Κυριακή, 22 Ιουνίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ζαχαράκη για Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Δέσμευση για ενίσχυση και αναβάθμιση-10.000 οι συμμετέχοντες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ζαχαράκη για Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Δέσμευση για ενίσχυση και αναβάθμιση-10.000 οι συμμετέχοντες.  

Ζαχαράκη για Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

«Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσομμάθειας κερδίζει σε κύρος και αποδοχή, δεσμευόμαστε για ενίσχυση και αναβάθμιση»

Ολοκληρώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού οι Εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Α’ εξεταστικής  περιόδου 2025  για τα επίπεδα γλωσσομάθειας A1, A2, B1, B2, Γ1 και Γ2, σε πέντε ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά.
Ο αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί φέτος ήταν αυξημένος κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024 γεγονός που αποδεικνύει την ολοένα αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο θεσμό που εισήγαγε το Υπουργείο Παιδείας, και προσφέρει τη δυνατότητα σε πολίτες κάθε ηλικίας να πιστοποιήσουν με κύρος και αξιοπιστία το επίπεδο γνώσης τους.
Ειδικότερα φέτος στην Α΄ εξεταστική περίοδο υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 9.902 σε σχέση με τις 8.937 υποψηφίους του 2024. Το 2023 (Α΄ και Β΄ εξεταστική περίοδος) συμμετείχαν 12.022 υποψήφιοι, ενώ το 2024 (Α΄ και Β΄ εξεταστική περίοδος) ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 13.888, καταγράφοντας αύξηση περίπου 16%.
Πιο αναλυτικά, για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας της Αγγλικής γλώσσας υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 712 υποψήφιοι (Α1+Α2: 173, Β1+Β2: 343, Γ1+Γ2: 196), για τη Γαλλική γλώσσα 2.331 υποψήφιοι (Α1+Α2: 691, Β1+Β2: 1.280, Γ1+Γ2: 360), για τη Γερμανική γλώσσα 2.784 υποψήφιοι  (Α1+Α2: 904, Β1+Β2: 1.732, Γ1+Γ2: 148), για την Ιταλική γλώσσα 1.787 υποψήφιοι (Α1+Α2: 235, Β1+Β2: 1.098, Γ1+Γ2: 454) και για την Ισπανική γλώσσα 2.288 υποψήφιοι  (Α1+Α2: 276, Β1+Β2: 1.649, Γ1+Γ2: 363).
Οι εξετάσεις διενεργήθηκαν σε 67 Εξεταστικά Κέντρα σε όλη τη χώρα τα οποία και ορίστηκαν με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κας Σοφίας Ζαχαράκη, μετά από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Με κριτήριο όχι μόνο τον αριθμό των υποψηφίων αλλά και τις ειδικές συνθήκες κάθε περιφέρειας (γεωγραφικές και συγκοινωνιακές).
Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ορίστηκαν, επίσης, δύο Εξεταστικά Κέντρα ως «Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα» για την εξέταση των υποψηφίων με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες. Η εξέταση όλων των υποψηφίων (συμπεριλαμβανομένων των υποψηφίων με αναπηρία ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες) πραγματοποιήθηκε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με το ίδιο πρόγραμμα και ίδια θέματα. Επιπλέον, για όλους ισχύει κοινή αξιολογική και βαθμολογική διαδικασία και κλίμακα.
Οι εξετάσεις της Α΄ περιόδου του 2025 αφορούσαν στα επίπεδα:
α) Α1+Α2 (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση»), με ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση.
β) Β1+Β2 (Β1 «μέτρια γνώση» και Β2 «καλή γνώση»), με ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση.
γ) Γ1+Γ2 (Γ1 «πολύ καλή γνώση» και Γ2 «άριστη γνώση»), με ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση.
Η αξιολόγηση της επίδοσης των υποψηφίων γίνεται με βάση τις Προδιαγραφές που ορίζονται σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες. Οι «Σύντομες Προδιαγραφές» δημοσιεύονται στην οικεία ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘΑ καθιστώντας το πλαίσιο αξιολόγησης των υποψηφίων των εξετάσεων του ΚΠΓ διαφανές.
Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: «Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας είναι ένας σημαντικός θεσμός με το οποίο προσφέρουμε σε μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους και ανέργους ένα αξιόπιστο εργαλείο αναγνώρισης του επιπέδου της γλωσσομάθειας τους.
Εύχομαι καλά αποτελέσματα στους υποψηφίους, και θέλω να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, στους επιτηρητές, βαθμολογητές, τους υπεύθυνους των εξεταστικών κέντρων και όλα τα στελέχη του Υπουργείου που με αρτιότητα και επαγγελματισμό έφεραν σε πέρας την απαιτητική διήμερη διαδικασία.  Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση ενίσχυσης και αναβάθμισης του Κρατικού Πιστοποιητικού καθώς βλέπουμε ότι κάθε χρόνο διευρύνεται η αποδοχή του.»
Δείτε επίσης
Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply