Τρίτη, 20 Μαΐου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ελληνική PISA και λειτουργικός αναλφαβητισμός: Τι ζητά ο Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων-ΣΑΦ από το Υπουργείο Παιδείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ελληνική PISA και λειτουργικός αναλφαβητισμός: Τι ζητά ο Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ) από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Ελληνική PISA και λειτουργικός αναλφαβητισμός

Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με τα αποτελέσματα της ελληνικής PISA και τον «λειτουργικό αναλφαβητισμό» των μαθητών απέστειλε στο ΥΠΑΙΘΑ ο Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ).

Ο Σύλλογος εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το μέλλον των μαθητών και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης με βάση τα απογοητευτικά ευρήματα της «ελληνικής PISA» και το δημοσίευμα σχετικά με τα σχολεία «λειτουργικού αναλφαβητισμού» και ζητά μόνιμους διορισμούς φιλολόγων, την αναβάθμιση του ρόλου του φιλολόγου στο εκπαιδευτικό σύστημα, την ενίσχυση της διδασκαλίας της γλώσσας και της λογοτεχνίας στα αναλυτικά προγράμματα και την κατάργηση της «βιαστικής διδασκαλίας» και την εξασφάλιση επαρκούς χρόνου για την ουσιαστική εμβάθυνση στην ύλη και την καλλιέργεια των απαραίτητων γλωσσικών δεξιοτήτων.

Ακολουθεί η επιστολή

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ (Σ.Α.Φ.)

Email: saf.syllogos@gmail.com

Άρτα, 19/05/2025

Αρ. Πρωτ.: 55, 19/05/2025

ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα. Ζαχαράκη Σοφία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού κ. Βρούτση Γιάννη – Υφυπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κκ. Βλάση Κώστα, Παπαϊωάννου Νίκο – Γενικό Γραμματέα Α/θμιας & Β/θμιας, κ. Κατσαρό Ιωάννη

Θέμα: Επιστολή Διαμαρτυρίας σχετικά με τα αποτελέσματα της ελληνικής PISA και τον «λειτουργικό αναλφαβητισμό» των μαθητών – Έμφαση στην ανάγκη για προσλήψεις φιλολόγων

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας, Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί και μέλη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Ως Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων, παρακολουθούμε με βαθιά ανησυχία τα απογοητευτικά ευρήματα της «ελληνικής PISA» και το δημοσίευμα σχετικά με τα σχολεία «λειτουργικού αναλφαβητισμού». Η διαπίστωση ενός προβληματικού λεξιλογίου, ενός σημαντικού ελλείμματος κριτικής σκέψης και η αναφορά σε μια «βιαστική διδασκαλία» στα πρώτα κιόλας στάδια της εκπαίδευσης των παιδιών, στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, μας γεμίζει με έντονο προβληματισμό για το μέλλον των μαθητών και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο τις σοβαρές ελλείψεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Ο όρος «λειτουργικός αναλφαβητισμός» είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός και υπογραμμίζει την αδυναμία πολλών μαθητών να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν βασικές γλωσσικές δεξιότητες στην καθημερινότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι η ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνίας πρέπει να κατέχει πρωταρχική σημασία για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Και σε αυτό το σημείο, επιθυμούμε να τονίσουμε εμφατικά την απόλυτη αναγκαιότητα για την άμεση πρόσληψη περισσότερων μόνιμων φιλολόγων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η υποστελέχωση των σχολικών μονάδων με ειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της γλώσσας και της λογοτεχνίας έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών, την αδυναμία παροχής εξατομικευμένης υποστήριξης στους μαθητές και, τελικά, τη χαμηλή ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Οι φιλόλογοι διαθέτουν την επιστημονική κατάρτιση και την παιδαγωγική γνώση για να καλλιεργήσουν στους μαθητές την αγάπη για τη γλώσσα, να αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους, να ενισχύσουν την κριτική τους σκέψη και να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Για τον λόγο αυτό, ως Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων, ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας:

1) Την άμεση προκήρυξη μαζικών μόνιμων διορισμών φιλολόγων προκειμένου να καλυφθούν τα υπαρκτά κενά και να διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση των σχολείων.

2) Την αναβάθμιση του ρόλου του φιλολόγου στο εκπαιδευτικό σύστημα και την παροχή των απαραίτητων πόρων και υποστήριξης για την αποτελεσματική άσκηση του έργου του.

3) Την ενίσχυση της διδασκαλίας της γλώσσας και της λογοτεχνίας στα αναλυτικά προγράμματα και την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας που θα προάγουν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης.

4) Την κατάργηση της «βιαστικής διδασκαλίας» και την εξασφάλιση επαρκούς χρόνου για την ουσιαστική εμβάθυνση στην ύλη και την καλλιέργεια των απαραίτητων γλωσσικών δεξιοτήτων.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επένδυση στην παιδεία και η ενίσχυση του ρόλου των φιλολόγων αποτελούν κλειδί για την αντιμετώπιση του φαινομένου του «λειτουργικού αναλφαβητισμού» και για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με κριτικά σκεπτόμενους και γλωσσικά επαρκείς πολίτες.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας και την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Με βαθύτατη εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ)

Πρόεδρος – Ζαχαριάδου Ευδοξία

Γενική Γραμματέας – Αλεξίου Φωτεινή – Αγάπη

Δείτε επίσης

Διορισμοί στη Δευτεροβάθμια: Για σοβαρές ανισορροπίες ειδικότερα των Φιλολόγων μιλάει ο ΣΑΦ

Αναπληρωτές Φιλόλογοι: 3.309 κενά Φιλολόγων και κανείς δεν βλέπει το πρόβλημα; 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply