Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Βουλή: Σύσταση νέων οργανικών θέσεων Νηπιαγωγών για διορισμούς-Αναφορά ΚΚΕ επιστολής της ΠΕΑΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Βουλή: Σύσταση νέων οργανικών θέσεων Νηπιαγωγών για διορισμούς-Αναφορά Βουλευτών του ΚΚΕ επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (ΠΕΑΝ).

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης, Γκιόκας Γιάννης, Καραθανασόπουλος Νίκος, Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος, Μαρίνος Γιώργος, Παπαναστάσης Νίκος, Συντυχάκης Μανώλης κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ στη Βουλή με θέμα: “Για τους διορισμούς και τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων στον κλάδο των νηπιαγωγών (ΠΕ60)”, την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (ΠΕΑΝ), όπου ζητούν να πραγματοποιηθούν μαζικοί διορισμοί και να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις στον κλάδο των νηπιαγωγών για να καλυφθούν τα κενά που έχουν προκύψει μετά την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ακολουθεί η επιστολή της ΠΕΑΝ
Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (ΠΕΑΝ)
“Διορισμοί κλάδου ΠΕ60-Μη σύσταση οργανικών θέσεων”

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ν. Κεραμέως στόχος του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να εκλείψει ο «θεσμός» του αναπληρωτή εκπαιδευτικού, ενώ παράλληλα να πραγματοποιούνται μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σταθερά κάθε χρόνο.

Πέρσι, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι 11500 διορισμοί στη Γενική Αγωγή έπειτα από 12 χρόνια αδιοριστίας, οι οποίοι όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά της εκπαίδευσης, τα οποία έχουν συσσωρευθεί.

Είναι πλέον γεγονός πως μέσα σε μία πενταετία (2016-2021) οι προσλήψεις των αναπληρωτών αυξήθηκαν κατά 156%. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αποτελούν σχεδόν το 26% του συνόλου των υπηρετούντων εκπαιδευτικών.

Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα αναμένει με αγωνία τους νέους διορισμούς μέχρι το καλοκαίρι του 2022 τόσο στη Γενική, όσο και στην Ειδική Αγωγή.

Ενώ, αναμένουμε την κατανομή για τους νέους διορισμούς, ως κλάδος ΠΕ60- Νηπιαγωγών μετά λύπης μας διαπιστώνουμε πως μετά την πλήρη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης καμία ενέργεια δεν έγινε από το Υ.ΠΑΙ.Θ για τη σύσταση των νέων οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των πραγματικών μας οργανικών κενών να αποκρύπτεται.

Πιο συγκεκριμένα, το έτος 2017-2018, δηλαδή το έτος πριν την έναρξη της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι προσλήψεις αναπληρωτών ΠΕ60- Νηπιαγωγών της Α’ φάσης ήταν 1404 και τα οργανικά κενά 1071.

Το πρώτο έτος εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή το 2018-2019 οι προσλήψεις αναπληρωτών της Α’ φάσης ήταν 1635 και τα οργανικά κενά 1204.

Το δεύτερο έτος εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή το 2019-2020 οι προσλήψεις αναπληρωτών της Α’ φάσης ήταν 2280 και τα οργανικά κενά 1401.

Το τρίτο έτος εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή το 2020-2021, όπου όλοι οι δήμοι εφάρμοσαν τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, οι προσλήψεις αναπληρωτών της Α’ φάσης ήταν 2900 και τα οργανικά κενά 2067.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως μέσα σε τρία σχολικά έτη δημιουργήθηκαν 1496 νέες θέσεις λόγω της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα όμως δεν μετατράπηκαν αυτές οι 1496 θέσεις σε οργανικές, αλλά παρέμειναν ως λειτουργικά κενά.

Η μικρή αύξηση των οργανικών θέσεων αυτά τα τρία χρόνια προήλθε μόνο από τις αντίστοιχες συνταξιοδοτήσεις.

Οι διορισμοί που πραγματοποιήθηκαν το 2021 είχαν ως αποτέλεσμα τη μονιμοποίηση 1500 συναδέρφων νηπιαγωγών, κάτι το οποίο μας χαροποίησε ιδιαιτέρως.

Παρόλα αυτά, τα εναπομείναντα 567 οργανικά κενά από πέρσι και οι 254 φετινές συνταξιοδοτήσεις, δηλαδή συνολικά 821 οργανικά κενά, επουδενί δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές και σταθερές ανάγκες των νηπιαγωγείων της χώρας για μόνιμο εκπαιδευτικών προσωπικό.

Ως Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Νηπιαγωγών διεκδικούμε 821 μόνιμες προσλήψεις στους φετινούς διορισμούς, καθώς από τα παραπάνω προκύπτει πως τα πραγματικά οργανικά μας κενά είναι 2317! Επίσης, διεκδικούμε από το Υ.ΠΑΙ.Θ την άμεση σύσταση τουλάχιστον 1100 νέων οργανικών θέσεων.

Τέλος, η μονιμοποίηση 11000 συναδέρφων εκπαιδευτικών στους φετινούς διορισμούς αποτελεί πάγιο αίτημα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τέλος, ζητάμε από όλους του βουλευτές όλων των κομμάτων να προβούν σε ερωτήσεις προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ν. Κεραμέως σχετικά με τους λόγους που δεν προβαίνει το Υ.ΠΑΙ.Θ στη σύσταση οργανικών θέσεων στον κλάδο ΠΕ60-Νηπιαγωγών.

Με εκτίμηση

Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

Δείτε επίσης

Τελειόφοιτοι Ειδικής Αγωγής-Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Συζήτηση στη Βουλή για τη μη έγκαιρη λήψη βεβαίωσης σπουδών 

Ζέτα Μακρή: Προχωράμε σύντομα σε νέους διορισμούς-Τι είπε για τις ειδικότητες Χορού και Κινηματογράφου

 Μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση: Πάνω από 6.000 έχει ζητήσει το Υπουργείο Παιδείας

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση