Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Χαιρετισμός της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Χαιρετισμός της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κας Ελένης Μπενιάτα κοινοποιήθηκε από την ΠΔΕ Στερεάς Ελλάδας με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων της.

Ο Χαιρετισμός

«Χαιρετισμός με την ανάληψη καθηκόντων της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.»

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου, θα ήθελα να ευχηθώ στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους γονείς τους, στο διοικητικό προσωπικό αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία φορείς, υγεία, αισιοδοξία και καλή δύναμη στο απαιτητικό αλλά και τόσο δημιουργικό έργο μας.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα αλλά και μεγάλη ευθύνη και πρόκληση συνάμα η επιλογή μου ως Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.

Αν θα επιχειρούσα να σκιαγραφήσω τις προτεραιότητες  και το προσωπικό μου όραμα για τη θέση που αναλαμβάνω, θα το τοποθετούσα επιγραμματικά σε τρεις πυλώνες:

Ο πρώτος είναι η βαθιά πίστη στη δύναμη της εκπαίδευσης,  η βαθύτατη πεποίθηση ότι η εκπαίδευση των παιδιών μας, των αυριανών πολιτών είναι το πιο ισχυρό εργαλείο, αν θέλουμε να κάνουμε καλύτερη την κοινωνία και τον κόσμο μας.

Οι επιστημονικές και παιδαγωγικές μου θέσεις εδράζονται  στα λόγια του μεγάλου παιδαγωγού John Dewey ότι «Η εκπαίδευση δεν είναι προετοιμασία για τη ζωή, είναι η ίδια η ζωή», όπως και στην κλασική ρήση του Αριστοτέλη: «Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων  πρέπει να έχουν πεισθεί  πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων».

Κατά συνέπεια, η αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και οι πλέον σημαντικές του παράμετροι:

η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, η ενίσχυση της αυτοδυναμίας στη σχολική μονάδα, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, οι σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις και το στοίχημα ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας, η αναβάθμιση των υποδομών, η καινοτομία, οι ίσες ευκαιρίες μάθησης, το δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση, συναποτελούν τους στρατηγικούς στόχους του περιφερειακού εκπαιδευτικού μας σχεδιασμού.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η πίστη ότι ο πολυτιμότερος πόρος σε έναν οργανισμό είναι οι άνθρωποί του και ότι η άσκηση διοίκησης δεν είναι υπόθεση ενός μόνο ανθρώπου.

Επενδύουμε, λοιπόν, στο ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειάς μας, στη συστηματική συνεργασία με τα στελέχη της διοίκησης και των υποστηρικτικών δομών, με τους εξαιρετικούς συνεργάτες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Με διαδικασίες συμμετοχικές και δημοκρατικές, σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού, θα προχωρήσουμε με συνέπεια, μεθοδικότητα και ευθύνη έχοντας πλήρη εκτίμηση του εύρους, της συνθετότητας αλλά και της σπουδαιότητας και της σημασίας του έργου που αναλαμβάνουμε.

Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε αρωγούς και συμπαραστάτες τους γονείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία, τα πανεπιστήμια, τα συνδικαλιστικά όργανα, το σύνολο των αρχών και των φορέων του τόπου μας.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά την προσπάθεια η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος και αποτελεσματικός δίαυλος αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στις περιφερειακές δομές και τις σχολικές μονάδες με την κεντρική διοίκηση και το ΙΕΠ.

Γιατί θεωρούμε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να πετύχει αν οι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη δε νιώθουν συμμέτοχοι και συντελεστές του πλαισίου εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν και, κατ’ επέκταση, εάν ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής και η λήψη αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο δεν είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και κοντά στις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/ισσες και συνεργάτες,

αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω θερμά για τις ευχές, την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μου μεταφέρετε.

Είναι η πιο σπουδαία παρακαταθήκη για να ξεκινήσω το απαιτητικό και πολυεπίπεδο έργο που μου εμπιστεύεται η Πολιτεία.

Γνωρίζω την εκπαίδευση από τις ρίζες της, εκεί προσπάθησα και θα προσπαθώ να προσβλέπω, από όποια θέση ευθύνης και αν υπηρετώ, για να συμμερίζομαι και να αφουγκράζομαι τους προβληματισμούς και τις προτάσεις σας, ώστε να μην χάνω την πραγματική εικόνα.

Με τη δική σας υπεύθυνη συμμετοχή, υποστήριξη και ειλικρινή συνεργασία θα πραγματώσουμε αυτή την απαιτητική, αλλά και τόσο δημιουργική προσπάθεια, να κάνουμε πράξη το όραμά μας: να κάνουμε ποιοτικότερο το δημόσιο σχολείο, να κάνουμε καλύτερη την εκπαίδευση στη Στερεά Ελλάδα.

Ευχαριστώ τον απερχόμενο Περιφερειακό Διευθυντή, τον κ. Δημητρίου για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε τα τέσσερα χρόνια συνεργασίας μας.

Αφήνει πίσω του σημαντικό έργο και θέλω να του ευχηθώ τα καλύτερα σε υπηρεσιακό και σε προσωπικό επίπεδο.

Με βαθύτατη εκτίμηση


Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας


Δρ Ελένη Μπενιάτα

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση