Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Χαρά Κεφαλίδου για Πανεπιστήμια: Αποσπασματικό το νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Χαρά Κεφαλίδου για Πανεπιστήμια: Αποσπασματικό το νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους – Χρειαζόμαστε καινούργιο, φρέσκο αέρα στα Πανεπιστήμια.

Χαρά Κεφαλίδου για Πανεπιστήμια

Στην πρώτη συνεδρίαση επί της αρχής της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ως εισηγήτρια η Χαρά Κεφαλίδου, Bουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), κατά τη συζήτηση επί του Ν/Σ Υπ. Παιδείας “Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις”.

Δείτε ακολούθως σημεία της τοποθέτησής της
Καταφέραμε

να περάσουμε στη συλλογική συνείδηση των φοιτητών, την παραβατική συμπεριφορά ως πράξη πολιτικού ακτιβισμού.

Έρχεται σήμερα η κυβέρνηση

και διαμορφώνει στο Πανεπιστήμιο ένα ανόητο, αναποτελεσματικό  και αντιμεταρρυθμιστικό καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας.

Δίνει χώρο και λόγο σε μπαχαλάκηδες, εξωπανεπιστημιακούς, ανάκατους με ακτιβιστές, επαναστάτες με ή χωρίς αιτία, τάγματα ρωμαλέων φοιτητών του κ. Γαβρόγλου, αλλά κυρίως βάζει απέναντι νέα παιδιά, που μόλις πήγαν να γευτούν τη χαρά της επιτυχίας τους. Συγχαρητήρια!

Προτιμάτε τη μοναχική επίδειξη ισχύος αντί του διαλόγου και της συναίνεσης. Ολομόναχος όμως κανείς δεν πήγε μακριά!.

Με αυτά όμως που κάνετε,

ουσιαστικά έρχεστε και σκιάζετε σοβαρές προσεγγίσεις για τη λειτουργία των ΑΕΙ όπως είναι η καθιέρωση της βάσης εισαγωγής, και το πειθαρχικό δίκαιο ενώ ομολογείται «μετά βαΐων και κλάδων» η αποτυχία της εμβληματικής διάταξης για το Άσυλο του 2019.

Εν μέσω πανδημίας και καραντίνας,

αξιοποιείτε το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσετε ένα ακόμα αποσπασματικό νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Και έχετε απέναντί σας κάθε ενδιαφερόμενο είτε είναι φοιτητές είτε είναι πανεπιστημιακή κοινότητα είτε είναι γονείς. Τους έχετε όλους απέναντι.

-Έχετε σκεφτεί πόσο λάθος είναι η νομοθέτησή σας;

-Έχετε σκεφτεί τι ένταση θα δημιουργηθεί στα πανεπιστήμια;

-Έχετε σκεφτεί ότι δίνετε το «φιλί της ζωής» σε έναν κοινωνικά τελειωμένο ΣΥΡΙΖΑ όπου θα βρει μέσα από αυτή την ιστορία «κλέφτες και αστυνόμοι» στα πανεπιστήμια, τη δυνατότητα να διατρανώσει και να μαζικοποιήσει την παρουσία του;

Έτσι, για άλλη μια φορά

θα παραμένουμε κολλημένοι σε συζητήσεις με κομματικά στεγανά, που η αποδοχή της πραγματικότητας ότι υπάρχει εγκληματικότητα στους χώρους των ελληνικών ΑΕΙ και οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν, θα συναρτώνται με ιδεολογικές προσεγγίσεις και ακόμη χειρότερα με πολιτικές σκοπιμότητες.

Καλούμε λοιπόν τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι δική τους ευθύνη η περιφρούρηση του χώρου δουλειάς τους.

Αυτοδιοίκηση σημαίνει δικαιώματα και υποχρεώσεις, κυρίως υποχρεώσεις.

Αυτό για πολλά χρόνια, οι Διοικήσεις των Πανεπιστημίων το είχαν ξεχάσει. Για δεκαετίες εκχώρησαν μέρος των ευθυνών τους στις φοιτητικές οργανώσεις, συν το χρόνο σε συλλογικότητες κάθε είδους, για να φτάσουμε σήμερα, η λειτουργία ενός ΑΕΙ, να εξαρτάται από τα κέφια ομάδων μπαχαλάκηδων.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, αλλά να παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Συμπεριλαμβανομένης της Οξφόρδης και του Cambridge.

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια :

μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί

-μπορούν να περιφρουρήσουν το χώρο τους.

Χρειαζόμαστε καινούργιο, φρέσκο αέρα στα Πανεπιστήμια που θα παρέχουν τις βασικές γνώσεις και από εκεί και μετά ο καθένας θα παίρνει την κατεύθυνση που θέλει, όταν πια θα έχει ωριμάσει και θα είναι έτοιμος να κάνει και τις επιλογές του.

Αυτό όμως θέλει τουλάχιστον έναν 10ετή σχεδιασμό.

Φανταστείτε πόσα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα στα πανεπιστήμιά μας εάν είχαμε τη σοφία να εφαρμόσουμε τον ν.4009/2011 με γενναιότητα. Ήταν ένας νόμος, που σε αυτήν εδώ την αίθουσα, συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία νομοσχεδίου σε θέματα Παιδείας.

Εμείς όμως τι κάναμε;

Την επόμενη μέρα βαλθήκαμε να τον καταργούμε, να τον απομειώνουμε γιατί ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Ήθελε γενναίες και θαρρετές κινήσεις.

Δε υπάρχει έλλειμμα στα νομοθετήματα. Το θάρρος αναζητούμε, για την υλοποίησή τους.

Και από εσάς κα Υπουργέ, περιμέναμε πολύ περισσότερα.

Δείτε επίσης

Νίκη Κεραμέως για Πανεπιστήμια: Κοινής λογικής το νομοσχέδιο το οποίο εισάγουμε προς ψήφιση
Μερόπη Τζούφη-Πανεπιστήμια: “Η κυβέρνηση υψώνει -μεταφορικά και κυριολεκτικά- φραγμούς στα ΑΕΙ”
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια
Υπουργείο Παιδείας-Ερωτήσεις και Απαντήσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ-ασφάλεια Πανεπιστημίων

Δείτε ακόμη

Μ. Τζούφη: “Η Δημοκρατία δε μπαίνει στο ψυγείο-Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ”
Χαρά Κεφαλίδου-Δήλωση με αφορμή το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια που κατέθεσε η Κυβέρνηση
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση