Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Υπουργείο Παιδείας για επιλογή στελεχών: Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια στον ΣΥΡΙΖΑ-Εγιναν οι πιο αξιοκρατικές επιλογές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Υπουργείο Παιδείας για επιλογή στελεχών: Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια στον ΣΥΡΙΖΑ-Εγιναν οι πιο αξιοκρατικές επιλογές από ποτέ – Ανακοίνωση.

Υπουργείο Παιδείας για επιλογή στελεχών

Σε απάντηση προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών σχολικών μονάδων, στην οποία ομιλεί για μονοκομματικά Συμβούλια Επιλογής, με τα μέλη τους να ανήκουν ή να είναι φίλα προσκείμενα στη Νέα Δημοκρατία, για προκλητικά αναξιοκρατικές βαθμολογίες στη συνέντευξη, που έσπρωξαν προς τα κάτω στον αξιολογικό πίνακα Διευθυντές/ντιες με πολυετή προϋπηρεσία σε θέση Διευθυντή κ.α.

Το ΥΠΑΙΘ στην απάντησή του αναφέρει πως στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, μιας και επί των ημερών διακυβέρνησής του γινόταν “κυριολεκτικά κομματική διαλογή” και αναφερόμενο στην τωρινή διαδικασία επιλογής στελεχών επισημαίνει πως “τέθηκαν αντικειμενικά, μετρήσιμα και πολύ αναλυτικά κριτήρια για την επιλογή Διευθυντών“, τονίζοντας πως “πρόκειται για τις πιο αξιοκρατικές επιλογές στελεχών που έγιναν ποτέ”.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ

Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για υποτιθέμενα ρουσφέτια και κομματικές επιλογές διευθυντών σχολικών μονάδων, τη στιγμή που επί των ημερών τους γινόταν κυριολεκτικά κομματική διαλογή. Εντελώς ενδεικτικά:

  • 2015, επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων: βασικό κριτήριο ήταν η αποτύπωση ανώνυμης ψηφοφορίας του Συλλόγου Διδασκόντων, αδιαφορώντας για την επιστημονική και διοικητική κατάρτιση των υποψηφίων! Αποτέλεσμα ήταν να αποκλειστούν εκπαιδευτικοί με πολλά επιστημονικά προσόντα, ενώ επελέγησαν εκπαιδευτικοί χωρίς ιδιαίτερα προσόντα. Οι σχέσεις μεταξύ των μελών στους συλλόγους διδασκόντων οξύνθηκαν και διαταράχθηκε η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
  • 2016, επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: γινόταν ψηφοφορία μεταξύ Διευθυντών και Υποδιευθυντών Σχολείων!
  • 2017, επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων: επικράτησε και πάλι ακραίος κομματισμός. Η επιλογή των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων πραγματοποιήθηκε με καθοριστική βαρύτητα στις απόψεις των εκπαιδευτικών, που καταγράφονταν σε πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων και συνεκτιμώνταν από το συμβούλιο επιλογής. Η συνέντευξη των υποψηφίων κατείχε ποσοστό 25% στη συνολική μοριοδότηση.
  • 2018, επιλογή Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, οι ανακατατάξεις μετά τη συνέντευξη ήταν ακραίες – οι έσχατοι ήρθαν πρώτοι και αντίστροφα, κατά το δοκούν.

Οι κρίσεις στερούνταν αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας, διότι η επιστημονική κατάρτιση των υποψηφίων ήταν δευτερεύουσας σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, με το νόμο 4547/2018, ουσιαστικά τιμωρούσε την εκπαιδευτική εμπειρία από την άσκηση καθηκόντων ευθύνης, με αποτέλεσμα στελέχη με μακροχρόνια άσκηση καθηκόντων ευθύνης να μοριοδοτούνται με χαμηλότερη βαθμολογία από εκείνη που θα είχαν αν δεν είχαν ασκήσει ποτέ διοικητικό ή καθοδηγητικό έργο!

Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία, με το νόμο 4823/2021, θέσπισε ένα δίκαιο και πολυσυλλεκτικό πλαίσιο προσόντων επιλογής, και, μαζί με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας, από την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, των δικαιολογητικών, των ενστάσεων, ως την καταχώριση και ανάρτηση της μοριοδότησης και της βαθμολόγησης της συνέντευξης, υπηρετείται η διαφάνεια, η αντικειμενικότητα, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας. Ο νέος νόμος δίνει βαρύτητα:

  • στα αντικειμενικά επιστημονικά και διοικητικά κριτήρια, τη βάση ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων,
  • στην προσμέτρηση όλων των προσόντων των υποψηφίων, ώστε να μην αδικηθεί κανείς,
  • στη μείωση της μοριοδότησης της συνέντευξης σε 20%,
  • στη δυνατότητα των υποψηφίων να ελέγχουν και να ενημερώνονται για τη μοριοδότησή τους,
  • στην, με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία, επιλογή των μελών των συμβουλίων επιλογής, τα οποία ορίστηκαν με βάση την υπηρεσιακή τους κατάσταση.

Πρόκειται για τις πιο αξιοκρατικές επιλογές στελεχών που έγιναν ποτέ. Αρκεί κανείς να ανατρέξει στους τελικούς πίνακες μετά τη συνέντευξη, για να διαπιστώσει τις πολύ μικρές αποκλίσεις ως προς το ποσοστό τροποποίησης των αρχικών πινάκων μοριοδότησης.

Παρά τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών του, τώρα διαμαρτύρεται με θράσος, γιατί τέθηκαν αντικειμενικά, μετρήσιμα και πολύ αναλυτικά κριτήρια για την επιλογή Διευθυντών, όπως επιμορφωτικές δράσεις, ερευνητικό έργο, ξένες γλώσσες με μεγαλύτερη βαρύτητα. Δεν αποτελεί έκπληξη η στάση του, σε συνέχεια όσων υποστηρίζει περί κατάργησης της αξιολόγησης, της αξιοκρατίας, του κάθε προαπαιτούμενου για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Είναι η ίδια στάση που δημιουργεί τεχνητά εμπόδια και εντάσεις σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Οι πολίτες θυμούνται και θα τον κρίνουν στην κάλπη.

Δείτε επίσης

Επιλογές στελεχών εκπαίδευσης: “Ολη η Αριστεία σε ένα ψηφοδέλτιο”-Ανακοίνωση Οργάνωσης εκπ/κών Α/θμιας Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ 

Μοριοδότηση υποψήφιων διευθυντών σχολικών μονάδων: Ερώτηση στη Βουλή για καταγγελίες της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης 

Επιλογές στελεχών: Τα πάθη της εκπαίδευσης-Ανακοίνωση Αιρετού ΚΥΣΠΕ Ν. Φασφαλή 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση