Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ψηφιακός Βοηθός Στοχοθεσίας: H Τεχνητή Νοημοσύνη στην εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ψηφιακός Βοηθός Στοχοθεσίας: H Τεχνητή Νοημοσύνη στην εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο – Oι φορείς, καλούνται, μέχρι και τις 26 Μαΐου 2025, να προβούν, στη διαδικασία εξειδίκευσης και επιμερισμού των στόχων για το έτος 2025.

Ψηφιακός Βοηθός Στοχοθεσίας

Την Τεχνητή Νοημοσύνη αξιοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την υποβοήθηση των υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου για τον αποτελεσματικότερο καθορισμό, εξειδίκευση και επιμερισμό των στόχων, στα πλαίσια της εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης και στοχοθεσίας.

Συγκεκριμένα:

φορείς, καλούνται, σύμφωνα με το υπ. αριθ. πρωτ. ΔΣΣΚ/Φ.8/17/οικ.7717/9-5-2025 έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ., μέχρι και τις 26 Μαΐου 2025, να προβούν, στη διαδικασία εξειδίκευσης και επιμερισμού των στόχων για το έτος 2025, η οποία πραγματοποιείται μέσω της ειδικά αναπτυγμένης προς τον σκοπό αυτό Εφαρμογής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου με τίτλο «Στοχοθεσία».

Ψηφιακός Βοηθός Στοχοθεσίας

Για πρώτη φορά, εισάγεται στη διαδικασία ο Ψηφιακός Βοηθός Στοχοθεσίας, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Reform) και της Expertise France, φορέα του γαλλικού Δημοσίου.

Ο Ψηφιακός Βοηθός Στοχοθεσίας αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο το οποίο αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για να υποστηρίζει τα στελέχη του δημοσίου τομέα στη διαδικασία διαμόρφωσης και εξειδίκευσης των στόχων των φορέων τους.

Βασικός σκοπός του είναι η διατύπωση προτάσεων προς τους αξιολογητές των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, συμβάλλοντας, με αυτόν τον τρόπο, στον καθορισμό στόχων, σύμφωνα με τα κριτήρια της προσέγγισης S.M.A.R.T.

Πρόκειται για ένα ειδικά προσαρμοσμένο και εκπαιδευμένο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο:

• αξιοποιώντας τη γνώση από τα προηγούμενα έτη στοχοθεσίας καθώς και από πρότυπα παραδείγματα στόχων και

• λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες σχετικά με τη θέση της κάθε οργανικής μονάδας στο ψηφιακό οργανόγραμμα καθώς και, κατά περίπτωση, τη στοχοθεσία των υπερκείμενων μονάδων δύναται να προτείνει συστάσεις και προτάσεις ανά κατηγορία στόχου για κάθε οργανική μονάδα, σύμφωνα με τα κριτήρια της προσέγγισης S.M.A.R.T..

Η χρήση του εργαλείου από τους αξιολογητές, μέσα από τη θέση ειδικότερων ερωτήσεων και πληροφοριών, θα συμβάλει στην περαιτέρω εκπαίδευση και βελτίωση των απαντήσεων.

Η στοχοθεσία παραμένει σε κάθε περίπτωση προϊόν επεξεργασίας, βούλησης και τελικής απόφασης του αρμόδιου συντάκτη, δηλαδή του αξιολογητή του προϊσταμένου της οργανικής μονάδας. Οι στόχοι διαμορφώνονται μέσω διαδικασίας συνεργασίας, διαβούλευσης και εξειδίκευσης από τον προϊστάμενο του υψηλότερου ιεραρχικού επιπέδου προς τον ή τους προϊστάμενος -ους του κατώτερου ιεραρχικού επιπέδου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, με την εισαγωγή του Ψηφιακού Βοηθού Στοχοθεσίας, στοχεύει στην περαιτέρω εκπαίδευση και εξοικείωση των αξιολογητών ως προς τον καθορισμό S.M.A.R.T. στόχων, στην ενίσχυση της ποιότητας της στοχοθεσίας, με απώτερο σκοπό την παραγωγή συγκεκριμένων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων, την εν γένει τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Δείτε επίσης

Τεχνητή Νοημοσύνη στην αξιολόγηση: Από 55.000 οι άριστοι δημόσιοι υπάλληλοι έγιναν λιγότεροι από 4.000 

Οχι Πιερρακάκη στα Δώρα: Εχουν δοθεί 1,3 μισθοί επιπλέον στο δημόσιο και αύξηση 10% στις συντάξεις 

Υπολογισμός μισθοδοσίας δημοσίου υπαλλήλου ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ/ΥΕ ανά ΜΚ-Μικτά-Καθαρά-Φόρος | Εφαρμογή 

Προκήρυξη 2Κ/2025: 162 θέσεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο-Αιτήσεις από 15 έως 30.05.2025

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply