Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ξεκίνησε το Safe Youth και το panic button για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων-Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ξεκίνησε το Safe Youth και το panic button που θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων – Παρουσιάστηκε η εφαρμογή τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024.

Ξεκίνησε το Safe Youth

Ξεκίνησε η  λειτουργία του “Safe Youth” και το panic button που θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων, τα οποία και παρουσιάστηκαν εχθές Δευτέρα 11.11.2024 από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, παρουσία και του Υπουργού ΠΑΙΘΑ κου Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο Υπουργός ΠΑΙΘΑ Κ. Πιερρακάκης δήλωσε σχετικά

“Το Safe Youth που παρουσιάστηκε σήμερα έρχεται να αποτελέσει ένα ακόμα εργαλείο για να προστατεύσουμε κάθε παιδί απέναντι στη βία. Μέσα από τις καινοτόμες λειτουργίες της, η εφαρμογή παρέχει νέες δυνατότητες για την ασφάλεια και, ευρύτερα, την ενδυνάμωση των ανηλίκων. Η εφαρμογή θα λειτουργήσει ως αναγκαίο και πολύτιμο συμπλήρωμα των δράσεων που έχει ανακοινώσει η Ελληνική Κυβέρνηση. Όλα τα υπουργεία, η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνία των πολιτών ενώνουμε δυνάμεις για την προστασία κάθε παιδιού, τόσο εντός, όσο και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος. Η τεχνολογία μπορεί και πρέπει να είναι αρωγός κάθε παιδιού και της πολιτείας, ώστε οι νέες και οι νέοι μας να μεγαλώνουν σε ακόμα πιο ασφαλές περιβάλλον. Συγχαρητήρια στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Ελληνική Αστυνομία και το Ίδρυμα Vodafone για την εξαιρετική πρωτοβουλία!”

Τι είναι το SAFE.YOUth 

Το SAFE.YOUth είναι μία ψηφιακή εφαρμογή πανελλαδικής εμβέλειας, η οποία αποτελεί ένα σύνθετο και χρήσιμο εργαλείο με πολλές χρήσεις. Εγκαθίσταται σε κινητό τηλέφωνο ή συσκευή έξυπνης τεχνολογίας και παρέχει:

  • Eνημερωτικό υλικό για θέματα προστασίας ανηλίκων,
  • δυνατότητα υποβολής, επωνύμως ή ανωνύμως, αναφορών για θέματα προστασίας ανηλίκων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- EΨΠ), η οποία διαλειτουργεί με το πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας,
  • δυνατότητα τηλεφωνικής συνομιλίας με εκπαιδευμένο και εξουσιοδοτημένο αστυνομικό προσωπικό στην ειδική εικοσιτετράωρη τηλεφωνική γραμμή πανελλαδικής εμβέλειας «10201» για τη λήψη καταγγελιών σχετικά με θέματα προστασίας ανηλίκων, δυνατότητα κλήσης στην ειδική τηλεφωνική γραμμή της άμεσης δράσης «100»,
  • δυνατότητα ενεργοποίησης του «κομβίου επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button), σε περίπτωση κατάστασης απειλής ή κινδύνου της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του ανηλίκου, στην περίπτωση, που δεν δύναται να συνομιλήσει τηλεφωνικώς με τα ανωτέρω τηλεφωνικά κέντρα, με σκοπό την άμεση επέμβαση αστυνομικής δύναμης.

Δικαιούχοι του Safe Youth

Για τη λήψη και εγκατάσταση της εφαρμογής «Safe Youth» στις συσκευές, δικαιούχοι είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας και διαμένουν στην ελληνική επικράτεια. H λήψη και η εγκατάσταση της εφαρμογής παρέχονται δωρεάν. Δικαιούχοι ενεργοποίησης και χρήσης του «κομβίου επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button) της εφαρμογής «Safe Youth» είναι όλοι οι ανήλικοι από 12 έως και 18 ετών, που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια. Για την ενεργοποίηση και χρήση του κομβίου απαιτείται η προεγγραφή των δικαιούχων, με καταχώριση προσωπικών και λοιπών στοιχείων, στο σχετικό πεδίο της εφαρμογής. Η καταχώριση των προσωπικών δεδομένων. Στο στάδιο της προεγγραφής, καταχωρίζονται τα προσωπικά δεδομένα του δικαιούχου στο πεδίο «κομβίον επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button). Ειδικότερα, είναι το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας και της σχολικής μονάδας στην οποία φοιτά, η ηλικία, η ημερομηνία γέννησης και προαιρετικά η ομιλούσα γλώσσα. Στη συνέχεια, τα συγκεκριμένα στοιχεία αποστέλλονται στην Ελληνική Αστυνομία προς επεξεργασία, μόνο όμως μετά την ενεργοποίηση του κομβίου από τον δικαιούχο.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την εφαρμογή SAFE.YOUth

Πως μπορώ να εγκαταστήσω την εφαρμογή SAFE.YOUth στη συσκευή μου ή του παιδιού μου;

Η εφαρμογή είναι ελεύθερα διαθέσιμη στα Play και App Stores των smartphones με λειτουργικό σύστημα Android ή iOS, στο λογαριασμό “Hellenic Republic”. Μπορεί οποιοσδήποτε με ηλικία άνω των 12 ετών να την εγκαταστήσει δωρεάν στη συσκευή του.

Ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες της εφαρμογής SAFE.YOUth;

Η εφαρμογή SAFE.YOUth περιλαμβάνει τις εξής λειτουργίες:

  • Emergency Button
  • Υποβολή καταγγελίας μέσω του gov.gr
  • Επικοινωνία με τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής “100”
  • Επικοινωνία με τη Γραμμή Καταγγελιών για ανηλίκους “10201”
  • Ενημερωτικό υλικό

Τι είναι το Emergency Button;

Το Emergency Button είναι ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κινδύνου ζωής. Ενεργοποιώντας το κουμπί ειδοποιείται και παρεμβαίνει άμεσα η Ελληνική Αστυνομία για την παροχή βοήθειας. Απαιτείται η προσυμπλήρωση μίας φόρμας με προσωπικά στοιχεία του ανηλίκου (προεγγραφή) για να ενεργοποιηθεί ως δυνατότητα, εντός της εφαρμογής.

Πως λειτουργεί το Emergency Button;

Όταν ο ανήλικος χρήστης βρεθεί σε επείγουσα ανάγκη και πιέσει παρατεταμένα το Emergency Button ένα μήνυμα – ειδοποίηση με τα στοιχεία που έχει δηλώσει και τις συντεταγμένες της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται εκείνη τη στιγμή, αποστέλλεται στην Διεύθυνση Άμεσης Δράσης, προκειμένου να σταλεί άμεσα βοήθεια. Κατά τη διαδικασία της προεγγραφής υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες που ο χρήστης πρέπει υποχρεωτικά να διαβάσει για να ολοκληρώσει την εγγραφή του. Οι ίδιες οδηγίες είναι πάντοτε διαθέσιμες στην ενότητα “Περισσότερα” της εφαρμογής.

Πως μπορώ να επικοινωνήσω με την Ελληνική Αστυνομία για να ρωτήσω περισσότερα ή να καταγγείλω κάτι;

Για την ενημέρωση όλων των χρηστών, σχετικά με διάφορα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των ανηλίκων, αλλά και για αναφορά – καταγγελία περιστατικών με θύματα ή/και παραβάτες ανηλίκους, δίνεται η δυνατότητα απευθείας τηλεφωνικής σύνδεσης με την γραμμή 10201. Η τηλεφωνική Γραμμή για θέματα ανηλίκων 10201 είναι πανελλαδικής εμβέλειας για την υποδοχή καταγγελιών και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα πρόληψης της παραβατικότητας και προστασίας των ανηλίκων. Το Τηλεφωνικό Κέντρο της γραμμής 10201 είναι 24ωρης λειτουργίας, 7 ημέρες την εβδομάδα και το αστυνομικό προσωπικό που το στελεχώνει είναι έτοιμο να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και να διαχειριστεί οποιαδήποτε καταγγελία.

Μπορώ να καταγγείλω ανώνυμα;

Εντός της εφαρμογής και συγκεκριμένα στην ενότητα “MYPOLICE” υπάρχει διαθέσιμο πεδίο που συνδέεται με την πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών του gov.gr. Σε αυτή την πλατφόρμα δίνεται η δυνατότητα υποβολής ανώνυμης καταγγελίας. Ανώνυμη καταγγελία μπορεί να πραγματοποιηθεί και τηλεφωνικώς στη Γραμμή για Ανηλίκους 10201.

Πως μπορώ να αναφέρω τεχνικά προβλήματα της εφαρμογής SAFE.YOUth ή να ζητήσω να δημιουργηθεί ενημερωτικό υλικό για ένα συγκεκριμένο θέμα;

Στην ενότητα “Επικοινωνία” της εφαρμογής αναγράφονται δύο ηλεκτρονικές διευθύνσεις (e-mail) μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα:

  1. γνωστοποίησης τεχνικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών
  2. αποστολής προτάσεων, ιδεών και σκέψεων, τόσο για τη δημιουργία νέου ενημερωτικού υλικού, όσο και τη βελτίωση της λειτουργίας της εφαρμογής.

Δείτε σχετικά

Safe Youth: Η λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής στο άρθρο 71 του νόμου 5149/2024 

Βία ανηλίκων: Ειδικοί και επιστήμονες απαντούν σε ερωτήματα, αναλύουν και επισημαίνουν χαρακτηριστικά του φαινομένου 

Ψυχοκοινωνικές όψεις της παιδικής κι εφηβικής βίας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία | Αρθρο 

Πριν φύγετε

Ανησυχία ΠΕΣΥΕ για τις συγχωνεύσεις-Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ζητούν μικρότερα Τμήματα

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply