Τρίτη, 20 Μαΐου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Εκδήλωση για την αξιολόγηση-Πάτρα: Μια κατάμεστη αίθουσα, γεμάτη προβληματισμό για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εκδήλωση για την αξιολόγηση-Πάτρα: Μια κατάμεστη αίθουσα, γεμάτη προβληματισμό για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση – Ενημέρωση από την Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών ενάντια στην Αξιολόγηση (ΠΡ ΣΑ).

Εκδήλωση για την αξιολόγηση-Πάτρα

Μεγάλη συμμετοχή είχε η δημόσια εκδήλωση «Αξιολόγηση στην εκπαίδευση: Ιχνηλατώντας το αποτύπωμα στο δημόσιο σχολείο» που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το Σάββατο 17 Μαΐου 2025.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν εκπαιδευτικοί στην Αχαΐα που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, και συγκεκριμένα η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών ενάντια στην Αξιολόγηση (ΠΡ ΣΑ), με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τις διώξεις που αντιμετωπίζουν οι απεργοί εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών ενάντια στην Αξιολόγηση (ΠΡ ΣΑ)

 Η δημόσια εκδήλωση «Αξιολόγηση στην εκπαίδευση: Ιχνηλατώντας το αποτύπωμα στο δημόσιο σχολείο» που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το Σάββατο 17 Μαΐου είχε απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή, δείχνοντας την ανάγκη της εκπαιδευτικής κοινότητας να συζητήσει για όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν εκπαιδευτικοί στην Αχαΐα που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, και συγκεκριμένα η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών ενάντια στην Αξιολόγηση (ΠΡ ΣΑ), με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τις διώξεις που αντιμετωπίζουν οι απεργοί εκπαιδευτικοί.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Καθηγ. Β/θμιας Γιώργος Ντάφλος, ο οποίος καθαιρέθηκε από Διευθυντής του 19ου Γυμνασίου Πατρών εξαιτίας της συμμετοχής του στην απεργία-αποχή. Ο κ. Ντάφλος έκανε μια ιστορική αναδρομή των προσπαθειών να εγκαθιδρυθεί η αξιολόγηση στην εκπαίδευση μετά την κατάργηση του επιθεωρητισμού τη δεκαετία του ’80. Τόνισε τη γραφειοκρατική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και την απόσπασή τους από το παιδαγωγικό τους έργο. Επισήμανε ότι η παιδαγωγική σχέση μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών δεν είναι ποσοτικά μετρήσιμη, πόσο μάλλον με δεδομένα κριτήρια, καθώς είναι μια δυναμική διαδικασία.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη της Καθηγ. Αλεξάνδρας Ανδρούσου και του Επίκ. Καθηγ. Πέτρου Χαραβιτσίδη από το ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ. Ανέφεραν ότι το Τμήμα τους διατηρεί μια ζωντανή σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα. Διαχρονικά η εκπαιδευτική πολιτική βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις στην παιδαγωγική επιστήμη, οπότε οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν ρωγμές αξιοποιώντας σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις, όπως η συμπεριληπτικότητα και η πολυτροπικότητα, προβάλλοντας παράλληλα δημόσια το σημαντικό έργο που παράγεται στα δημόσια σχολεία. Επίσης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με τη διαδικασία υλοποίησης της αξιολόγησης και τις αυταρχικές πρακτικές απέναντι στους εκπαιδευτικούς, υπερασπίζοντας τη δημοκρατία στα σχολεία, την ανάγκη διαλόγου και την προσέγγιση της αξιολόγησης ως εργαλείο αναστοχασμού και ανατροφοδότησης.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Κωνσταντίνος Πουλής, δημοσιογράφος στο The Press Project, ο οποίος, με το χαρακτηριστικό του χιούμορ, εξήγησε γιατί «χάνεται στη μετάφραση» το μήνυμα των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση. Εφόσον η κοινή γνώμη έχει ενστερνιστεί το καπιταλιστικό αφήγημα ότι όσοι είναι καλοί και προσπαθούν επιτυγχάνουν επαγγελματικά, ενώ η αποτυχία οφείλεται σε προσωπική ευθύνη, αντανακλαστικά θεωρούν ότι όσοι δε θέλουν να αξιολογηθούν είναι τεμπέληδες και φοβούνται. Τόνισε ότι η αξιολόγηση, σε όλους τους τομείς, εντείνει τις ταξικές και κοινωνικές ανισότητες, ενώ παράλληλα τις νομιμοποιεί στη συνείδηση του κόσμου.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Αν. Καθηγητής στο Παν/μιο St. Andrews (Σκοτία) Αντώνης Βραδής, που έκανε μια ιστορική αναδρομή της αξιολόγησης στη Βρετανία. Ανέφερε το άγχος που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες από την αξιολόγηση (OFSTED και REF), πόσο καθοριστικά είναι τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια (χρηματοδότηση, επιλογή γονέων/φοιτητών), πώς ακόμα και οι τιμές των ακινήτων γύρω από τα σχολεία που χαρακτηρίζονται «καλά» εκτοξεύονται, ενώ μια κακή αξιολόγηση υποβαθμίζει μια γειτονιά, αναπαράγοντας κατά συνέπεια κοινωνικές ανισότητες. Τέλος τόνισε την τραγική ειρωνία να εισάγονται στην Ελλάδα μέτρα που επανεξετάζει πλέον κριτικά η –πρωτοπόρος στην αξιολόγηση– Βρετανία, λόγω των κοινωνικών επιπτώσεων.

Ακολούθησε μια συζήτηση που ανέδειξε τη μεγάλη ανάγκη των εκπαιδευτικών να εκφράσουν τις δυσκολίες που βιώνουν καθημερινά στα σχολεία, να λάβουν ουσιαστική στήριξη στο παιδαγωγικό τους έργο και να εργάζονται σ’ ένα αξιοπρεπές, δημοκρατικό περιβάλλον.

Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές, τις διερμηνείς ΕΝΓ και βεβαίως το κοινό που μας τίμησε με την παρουσία του. Από τις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και τα λόγια στήριξης του κοινού σταχυολογούμε την τοποθέτηση των συνταξιούχων εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) για διαγενεακή αλληλεγγύη.

Δείτε επίσης

Πρόεδρος ΔΟΕ για αξιολόγηση: Επιστροφή στη λογική του επιθεωρητή της δεκαετίας του 1950 και του 1960 

Μαρινάκης για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο και αξιολόγηση: H κοινωνία ζητάει επίμονα πολύ μεγάλες αλλαγές 

Αρση μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων στο προσκήνιο-Ο ρόλος του κοινωνικού αυτοματισμού

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply