Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Παροχές ΑμεΑ: Συντάξεις, επιδόματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μετακινήσεις, προσβασιμότητα, πολιτισμός/αθλητισμός

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παροχές ΑμεΑ: Συντάξεις, επιδόματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μετακινήσεις, προσβασιμότητα, πολιτισμός, αθλητισμός-Εγγραφα από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παροχές ΑμεΑ

Στα πλαίσια κατάθεσης από Βουλευτές του ΚΚΕ, ως Αναφοράς στη Βουλή, ψηφίσματος Συλλόγων, Φορέων και ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις του Νομού Πέλλας, στο οποίο αναφέρουν τις μεγάλες ελλείψεις και τα κενά στην ειδική αγωγή, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επαγγελματική αποκατάσταση, την προσβασιμότητα, την κοινωνική αποδοχή και ένταξη των αναπήρων και ζητούν άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, απάντησαν με έγγραφ, στα οποία παρατίθενται οι παροχές σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα οι παροχές σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, των 5 Υπουργείων, είναι οι κάτωθι:

Α. Υπουργείο Οικονομικών

Σε απάντηση της υπ. αριθ. 3165/31-08-2022 Αναφοράς, που κατέθεσαν οι Βουλευτές Γ. Δελής, Λ. Κανέλλη και Λ. Στολτίδης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Δείτε το έγγραφο με τις παροχές αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών ΕΔΩ

Β. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Σε απάντηση της παραπάνω Αναφοράς με την οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ. κ. Γ. Δελή, Λ. Κανέλλη και Λ. Στολτίδη το Ψήφισμα Συλλόγων, Φορέων και ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις Νομού Πέλλας, στο οποίο αναδεικνύουν τις μεγάλες ελλείψεις και τα κενά στην ειδική αγωγή, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επαγγελματική αποκατάσταση, την προσβασιμότητα, την κοινωνική αποδοχή και ένταξη των αναπήρων και ζητούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους και όσον αφορά τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Δείτε το έγγραφο με τις παροχές αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων ΕΔΩ 

Γ. Υπουργείο Υγείας

Απαντώντας στην με αρ. 3165/31-8-2022 αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κ.κ. Γ. Δελή, Λ. Κανέλλη, Λ. Στολτίδη σχετικά με ψήφισμα συλλόγων, φορέων και ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις του Νομού Πέλλας με θέμα «Επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν όλους τους εμπλεκόμενους με την αναπηρία», σας πληροφορούμε τα εξής: Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ (Τροποποίηση (1η) της ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157/31-10-2018 (Β΄ 4898) κοινής υπουργικής απόφασης, με περιεχόμενο «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)»), σε Άτομα με αναπηρία προβλέπονται:

Δείτε το έγγραφο με τις παροχές αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας ΕΔΩ

Δ. Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Σας ενημερώνουμε τα εξής: Με την υπ. αριθμ. Δ12α/Γ.Π.οικ.99899/2021 (Β’ 5805) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών – Υποδομών και Μεταφορών – Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μετακίνηση των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) για το έτος 2022. Ειδικότερα, με το άρθρο 1 της ανωτέρω ΚΥΑ ρυθμίζεται η διαδικασία χορήγησης Δελτίου Μετακίνησης σε Άτομα με Αναπηρίες, με το οποίο παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ και δωρεάν με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες διαμένουν μόνιμα.

Δείτε επίσης: Μετακίνηση ΑμεΑ-δωρεάν ή μειωμένο εισιτήριο 2023: Με ΟΑΣΑ-ΟΑΣΘ-αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ 

Ε. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Σε ό,τι αφορά στα σκέλη της Αναφοράς τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, (εξασφάλιση προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια και ασφαλούς μετακίνησης ΑμΕΑ στον αστικό και περιαστικό ιστό, δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων φιλικών για ΑμΕΑ, διαμόρφωση ειδικά προσαρμοσμένων παιδικών χαρών στις κύριες πόλεις), επισημαίνεται ότι, στην παρούσα φάση, δεν εκκρεμούν ενώπιον των αρμοδίων Υπηρεσιών αιτήματα για αντίστοιχες επεμβάσεις.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας εντοπίζονται συνολικά τριάντα εννέα (39) κτίρια, συγκροτήματα και λοιπές κατασκευές χαρακτηρισμένα ως μνημεία, και δύο (2) περιοχές χαρακτηρισμένες ως ιστορικοί τόποι, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου (ν. 4858/2021), στα οποία, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται ακίνητα ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να είναι αρμόδιο για την υλοποίηση αντίστοιχων επεμβάσεων. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας έχει υπό την ευθύνη της τα εξής επισκέψιμα από ΑμΕΑ κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους:

1) Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, το οποίο έχει πλήρη υποδομή για την πρόσβαση των ΑμΕΑ (parking, ράμπες, ανελκυστήρα).

2) Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας, όπου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης τμήματος του χώρου από ΑμΕΑ, ενώ η αρμόδια Εφορεία προγραμματίζει την υλοποίηση του έργου «Διαμόρφωση δικτύου διαδρομών για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας».

3) Μαυσωλείο Γαζή Εβρενός Γιαννιτσών, όπου υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ΑμΕΑ μέσω ραμπών.

4) Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου (Παλαιά Μητρόπολη Έδεσσας), ο οποίος είναι πλήρως προσβάσιμος από ΑμΕΑ.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας συνεργάζεται σε τακτική βάση με φορείς των ΑμΕΑ των Γιαννιτσών για τη διοργάνωση διαφόρων δράσεων, καθώς και με τα Ειδικά Σχολεία των Γιαννιτσών προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Αναφοράς, και κατά το αφορών τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κεφάλαιο αυτής σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το Τμήμα Τεχνικών Προδιαγραφών και Αδειοδοτήσεων Αθλητικών Εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Υποδομών είναι αρμόδιο για την έγκριση λειτουργικότητας όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας, και ως εκ τούτου σε όλες τις υποβαλλόμενες μελέτες ελέγχει την προσβασιμότητα ΑμεΑ σε όλους τους χώρους των εγκαταστάσεων και για όλες τις χρήσεις που περιλαμβάνονται, τόσο για έργα δημόσιου όσο και ιδιωτικού χαρακτήρα.

Στην πάροδο του χρόνου και δυνάμει του ΝΟΚ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει είναι επιβεβλημένη η προσβασιμότητα ΑμεΑ τόσο στις υφιστάμενες όσο και στις προτεινόμενες εγκαταστάσεις. Ως εκ τούτου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (α’ και β’ βαθμού) υποβάλλει μελέτες τροποποίησης της υφιστάμενης κατάστασης σε αθλητικές εγκαταστάσεις που στο παρελθόν δεν είχαν προσβασιμότητα και δυνατότητα χρήσης από ΑμεΑ προκειμένου για την βελτίωσή τους.

Βάσει των ανωτέρω ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην αλλαγή και συμπλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων αρμοδιότητάς του.

Δείτε επίσης

Αδειες εκπαιδευτικών ΑμεΑ και υπαλλήλων με τέκνα με αναπηρία-Ωράριο | Παράθεση νομοθεσίας 

Ελεγχος εμβολιασμού και διενέργειας τεστ covid στο Δημόσιο: Νέα δεδομένα καταγραφής-Εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ 

Πρωτόκολλο κορονοϊού 2022-23 για σχολεία και δομές εκπαίδευσης | ΦΕΚ 

Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία Α/θμιας, Β/θμιας και ΕΑΕ για το σχ. έτος 2022-23 | Εγγραφο 

Κεραμέως-νέα σχολική χρονιά 2022/23: Πρόγραμμα πανελλαδικών, ημερομηνίες Πειραματικών/Πρότυπων και άλλα ορόσημα 

Πότε θα λήξουν τα μαθήματα το 2023-Το Πρόγραμμα εξετάσεων όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΙΘ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση