Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Βουλή: Ερώτηση για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Βουλή: Ερώτηση για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ-“Σε κίνδυνο η υγεία των εκπαιδευτικών και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19”.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υγείας με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 37 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με θέμα τον κίνδυνο της υγείας των εκπαιδευτικών και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται

η υποχρέωση να επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ), που είναι μεταμοσχευμένοι, σε ανοσοκαταστολή, καρκινοπαθείς, κλπ κι ανήκουν στην ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19, χωρίς καμία προστασία, την ώρα που τα σχολεία είναι χώροι υπερμετάδοσης της μετάλλαξης «Δ».

Ειδικότερα,

επισημαίνεται η αντίφαση της υποχρέωσης από τη μια όλων των δημοσίων υπάλληλων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου να επιστρέψουν στην εργασία τους με τους όρους που ισχύουν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και να εργαστούν σε υπηρεσίες back office και από την άλλη στα σχολεία δεν υπάρχει υπηρεσία χωρίς κοινό (back office) για τους εκπαιδευτικούς.

Και, ενώ υπάρχει πρόβλεψη δικαιολογημένης απουσίας

από τη σχολική τάξη των μαθητών που οι γονείς τους ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αν οι γονείς αυτών των μαθητών είναι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, τα παιδιά τους θα μένουν σπίτι για να μη μεταδώσουν στους γονείς τους τον ιό covid-19, αλλά οι γονείς θα πηγαίνουν στο σχολείο υποχρεωτικά, χωρίς το δικαίωμα της ειδικής άδειας απουσία.!

_______________

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1. την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

2. τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

3. τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Σε κίνδυνο η υγεία των εκπαιδευτικών και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Σύμφωνα με την υποπερ. 1.1 – 1.11. της περ. 1 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17-9-2020, Κοινής Απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών, ως άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19, κατόπιν των από 8.9.2020 και 11.9.2020 εισηγήσεων της αρμόδιας επιτροπής, καθορίζονται ως ακολούθως:

1.1. Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

1.2. Άτομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

1.3. Άτομα με διάγνωση νεοπλασίας, που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.

1.4. Άτομα με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμία, λέμφωμα, ή μυέλωμα) που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.

1.5. Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, σοβαρού βαθμού άσθμα, σοβαρού βαθμού χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια -ΧΑΠ, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις), που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο.

1.6. Άτομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα (μια ή περισσότερες μεταγγίσεις ανά μήνα).

1.7. Άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

1.8. Γυναίκες που κυοφορούν.

1.9. Άτομα με HIV λοίμωξη και CD4≤200μL.

Έκτοτε, με αλλεπάλληλες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ)

στους παραπάνω ανήκοντες στις ομάδες αυξημένου κινδύνου δόθηκε η δυνατότητα ειδικής άδειας απουσίας από την υπηρεσία τους, για την προστασία της υγείας τους.

Στο πλαίσιο αυτό

και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε την υπ. Αρ. Πρωτ. 136503/Ε3/8-10-2020 εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία:

«Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ που εμπίπτουν στις ανωτέρω ομάδες αυξημένου κινδύνου δύνανται κατόπιν αίτησής τους να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια απουσίας, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από τις σχολικές μονάδες για τον λόγο αυτό δυνάμει των παγίων διατάξεων περί χορήγησης αναρρωτικών αδειών.»

Ωστόσο,

με την ΚΥΑ, αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400/12-9-2021 (ΦΕΚ Β΄ 4206), με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00.», η οποία επεκτείνει τη διάρκεια ισχύος των μέτρων που περιλαμβάνει, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

«Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 1.1 – 1.11. της περ. 1 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17-9- 2020 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών), επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.»

Με βάση τα παραπάνω κι εν απουσία άλλης ρύθμισης για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ

(Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό) των σχολικών μονάδων, οι ανήκοντες στις ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν κανονικά με τους μαθητές τους στις σχολικές μονάδες που είναι τοποθετημένοι.

Κι ενώ σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. ,

Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 55254/ 10-9-2021 (ΦΕΚ 4187, Τ. Β΄) οι μαθητές που συνοικούν με άτομο/άτομα που πάσχει/πάσχουν από υποκείμενο νόσημα που οδηγεί σε σοβαρή ανοσοκαταστολή, κλπ, δίνεται η δυνατότητα αποχής τους από τη δια ζώσης διδασκαλία και η ένταξή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, επειδή οι γονείς τους βρίσκονται σε κίνδυνο, οι ίδιοι οι γονείς τους είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται δια ζώσης στα σχολεία!!!

Επειδή, οι παραπάνω διατάξεις συνιστούν τον ορισμό του νομοθετικού τραγέλαφου.

Επειδή, ειδικά στην Πρωτοβάθμια οι μαθητές είναι σε ηλικίες από τεσσάρων(4) έως δώδεκα(12) ετών, ηλικίες για τις οποίες δεν έχει εγκριθεί ο εμβολιασμός κατά του covid-19.

Επειδή, ο εμβολιασμός των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δώδεκα(12) ετών και άνω κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, περίπου 10%.

Επειδή, σύμφωνα με τους ειδικούς η μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» του κορονοϊού έχει αυξημένη μεταδοτικότητα στις μικρές και πολύ μικρές ηλικίες.

Επειδή, τα άτομα αυξημένου κινδύνου εξακολουθούν να απειλούνται σοβαρά από τον covid-19.

Επειδή, δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής εργασίας με τη μορφή του back office.

Επειδή, μόλις ξεκίνησε ο εμβολιασμός με τρίτη δόση, ειδικά για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Επειδή, η προστασία της υγείας και της ασφάλειας είναι υπέρτατο αγαθό, συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου κι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν σε αίθουσες με ανεμβολίαστους μαθητές υψηλής μεταδοτικότητας του ιού;

2. Θα δοθεί η δυνατότητα ειδικής άδειας απουσίας για αυτή την κατηγορία των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ;

3. Υπάρχει σχετική απόφαση της Επιτροπής Ειδικών για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Δείτε σχετικά

Ομάδες αυξημένου κινδύνου-νέο ΦΕΚ: Τι ισχύει για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές

Δείτε επίσης

61 εγκύκλιος με μέτρα κορονοϊού στο δημόσιο: Τι προβλέπεται για τις υπηρεσίες έως 27.09.2021
Μέτρα κορονοϊού έως 27.09.2021: Δημόσιο-σχολεία-εκπαιδευτικές δομές-ομάδες αυξημένου κινδύνου
ΦΕΚ: Λειτουργία εκπαιδευτικών δομών 2021-Μέτρα covid για σχολεία-ΣΔΕ-ΙΕΚ-ΚΔΒΜ-Φροντιστήρια-ΚΞΓ-Βιβλιοθήκες-ΓΑΚ
ΦΕΚ: Τηλεκπαίδευση 2021-22: Σε ποιους μαθητές θα παρέχεται
Πως θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια δια ζώσης και με ποια μέτρα προστασίας-Tο πρωτόκολλο
Ομάδες αυξημένου κινδύνου-νέο ΦΕΚ: Τι ισχύει για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές
ΦΕΚ: Νέο Πρωτόκολλο κορονοϊού στις σχολικές μονάδες-Αρχές Διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Πριν φύγετε

Εμβολιασμός μαθητών: Ενημερωτική εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας με τις κες Θεοδωρίδου-Παπαευαγγέλου
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

1 Σχόλιο

  1. ΚΟΤΣΟΒΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ σε

    Μπράβο Κ. Βούγια.
    Επιτέλους κάποιος ασχολήθηκε με το σοβαρό πρόβλημα μας.

Γράψτε μία απάντηση