Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Στελέχωση των ΤΟΜΥ με Κ.Λ: Ανακοίνωση ΣΚΛΕ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στελέχωση των ΤΟΜΥ με Κ.Λ: Ανακοίνωση ΣΚΛΕ-Δεν υπάρχει καμία διάκριση στην άσκηση του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού ανεξάρτητα από το Τμήμα αποφοίτησης των πτυχιούχων.

Στελέχωση των ΤΟΜΥ με Κ.Λ
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) ΝΠΔΔ

Με αφορμή την έκδοση της πρόσφατης προκήρυξης, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η στελέχωση των ΤΟΜΥ από Κοινωνικούς Λειτουργούς ΠΕ και μόνο εν ελλείψει αυτών από Κοινωνικούς Λειτουργούς ΤΕ, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα μέλη μας ως προς τα εξής :

  • Πάγια θέση του ΣΚΛΕ διαχρονικά αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία διάκριση στην άσκηση του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού ανεξάρτητα από το Τμήμα αποφοίτησης των πτυχιούχων. Ο κοινός καθορισμός των πλαισίων άσκησης του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού, το κοινό περιεχόμενο και διάρκεια του προγράμματος σπουδών όλων των τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΕΙ και ΤΕΙ αποτελούν απόδειξη της ουσιαστικής ισοτιμίας των πτυχίων Κοινωνικής Εργασίας όλων των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας,
  • Το διαχρονικό αίτημα του κλάδου των Κοινωνικών Λειτουργών της χώρας έχει κατατεθεί σε όλες τις κυβερνήσεις με αποδέκτη τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας & Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έχει κοινοποιηθεί στους διατελέσαντες Πρωθυπουργούς χωρίς το ζήτημα να έχει επιλυθεί οριστικά από την Δημόσια Διοίκηση έως τώρα
  • Ο ΣΚΛΕ παρεμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται διαφορετική αντιμετώπιση των 2 κατηγοριών πτυχίων Κοινωνικών Λειτουργών, σε προκηρύξεις θέσεων, στη σύνταξη Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας, καθώς και στην αξιολόγηση για την επιλογή Προϊσταμένων, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά αποτελέσματα.
  • Το 2016 έπειτα από παρέμβαση του ΣΚΛΕ, το τότε Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το υπ’ αρίθμ ΔΙΠΑΑΔ/73/40111/04-03-2016 έγγραφό του ζητά από όλους τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, έπειτα και από έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, να προχωρήσουν στην σύσταση οργανικών θέσεων Κοινωνικών Λειτουργών στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας «που να μπορούν να καταλαμβάνονται από υποψήφιους πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ αντίστοιχής ειδικότητας» επιπλέον στο συγκεκριμένο έγγραφο ζητείται από τους φορείς να συμμορφωθούν ως προς την ανωτέρω εγκύκλιο και «όσον αφορά την πλήρωση θέσεων έκτακτου προσωπικού».
  • Ο ΣΚΛΕ το 2016 παρενέβη στη διαβούλευση για την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που διεξαγόταν, στο πλαίσιο της οποίας προβλεπόταν και η συγκρότησή των ΤΟΜΥ, ενημερώνοντας όλους τους εμπλεκόμενους για το ρόλο του ΚΛ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την αναγκαιότητα στελέχωσης των ΤΟΜΥ με Κοινωνικούς Λειτουργούς αντί της απλής διασύνδεσης τους με τα Κέντρα Κοινότητας (που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός) με αποτέλεσμα την πρόβλεψη 239 θέσεων ΚΛ,
  • Πριν την έκδοση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και της υπ΄αριθμό 2β/Γ.Π.οικ. 48427 (ΦΕΚ 2162/Β΄/2017) Απόφασης του Υπουργού Υγείας σχετικά με τον «Καθορισμό κριτηρίων, μοριοδότησης και προσόντων κατά κλάδο και ειδικότητα που αφορούν στη διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), όπως ορίζεται στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 106 του ν. 4461/2017», καταγγείλαμε με παρέμβασή μας την ανισότητα, και τη διάκριση που προέκυπτε από την πρόβλεψη στελέχωσης των ΤΟΜΥ από Κοινωνικούς Λειτουργούς ΠΕ και μόνο εν ελλείψει αυτών από Κοινωνικούς Λειτουργούς ΤΕ. Το γεγονός της άνισης μεταχείρισης καταγγέλθηκε και στην τοποθέτηση μας στη Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
  • Σε συνέχεια αυτής της παρέμβασης πραγματοποιήθηκαν από το ΣΚΛΕ σειρά συναντήσεων και επικοινωνιών τόσο με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, όσο και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάστηκε αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού, τα σχετικά έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη και του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και επιπλέον υποδείχθηκε το παράδειγμα των Κέντρων Κοινότητας όπου οι προκηρύξεις για την πρόσληψη των Κοινωνικών Λειτουργών γινόταν με τη διατύπωση ΠΕ/ ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών αδιακρίτως,
  • Με την έκδοση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ο ΣΚΛΕ ζήτησε και πάλι την επαναπροκήρυξη των θέσεων ως ΠΕ/ΤΕ, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό.
  • Ο ΣΚΛΕ ακολούθως και σχετικά την ανωτέρω προκήρυξη προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη που με την υπ’ αριθμ 232947/48174/07-08-2017 απόφασή του, γνωμοδότησε ειδικά για τις θέσεις ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ στις ΤΟΜΥ, και απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας την σχετική απόφαση περί του αδιάκριτου του κλάδου των Κοινωνικών Λειτουργών. Συγκεκριμένα το έγγραφο του Συνηγόρου αναφέρει «Ο Συνήγορος του Πολίτη κρίνει σκόπιμο να ληφθεί μέριμνα και να σταλούν οδηγίες ώστε να ΜΗΝ υπάρχουν στο στάδιο των προκηρύξεων του Υπουργείου Υγείας και των υπαγόμενων σε αυτό Νομικών Προσώπων , διαφοροποιήσεις μεταξύ των Κοινωνικών Λειτουργών, ανάλογα με το πτυχίο που διαθέτουν , εφόσον αμφότερα τα πτυχία ανήκουν στην Τριτοβάθμια βαθμίδα Εκπαίδευσης και τα επαγγελματικά δικαιώματα των ως άνω πτυχιούχων είναι όμοια και ρυθμίζονται από τις διατάξεις του ΠΔ 23/1992 όπως ισχύει»
  • Ο ΣΚΛΕ επιπλέον αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της συγκεκριμένης Προκήρυξης και του Υπουργείου Υγείας (κατάθεση αγωγής 2017). Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 24/11/2020 όπου και είμαστε σε αναμονή εκδόσεως της σχετικής απόφασης.
  • Το 2019 με το Ν.4610 όλα τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας εντάχθηκαν σε Πανεπιστήμια, χωρίς όμως να γίνει καμία πρόβλεψη για τους τίτλους σπουδών των ήδη πτυχιούχων. Το πάγιο αίτημα του ΣΚΛΕ προς την τότε αλλά και την σημερινή κυβέρνηση είναι η αυτόματη ισοτίμηση των πτυχίων.
  • Ο ΣΚΛΕ για τα ανωτέρω δίκαια αιτήματα του κλάδου έχει προχωρήσει σε συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Εσωτερικών, ΑΣΕΠ) σχετικά με την κατάργηση της άνισης μεταχείρισης των Κοινωνικών Λειτουργών από την Πολιτεία και την Δημόσια Διοίκηση καθώς και έχει αποστείλει σχετική τροπολογία στη Βουλή των Ελλήνων για την άρση της διάκρισης ώστε όλες οι προκηρύξεις να εκδίδονται με τον ορθό τρόπο δηλαδή ΠΕ/ΤΕ αδιακρίτως.
Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΣΚΛΕ

για την επίλυση του προβλήματος εξακολουθεί με ευθύνη της Πολιτείας να διατηρείται η αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ των Κοινωνικών Λειτουργών σε ΠΕ – ΤΕ, ερχόμενη σε ευθεία σύγκρουση μεταξύ των ισχυουσών διατάξεων για την εκπαίδευση στην Κοινωνική Εργασία αλλά και του Προεδρικού Διατάγματος 23/1992 σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού.

Για μια ακόμη φορά καλούμε το Υπουργείο Υγείας

στην άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων που αφορούν τον κλάδο των Κοινωνικών Λειτουργών ως ΠΕ/ΤΕ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ και διεκδικούμε επιτέλους από την Κυβέρνηση και τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προχωρήσουν άμεσα στη ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης για την ένταξη όλων των Κοινωνικών Λειτουργών, πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε ένα ενιαίο κλάδο / κατηγορία, με βασικό προσόν διορισμού το Πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την οποία προτείνεται να συμπληρωθεί και το Προσοντολόγιο του Ελληνικού Δημοσίου.

Δείτε επίσης

ΤΟΜΥ: Προκήρυξη 1.935 θέσεων Νοσηλευτών-Κοινωνικών Λειτουργών-Επισκεπτών Υγείας-Ιατρών
Διαδικασία έναρξης Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση | Πληροφορίες
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση