Πέμπτη, 1 Μαΐου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Δυσπρόσιτα σχολεία: Τα κριτήρια κατάταξης σε κατηγορίες-Το νομοθετικό πλαίσιο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δυσπρόσιτα σχολεία: Τα κριτήρια κατάταξης σε κατηγορίες-Το νομοθετικό πλαίσιο από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Ζέττα Μακρή.

Δυσπρόσιτα σχολεία

Στοιχεία για τι ισχύει για να χαρακτηρισθεί ένα σχολείο δυσπρόσιτο, τα βασικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τη συγκεκριμένη διαδικασία και πληροφόρηση για την κατάταξη των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κατηγορίες, παρείχε η Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ κα Ζέττα Μακρή στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Η κα Μακρή τέλος παραθέτει στοιχεία για το τι ισχύει στην περίπτωση του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Βιάννου και δεν χαρακτηρίζονται αυτές οι σχολικές μονάδες ως δυσπρόσιτες.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Υφυπουργού ΠΑΙΘΑ

Α. Οι σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κατατάσσονται σε κατηγορίες ώστε οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να λαμβάνουν μονάδες μετάθεσης ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης στην έδρα λειτουργίας των σχολείων που υπηρετούν.

Το Υπουργείο Παιδείας με την έκδοση της με αριθ. πρωτ. 133529/ΓΔ4/07-08-2018 (Β΄3941) προχώρησε στην αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο τον εξορθολογισμό της υφιστάμενης κατάταξής τους σε κατηγορίες.

Β. Τα βασικά κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι αυτά που ορίζονται στο Π.Δ. 111/2016 (Α΄193) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 του ν. 4547/18 (Α΄102) και είναι:

i) ο πληθυσμός της έδρας των σχολείων,

ii) οι συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών,

iii) η οργανικότητα,

iv) η απόσταση των σχολείων από την έδρα του νομού,

v) οι συγκοινωνιακές συνθήκες

vi) το υψόμετρο

και ότι στην κατηγορία ΙΓ κατατάσσονται:

αα) μονοθέσιες και διθέσιες σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ανήκουν στην κατηγορία των δυσπρόσιτων, καθώς και τα δημοτικά σχολεία της Μεγίστης και των Ψαρών,

ββ) οι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στην ίδια έδρα με τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της υποπερίπτωσης αα΄.».

Γ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Π.Δ.111/2016 (Α΄193) η κατάταξη των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κατηγορίες γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ), τα οποία λαμβάνουν υπόψη και τη γνώμη των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1351/1983 (Α΄56), άρθρο 13, παρ. 7γ με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, και ύστερα από πρόταση του οικείου Ανώτερου Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου καθορίζονται τα σχολεία που λειτουργούν σε περιοχές δυσπρόσιτες και συγκοινωνιακά απομονωμένες.

Δ. Το Υπουργείο Παιδείας έχοντας υπόψη του την με αριθ. 18/5-7-2018 πράξη του ΚΥΣΔΕ και την αριθ. 12/20-6-2018 πράξη του ΚΥΣΠΕ, με τις οποίες εκφέρουν τη γνώμη τους για την κατάταξη των σχολικών μονάδων σε κατηγορίες και την πρότασή τους για τον καθορισμό των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων καθώς και όλα τα ανωτέρω, προχώρησε στην έκδοση της υπ’ αριθ. πρωτ. 133529/ΓΔ4/7-8-2018 (Β΄3941) ΥΑ.

Ε. Με τη με αρ. πρωτ. 133529/ΓΔ4/07-08-2018 (Β΄ 3941) Υ.Α. κατάταξης των σχολικών μονάδων σε κατηγορίες και καθορισμού δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Βιάννου κατατάσσονται και πάλι στην κατηγορία Θ-9 μόρια, αλλά δεν χαρακτηρίζονται ως δυσπρόσιτα, καθώς, σύμφωνα με τη νέα Υ.Α., ως δυσπρόσιτες καθορίζονται οι σχολικές μονάδες που κατατάσσονται στις κατηγορίες Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ.

Δείτε σχετικά

Δυσπρόσιτα-συμπλήρωση απόφασης: Κατάταξη σε κατηγορίες σχολικών μονάδων 

Συμπλήρωση απόφασης καθορισμού δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης 

Απόφαση υπ. αριθμ. 133529/ΓΔ4 – ΦΕΚ 3941/11-9-2018

Η τροποποίηση της Απόφασης 133529/ΓΔ4 – ΦΕΚ 3941/11-9-2018 – Απόφαση 190318/ΓΔ4 – ΦΕΚ 5065/13-11-2018

Τι ισχύει για τα δυσπρόσιτα σχολεία και τη διπλή μοριοδότηση εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας αναπληρωτών 

Δυσπρόσιτα: Κατάταξη σχολείων σε κατηγορίες-Επιπλέον μοριοδότηση εκπαιδευτικών 

Δείτε επίσης

Ανακοινώνονται μόνιμοι διορισμοί σύντομα-Το Υπ. Παιδείας οφείλει να συστήσει άμεσα τις 1.555 νέες οργανικές ΕΕΠ-ΕΒΠ 

52.500 οι αναπληρωτές το 2023-24: Η Ζ. Μακρή για Παράλληλη-Τ.Ε-Διορισμούς-Ενταξ. Εκπ/ση | Παράθεση στοιχείων 

Καθηκοντολόγια εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ σε Σχολεία-ΚΕΔΑΣΥ-ΕΔΥ-Παράλληλη-Τ.Ε-Δ/ντων-Συμβ. Εκπ/σης-Συλλ. διδ/ντων 

Οδηγός ΕΕΠ-ΕΒΠ 2023-24: Ιστορική διαδρομή-προσλήψεις-διορισμοί-καθηκοντολόγια-νομοθεσία 

Σχεδιασμός διαδικασίας αξιολόγησης ατόμων με ΕΕΑ από τα ΚΕΔΑΣΥ: Απευθείας ανάθεση στο ΕΚΠΑ 37.200 €

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply