερη αποδοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας, είτε αναστάλθηκαν είτε καταργήθηκαν.

Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα της ΝΔ για την Παιδεία περιλαμβάνει τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και τη δημιουργία «πελατείας» για τα ιδιωτικά κολέγια.

Περιλαμβάνει τη λειτουργία, τη διοίκηση και τη χρηματοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη βάση ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων, σύμφωνα με τους κανόνες της αγορές και προς όφελος της κοινωνικής μειοψηφίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης και στέκεται στο πλάι των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών και των ερευνητών, υπερασπίζοντας τη ποιοτική δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Έρευνα για όλες και για όλους.

Στο πλαίσιο αυτό, αγωνίζεται για την αύξηση της χρηματοδότησης και την άμεση στελέχωση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, σε όλες του τις βαθμίδες.

Δείτε σχετική δήλωση του Αλ. Χαρίτση του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε σχετικά

Απολογισμός Υπουργείου Παιδείας: Συνάντηση Μητσοτάκη-Κεραμέως στο Μαξίμου | Τι ειπώθηκε
Κεραμέως: 6 μήνες σκληρής δουλειάς, 100άδες ενέργειες | Απολογισμός

Δείτε επίσης

Ζαχαράκη στη ΔΑΚΕ: Να μην φοβίζει τους εκπαιδευτικούς η διαδικασία της αξιολόγησης
ΣΚΑΙ: Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως
Εθνική Βιβλιοθήκη: Επίσκεψη Υπουργού Παιδείας στο ΚΠΙΣΝ
Σύγκλητος ΑΠΘ: 4 προτάσεις προς το ΥΠΑΙΘ για ισότιμη αντιμετώπιση των αποφοίτων
Νομοσχέδιο Παιδείας: Οπως ψηφίσθηκε με τις διατάξεις για Κολέγια, κυρώσεις και τοποθετήσεις διορισμών κ.α
Γρίπη: Oδηγίες πρόληψης κατά της διασποράς της στις Σχολικές Μονάδες
Επιμόρφωση Β2 επιπέδου ΤΠΕ: Αποτελέσματα Κλήρωσης Α’ Φάσης και Εναρξη Β’ Φάσης Υποβολής Αιτήσεων
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση