Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Βουλή-νέο Ολοήμερο σχολείο: Ερώτηση 42 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Κατώτερο των προσδοκιών και με ελάχιστη συμμετοχή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Βουλή-νέο Ολοήμερο σχολείο: Ερώτηση 42 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Κατώτερο των προσδοκιών και με ελάχιστη συμμετοχή – Αποτυχία της Κυβέρνησης.

Βουλή-νέο Ολοήμερο σχολείο

Στη Βουλή φέρνουν ζητήματα του νέου Ολοήμερου Σχολείου με Ερώτησή τους 42 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο της Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, “το νέο Ολοήμερο αποδεικνύεται εντελώς κατώτερο των προσδοκιών και με ελάχιστη συμμετοχή” αφού πολύ λίγα σχολεία κατορθώνουν να καλύψουν τον απαιτούμενο αριθμό των 10 μαθητών ως ελάχιστο όριο για σχηματισμό τμήματος, και 7 στα 10 Ολοήμερα υπολογίζεται πως παραμένουν χωρίς ζήτηση και χωρίς προθυμία από τους γονείς για να συμμετέχουν τα παιδιά τους.

Την Ερώτηση συνυπογράφουν επίσης οι αρμόδιοι Τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργοί Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη, και οι Βουλευτές τονίζουν ότι παρά τις προειδοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η Κυβέρνηση προχώρησε στο νέο Ολοήμερο χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και χωρίς το εξειδικευμένο προσωπικό που θα αποτελούσε και κίνητρο για τους μαθητές και τους γονείς.

Χαρακτηριστικά οι Βουλευτές αναφέρουν ότι “το νέο Ολοήμερο θα πρέπει να αποτελεί ένα δομημένο πρόγραμμα και όχι μια “παιδοφύλαξη”. Θα πρέπει να υπάρξει επέκταση των παροχών για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης, σχολικούς νοσηλευτές, ΕΒΠ). Θα πρέπει να εμπλουτιστεί με νέες ειδικότητες που θα ελαφρύνουν στην πράξη τις οικογένειες και με ουσιαστική στήριξη, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές και σχολικούς νοσηλευτές. Διαφορετικά, η όποια «μεταρρύθμιση» παραμένει προσχηματική”.

Και ρωτούν την αρμόδια Υπουργό:

Πρώτον, είναι σε θέση σήμερα το Υπουργείο να ανακοινώσει επίσημα σε αριθμούς τη συμμετοχή παιδιών και τμημάτων στο νέο Ολοήμερο Σχολείο;

Δεύτερον, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για να προσληφθούν όλες οι απαραίτητες ειδικότητες που απουσιάζουν σήμερα από το νέο Ολοήμερο έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστικό κίνητρο για να εγγραφούν οι μαθητές;

Και, τρίτον, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών που είναι απαραίτητες στο νέο Ολοήμερο Σχολείο;

Ακολουθεί η Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα: Αποτυχία της Κυβέρνησης το Ολοήμερο Σχολείο Εντελώς κατώτερο των προσδοκιών και με ελάχιστη συμμετοχή έχει αποδειχθεί στην πράξη το πολυδιαφημισμένο από την Κυβέρνηση νέο Ολοήμερο Σχολείο.

Πολύ λίγα σχολεία κατορθώνουν να καλύψουν τον απαιτούμενο αριθμό των 10 μαθητών ως ελάχιστο όριο για σχηματισμό τμήματος και τα τελευταία δημοσιεύματα αναφέρουν πως 7 στα 10 Ολοήμερα παραμένουν χωρίς ζήτηση και χωρίς προθυμία από τους γονείς για να συμμετέχουν τα παιδιά τους.

Παρά το ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα υπολόγιζε σε 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια τελικά μόνο 1.500 φαίνεται να έχουν κατορθώσει να σχηματιστούν, ενώ ακόμη κι αυτός ο αριθμός κινδυνεύει να μειωθεί ακόμη περισσότερο αφού η αποχώρηση ακόμη και ενός παιδιού στα περισσότερα τμήματα που έχουν οριακά εκπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό θα οδηγήσει στη διάλυση του τμήματος.

Παρά τις προειδοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Κυβέρνηση προχώρησε στο νέο Ολοήμερο χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι.

Ακόμη εκκρεμεί να απαντήσει το Υπουργείο στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος που έχει κρούσει τον κώδωνα πως δεν έχει πόρους για να καλύψει τις δαπάνες για το νέο Ολοήμερο και το Υπουργείο παραμένει με σταυρωμένα τα χέρια.

Παρά τις προειδοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Κυβέρνηση προχώρησε χωρίς να διασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές αφού δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος σίτισης, ούτε χώροι για να ξεκουραστούν τα παιδιά. Παρά τις προειδοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Κυβέρνηση προχώρησε χωρίς το εξειδικευμένο προσωπικό που θα αποτελούσε και κίνητρο για τους μαθητές και τους γονείς και που θα στήριζε ουσιαστικά τις οικογένειες.

Στα νηπιαγωγεία δεν υπάρχει το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ή Σχολικός Νοσηλευτής, δεν υπάρχει η υποστήριξη από σχολικούς Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς. Στα σχολεία απουσιάζουν όλες οι κρίσιμες ειδικότητες που θα καθιστούσε το Σχολείο ελκυστικό και χρήσιμο για να παραμείνει στο διευρυμένο ωράριο.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε περικοπές στις σχολικές καθαρίστριες, αντί να υπάρχει αύξηση σχολικών καθαριστριών και μάλιστα πλήρους ωραρίου. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί, το νέο Ολοήμερο θα πρέπει να αποτελεί ένα δομημένο πρόγραμμα και όχι μια «παιδοφύλαξη». Θα πρέπει να υπάρξει επέκταση των παροχών για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης, σχολικούς νοσηλευτές, ΕΒΠ). Θα πρέπει να εμπλουτιστεί με νέες ειδικότητες που θα ελαφρύνουν στην πράξη τις οικογένειες και με ουσιαστική στήριξη, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές και σχολικούς νοσηλευτές.

Διαφορετικά, η όποια «μεταρρύθμιση» παραμένει προσχηματική.

Κατόπιν των ανωτέρω:

1. Είναι σε θέση σήμερα το Υπουργείο να ανακοινώσει επίσημα σε αριθμούς τη συμμετοχή παιδιών και τμημάτων στο νέο Ολοήμερο Σχολείο;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για να προσληφθούν όλες οι απαραίτητες ειδικότητες που απουσιάζουν σήμερα από το νέο Ολοήμερο έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστικό κίνητρο για να εγγραφούν οι μαθητές;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών που είναι απαραίτητες στο νέο Ολοήμερο Σχολείο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δείτε επίσης

Κεραμέως: Εξετάζεται γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ-Παρασκευή η Β Φάση-Κάθε χρόνο διορισμοί-Ανοιγμα πινάκων γενικής 

Αναπληρωτές-Β Φάση: Παρασκευή 30.09 “τρέχει” το σύστημα προσλήψεων-Τι ισχύει με την τροποποίηση περιοχών 

Βορίδης: Προγραμματισμός προσλήψεων 2023-Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Μάρτιο του 2023 

Ψηφιακά ΚΕΠΑ-Οδηγός 19 ερωτήσεων-απαντήσεων επεξηγηματικός της νέας διαδικασίας

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση