Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αποτίμηση Βάσεων Εισαγωγής: Ανοδοι και πτώσεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αποτίμηση Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια: Πτώση στις δημοφιλείς σχολές, πλην εξαιρέσεων, άνοδος στα Οικονομικά και την Πληροφορική | Ανάλυση

Αποτίμηση Βάσεων Εισαγωγής

Μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των Βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια έκανε η δημοσιογράφος Ελπίδα Οικονομίδη, στην Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Σύμφωνα μ αυτήν:

  • Καταβαράθρωση στις Βάσεις εισαγωγής είδαμε στις Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές ενώ σημαντικές απώλειες είχε η Νομική.
  • Αντίθετα τα Οικονομικά και η Πληροφορική ήταν τα μοναδικά επιστημονικά αντικείμενα που ξεχώρισαν συνεχίζοντας την ανοδική περσινή πορεία.
  • Από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο της Αθήνας μόνον στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, η βάση από 18.240 ανέβηκε στα 18.314 μόρια.
  • Το 1/3 των σχολών και τμημάτων φέτος έπεσε κάτω από τη βάση, ενώ μόλις το 23% των υποψηφίων εισήχθη στην πρώτη προτίμησή του.
  • Το 25% των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ στα ΕΠΑΛ το ποσοστό άγγιξε το 40%.
  • Οι κακές επιδόσεις οδήγησαν όχι μόνο στην πτώση των βάσεων αλλά και στη συνέχεια, γι’ ακόμη μια χρονιά, του θλιβερού φαινομένου όπου η εισαγωγή σε Πανεπιστήμια γίνεται με βαθμούς 4 και 5.

Δείτε αναλυτικά το άρθρο της Ελπίδας Οικονομίδη

Καταβαράθρωση στις βάσεις εισαγωγής τους «είδαν» οι δημοφιλείς σχολές, όπως οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές, σημαντικές απώλειες είχε η Νομική, ενώ αντίθετα τα Οικονομικά και η Πληροφορική ήταν τα μοναδικά επιστημονικά αντικείμενα που ξεχώρισαν συνεχίζοντας την ανοδική περσινή πορεία.

Οι απώλειες στην Ιατρική έφτασαν μέχρι και 332 μόρια, με τη σχολή της Αθήνας όχι απλά να χάνει το κατώφλι των 19.000 μορίων, αλλά να πέφτει στα 18.724 μόρια.

Στο ΕΜΠ, μόνο δύο σχολές κρατήθηκαν πάνω από τα 18.000 μόρια, οι Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών, ενώ το Ιδρυμα παρουσίασε πτώση σε άλλες σχολές του, ακόμα και 845 μορίων.

Αντίστοιχα, και στη Νομική οι απώλειες ήταν σοβαρές (σ.σ.: δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πεδίο που διαχρονικά δεν παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις), με τη Νομική Αθήνας να καταφέρνει με δυσκολία να κρατηθεί στα 18.000 μόρια, με 18.013 μόρια.

Στον αντίποδα, οι οικονομικές σχολές αρχίζουν να «παίρνουν κεφάλι» τα τελευταία δύο χρόνια, με την αύξηση φέτος να αγγίζει ακόμα και τα 686 μόρια (Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στο ΟΠΑ), ενώ στα τμήματα Πληροφορικής τα 490 μόρια.

Το 1/3 των σχολών και τμημάτων φέτος έπεσε κάτω από τη βάση, ενώ μόλις το 23% των υποψηφίων εισήχθη στην πρώτη προτίμησή του. Οι κακές επιδόσεις των μαθητών οδήγησαν όχι μόνο στην πτώση των βάσεων αλλά και στη συνέχεια, γι’ ακόμη μια χρονιά, του θλιβερού φαινομένου όπου η εισαγωγή σε πανεπιστήμια (από φέτος έχουν καταργηθεί τα ΤΕΙ) γίνεται με βαθμούς 4 και 5.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 25% των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ στα ΕΠΑΛ το ποσοστό άγγιξε το 40%.

Η χαρτογράφηση των φετινών βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο:

1o επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι σχολές της Νομικής και της Ψυχολογίας. Από 141 έως και 240 μόρια έχασαν οι Νομικές, με την Αθήνα να πέφτει στα 18.013 μόρια (απώλεια 206 μορίων), τη Θεσσαλονίκη στα 17.824 μόρια (απώλεια 141 μορίων) και τη Θράκη στα 17.225 μόρια (απώλεια 240 μορίων).

Πτώση κατέγραψε και η Ψυχολογία, με την υψηλότερη σχολή να φτάνει τα 17.608 μόρια (ΕΚΠΑ) και τη χαμηλότερη τα 16.641 μόρια.

Εκπληξη στις φετινές βάσεις είναι οι δύο νέες σχολές Ψυχολογίας σε Ιωάννινα και Φλώρινα, που με την πρώτη τους εμφάνιση στο μηχανογραφικό κατάφεραν να κρατήσουν υψηλά τις βάσεις εισαγωγής, Ειδικότερα, η Ψυχολογία Ιωαννίνων εγκαινιάζεται με 17.120 μόρια και η Φλώρινας με 16.641 μόρια.

Τεράστια πτώση, από 1.900 έως και 3.500 μόρια, κατέγραψαν οι Φιλοσοφίες, ενώ και τα Παιδαγωγικά σημείωσαν πτώση από 200 μόρια (Θεσσαλονίκη) έως και 920 μόρια (Ρόδος).

Η υψηλότερη και χαμηλότερη βάση κατεγράφησαν στο 1ο επιστημονικό πεδίο και αφορούν Ξένη Φιλολογία στο ίδιο μάλιστα Ιδρυμα. Ειδικότερα, στο ΑΠΘ και στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας σημειώθηκε η υψηλότερη βάση με 19.312 μόρια και η χαμηλότερη στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας με μόλις 4.016 μόρια.

2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Οι πολυτεχνικές σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα δέχθηκαν βαρύ πλήγμα, με σημαντικές απώλειες ακόμα και 800 μορίων, ενώ στα περιφερειακά η πτώση ήταν γεωμετρική, ακόμα και κατά 2.900 μόρια.

Μοναδική έκπληξη στο ΕΜΠ και κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ανέβασε τη βάση του κατά 74 μόρια φτάνοντας τα 18.314 μόρια, ενώ στο κατώφλι των 18.000 μορίων έμεινε και το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με 18.014 μόρια και απώλεια μόλις 19 μορίων.

Αντιθέτως σημαντικές απώλειες κατεγράφησαν στο Αγρονόμων και τοπογράφων με 845 μόρια κάτω, όπως και στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών με πτώση 475 μόρια (16.385 η βάση).

Στη Θεσσαλονίκη, το τμήμα Ηλεκτρολόγων κατέγραψε σοβαρές απώλειες 249 μορίων και βάση 17.575 μόρια και το Μηχανολόγων Μηχανικών έπεσε στα 17.169 μόρια με απώλειες 294 μορίων.

«Λαβωμένες» από τη φετινή χρονιά έχουν βγει οι Φυσικομαθηματικές σχολές, που ειδικά στην περιφέρεια η εισαγωγή πλέον γίνεται με πολύ χαμηλή βάση. Ενδεικτικά στο Μαθηματικό ΕΚΠΑ η βάση είναι 14.617 μόρια και απώλειες 535 μορίων, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με μόλις 7.501 μόρια.

Αντίστοιχα, στη Φυσική ΕΚΠΑ η βάση είναι 15.417 μόρια ενώ στο Ηράκλειο μόλις 11.375 μόρια. Οι νέες σχολές Μαθηματικών και Φυσικής που ιδρύθηκαν φέτος δεν κατάφεραν να πείσουν τους μαθητές, με τη βάση εισαγωγής τους να είναι πολύ χαμηλή.

Με μόλις 9.020 μόρια εισήχθη μαθητής στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο νέο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο της Κρήτης, όταν στην Αθήνα η βάση είναι 18.014, ενώ η Φυσική του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Καβάλα έχει βάση μόλις 8.969 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστήμες Υγείας

Η αρνητική έκπληξη της χρονιάς ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων του 3ου επιστημονικού πεδίου. Πρόκειται για το πεδίο από το οποίο ξεχώριζαν οι αριστούχοι και διατηρούσε τις βάσεις των ιατρικών και παραϊατρικών σχολών στα ύψη. Φέτος, οι απώλειες στις μέχρι πρότινος πιο ανταγωνιστικές σχολές αποτέλεσαν πλήγμα για τις δημοφιλείς σχολές.

Οι Ιατρικές παρουσίασαν απώλειες από 223 έως και 332 μόρια με τη σχολή της Αθήνας να χάνει 305 μόρια και να πέφτει στα 18.724 μόρια και τη Θεσσαλονίκη στα 18.585 μόρια. Η τελευταία Ιατρική, της Αλεξανδρούπολης κατέγραψε 18.123 μόρια εισαγωγής.

Οι Βιολογίες σημείωσαν απώλειες από 360 έως 500 μόρια, οι Οδοντιατρικές πάνω από 300 μόρια, ενώ τα παραϊατρικά όπως οι Νοσηλευτικές και οι Φυσικοθεραπείες ακολούθησαν εξίσου καθοδική πορεία με απώλειες από 800 έως και 900 μόρια.

Πάντως, τα νέα τμήματα στα παραϊατρικά κράτησαν υψηλά τον πήχυ. Ενδεικτικά το τμήμα Φυσικοθεραπείας στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος έχει βάση 15.970 μόρια και η Λογοθεραπεία Πάτρας στο 14.410 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο-Οικονομίας και Πληροφορικής

Η μεγάλη έκπληξη της χρονιάς και το επιστημονικό πεδίο των αντιθέσεων. Πρόκειται για το μοναδικό πεδίο που η αύξηση άγγιξε ακόμα και τα 1.000 μόρια, ενώ σχεδόν σε όλα τα κεντρικά Ιδρύματα τα Οικονομικά και οι Πληροφορικές ξεχώρισαν καθώς ήταν οι σχολές που κατέγραψαν άνοδο σε ένα τοπίο καθολικής πτώσης.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας κατέγραψε άνοδο 659 μορίων σκαρφαλώνοντας στα 17.959 μόρια.

Αντίστοιχα και η Πληροφορική ανέβηκε στα 16.433 μόρια με 458 μόρια επιπλέον. Το Τουριστικών Σπουδών στον Πειραιά, που μετράει μόλις τρία χρόνια λειτουργίας ανέβηκε κατά 1.206 μόρια φτάνοντας στα 14.694 μόρια και η Πληροφορική στα 15.998 μόρια.

Αυξητική ήταν η τάση και στο ΑΠΘ, με το τμήμα Οικονομικών Σπουδών να καταγράφει άνοδο 300 μορίων.

Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η πορεία των νέων τμημάτων Οικονομικής και Πληροφορικής που ιδρύθηκαν φέτος. Ειδικότερα, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στον «πάτο» της λίστας των βάσεων εισαγωγής με 4.000 και 5.000 μόρια.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν και τα τμήματα της επαρχίας, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατέγραψε πτώση ακόμα και 4.300 μορίων στο τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο, με το τμήμα να πέφτει στα 5.925 μόρια. Αντίστοιχα και η Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ίδιο νησί έπεσε στα 5.305 μόρια.

Από την έντυπη έκδοση

www.eleftherostypos.gr

Δείτε επίσης

Βάσεις Πανελλαδικών 2019: Συγκριτικά – Στατιστικά στοιχεία και Μήνυμα Υπ. Παιδείας

Μετεγγραφές Φοιτητών: Η περσινή Εγκύκλιος 2018-19

Φοιτητική στέγη: Οδηγίες ΠΟΜΙΔΑ – Πρόβλημα με το Airbnb

Επαναληπτικές Πανελλαδικές: Πρόγραμμα και Εξεταστικά κέντρα

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση