Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Υφ. Παιδείας: Εγιναν από το Υπουργείο οι ενέργειες για να τρέξει η Προκήρυξη διορισμών στον χρόνο που πρέπει

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η επόμενη χρονιά να βρει μόνιμους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους να υπηρετήσουν τον τομέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης»

«Aπό πλευράς Yπουργείου έχουν γίνει όλες οι ενέργειες, που μπορούν να υποβοηθήσουν τις λειτουργίες του Α.Σ.Ε.Π., ώστε να μπορέσουμε να τρέξουμε στο χρόνο που πρέπει την προκήρυξη αυτή».

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η επόμενη χρονιά να βρει μόνιμους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους να υπηρετήσουν τον τομέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης»

Αυτή ήταν η απάντηση της Υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη σε ερώτηση δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τις 4.500 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Σχετικά με τον προγραμματισμό συνολικά 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών το 2020 και το 2021, δήλωσε:

«Η προσπάθειά μας θα είναι να έχουμε το σύνολο θέσεων για τη γενική αγωγή, να υπάρξει δηλαδή πράξη του υπουργικού συμβουλίου, που να μπορεί να εξασφαλίσει το σύνολο των διορισμών, των άνω των 10.000 για την επόμενη διετία, όχι μόνο για το 2020»

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της Υφυπουργού

Συνέντευξη Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στο ΑΜΠΕ  – Δελτίο Τύπου ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Συνέντευξη για όλα τα τρέχοντα εκπαιδευτικά θέματα παραχώρησε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σμαρώ Αβραμίδου.

Ερωτηθείσα για τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), η Υφυπουργός απάντησε ότι «ο σχεδιασμός προχωρά και θέλουμε να εκδοθεί μία πράξη υπουργικού συμβουλίου, για την προκήρυξη -την επόμενη διετία- του συνολικού αριθμού των θέσεων».

Πρόσθεσε δε ότι «η προσπάθειά μας θα είναι να έχουμε το σύνολο θέσεων για τη γενική αγωγή, να υπάρξει δηλαδή πράξη του υπουργικού συμβουλίου, που να μπορεί να εξασφαλίσει το σύνολο των διορισμών, των άνω των 10.000 για την επόμενη διετία, όχι μόνο για το 2020».

Όσον αφορά τις προσλήψεις των 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, που έχουν ήδη προϋπολογιστεί, τόνισε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η επόμενη χρονιά να βρει μόνιμους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους να υπηρετήσουν τον τομέα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης». Επεσήμανε δε ότι «από πλευράς υπουργείου έχουν γίνει όλες οι ενέργειες, που μπορούν να υποβοηθήσουν τις λειτουργίες του ΑΣΕΠ, ώστε να μπορέσουμε να τρέξουμε στο χρόνο που πρέπει την προκήρυξη αυτή».

Απαντώντας σε ερώτηση για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η κ. Τζούφη υπενθύμισε ότι η ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς έχει ξεκινήσει περίπου δύο χρόνια πριν και πως «θα συνεχιστεί μέχρι την τελική φάση της ψηφοφορίας του σχετικού νομοσχεδίου», το οποίο, όπως είπε, «στόχος είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Απριλίου».

Σχετικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις, η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι φέτος διενεργούνται με βάση το ισχύον σύστημα και πως η μόνη αλλαγή για αυτήν την χρονιά, είναι ότι οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν περισσότερα καινούρια Τμήματα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η Υφυπουργός και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, λέγοντας ότι εντός του εκπαιδευτικού συστήματος βρίσκονται ήδη 12.000 παιδιά. Απαντώντας δε στην ανησυχία που έχει εκφραστεί από γονείς σε περιοχές όπου φοιτούν προσφυγόπουλα, η Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι πριν τα παιδιά μπουν στα σχολεία, πάντα προηγείται ιατρικός έλεγχος και εμβολιασμός από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Υπογράμμισε δε σε όλους τους τόνους ότι «εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, θεωρούμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία». Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην προσπάθεια ένταξης των προσφυγόπουλων ηλικίας άνω των 15 ετών. Όπως σημείωσε, «υλοποιείται ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και με το Υπουργείο Εργασίας, που αφορά τόσο για τα συνοδευόμενα, όσο και για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Τέλος, η κ. Τζούφη δήλωσε ότι «στις επαφές που έχουν γίνει με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και με την UNICEF, η αίσθηση που έχουν για την προσπάθεια που έχουμε κάνει ως ελληνική κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας είναι ιδιαίτερα θετική, δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν. Σε αυτό», κατέληξε, «οφείλουμε να πούμε ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό και τους ευχαριστούμε θερμά».

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση