Τρίτη, 20 Μαΐου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Μαρινάκης για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο και αξιολόγηση: H κοινωνία ζητάει επίμονα πολύ μεγάλες αλλαγές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μαρινάκης για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο και αξιολόγηση: H κοινωνία χρειάζεται, θέλει, ζητάει επίμονα πολύ μεγάλες αλλαγές.

Μαρινάκης για άρση μονιμότητας

“Η κοινωνία χρειάζεται, θέλει, ζητάει επίμονα πολύ μεγάλες αλλαγές” επεσήμανε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και το αν συζητείται η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων από την Κυβέρνηση, με βάση την πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc, σύμφωνα με την οποία το 79% των δημοσίων υπαλλήλων είναι υπέρ της αξιολόγησης, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι και υπέρ της άρσης της μονιμότητας.

Επιπροσθέτως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία πίστευε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση και η αξιολόγηση πρέπει να έχει και συνέπειες, καταλήγοντας με την αναφορά ότι  “για να υπάρξουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές, χρειάζονται και οι μεγαλύτερες δυνατές πλειοψηφίες. Και οι ευρύτερες πλειοψηφίες που απαιτεί η συνταγματική αναθεώρηση”. 

Αναλυτικά η ερώτηση του δημοσιογράφου και η απάντηση του Π. Μαρινάκη

Δημοσιογράφος: Κύριε Εκπρόσωπε, το Σαββατοκύριακο είδαμε μια δημοσκόπηση της Marc όσον αφορά την αξιολόγηση στο δημόσιο και τα αυστηρότερα μέτρα στα πανεπιστήμιά μας. Το 79% των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι υπέρ της αξιολόγησης, το 88% του συνολικού πληθυσμού, πάντα βάσει της δημοσκόπησης, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι και υπέρ της άρσης της μονιμότητας. Εκεί θέλω να εστιάσω το ερώτημά μου. Συζητείται η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων από την Κυβέρνηση;

Π. Μαρινάκης: Κοιτάξτε, είναι άλλη μία μέτρηση, σημαντική μέτρηση που δείχνει, ότι η κοινωνία θέλει ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές και ως Κυβέρνηση είμαστε από τις κυβερνήσεις που αντιλαμβανόμαστε, ότι τίποτα πλέον δεν είναι ίδιο. Αυτοί που για δεκαετίες κάποιοι αποκαλούσαν ειρωνικά «νοικοκυραίους» φαίνεται ότι κουράστηκαν να επιβαρύνεται η ζωή τους από τις δυνατές φωνές των πολύ λίγων, των πολύ μικρών μειοψηφιών.

Η χώρα χρειάζεται τομές. Τομές όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια με παράλληλη ενίσχυση των δημοσίων, η επιστολική ψήφος, ένα νέο σύστημα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο Κράτος να εισπράξει παραπάνω χρήματα, αντιμετωπίζοντας την φοροδιαφυγή και δίνοντας τα χρήματα αυτά στους πολίτες, στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία. Χρειάζεται η αξιολόγηση, όχι του 97% των αρίστων επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αξιολόγηση με συνέπειες.

Και για να απαντήσω και στον πυρήνα του ερωτήματός σας: Διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία πίστευε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση σε καθέναν. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρείται από την αξιολόγηση. Άρα και στο Δημόσιο. Η αξιολόγηση, προφανώς, πρέπει να έχει και συνέπειες. Το ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες και το αν θα φτάσουμε και σε αυτή την μεγάλη αλλαγή είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί την ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης με τον σωστό χρόνο, γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, για να υπάρξουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές, χρειάζονται και οι μεγαλύτερες δυνατές πλειοψηφίες. Και οι ευρύτερες πλειοψηφίες που απαιτεί η συνταγματική αναθεώρηση. Άρα θα την κάνουμε αυτή την συζήτηση.

Δεν έχουμε κρύψει τις θέσεις μας και τις απόψεις μας και, σίγουρα, είναι πολύ αισιόδοξο, ότι μετά από μία υπερδεκαετή κρίση, με πάρα πολλά θέσφατα και πάρα πολλά, τα οποία νομίζαμε ότι ίσχυαν, να καταρρίπτονται, η κοινωνία χρειάζεται, θέλει, ζητάει επίμονα πολύ μεγάλες αλλαγές. Άρα, όλα στην ώρα τους και, σίγουρα, πάντοτε με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη και στους πολλούς, οι οποίοι ζητάνε μεγάλες αλλαγές για τη βελτίωση της ζωής τους.

Δείτε σχετικά

Αρση μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων στο προσκήνιο-Ο ρόλος του κοινωνικού αυτοματισμού 

Δείτε επίσης

Πρότυπη δίκη για τα δώρα: Κάλεσμα ΑΔΕΔΥ για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ στις 6 Ιουνίου 2025

Υπολογισμός μισθοδοσίας δημοσίου υπαλλήλου ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ/ΥΕ ανά ΜΚ-Μικτά-Καθαρά-Φόρος | Εφαρμογή 

Xρονοδιάγραμμα και διαδικασία αιτήσεων για τις Προκηρύξεις ΑΣΕΠ Ειδ. Αγωγής-Ολες οι λεπτομέρειες

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply